ТРИДЦЯТІ РОКОВИНИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

Рівно тридцять років тому, 26 квітня 1986 року, сталась найбільша техногенна трагедія не тільки України, а й усього людства – вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції. Причиною катастрофи прийнято вважати стрибок напруги в мережі, який викликав вибух.

На момент вибуху в реакторі знаходилось близько 200 т урану. Більше 60 т радіоактивних речовин піднялось у повітря. Після вибуху в ньому залишилось близько 800 т графіту, який почав горіти. Пожежа тривала 10 днів і забрала життя 31 людини. Остаточно графіт перестав горіти лише 10 травня. Кількість людей, що брали участь у гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тис. Усі вони отримали високі дози радіації. Одразу після аварії майже 8,5 млн. людей були опроміненими, близько 155 тис. кв. км територій – забрудненими, з них 52 тис. кв. км – сільськогосподарські землі. Серед ліквідаторів наслідків трагедії були і ратнівчани.

На сьогодні, за інформацією начальника відділу персоніфікованого обліку осіб, які мають право на пільги, управління соціального захисту населення райдержадміністрації Оксани Сацюк, в Єдиному державному реєстрі громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, знаходиться 1043 пільговики, з них осіб, постраждалих від аварії на ЧАЕС І категорії — 25, з них ліквідатори – 14 осіб, ІІ категорії — 37, з них ліквідатори – 31 особа, ліквідаторів ІІІ категорії — 24 особи. Потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи ІІІ категорії – 545 осіб. Дітей, віднесених до потерпілих, – 421, дітей-інвалідів – 6, дружин померлих ліквідаторів — 12.

Протягом 2015 року на реалізацію соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надали пільг на житлово-комунальні послуги на суму 102 тис. грн., виплатили грошову компенсацію на придбання твердого палива 7 пільговикам на суму 4276,09 грн. У санаторіях та лікувально-оздоровчих закладах оздоровилось 8 по-страждалих, з них 1 дітина-інвалід. Протягом 2015 року прийняли 170 заяв та відшкодували коштів за придбані лікарські засоби за рецептами лікарів на суму 86179,9 грн., безкоштовне зубопротезування провели 13 пільговикам на суму 8196,63 грн. На продукти харчування відшкодували коштів на суму 193834,83 грн. Допомога на оздоровлення – 8221,80 грн.

Уже тридцять років минуло з дня тієї страшної події. Здавалося б, усе позаду. Лише час від часу серед людей чуємо фрази про негаразди, викликані «Чорнобилем», але ніхто достеменно не знає, чому помирають люди, звідки беруться невідомі раніше хвороби. Десятки населених пунктів поблизу ЧАЕС стоять пустками, примарами. Сотні тисяч людей були змушені покинути свої домівки і, отримавши великі дози радіації, виїхати з обжитих домівок, щоб ніколи більше туди не повернутися. І про те, що насправді значить слово «Чорнобиль», знають по-справжньому ті, хто в перші дні після катастрофи рятував увесь світ від атомного ви-промінювання, беручи на себе весь удар радіації. Ці люди відчули на собі, що таке техногенна катастрофа.

За інформацією управління соціального захисту населення – Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>