ЯК ЗРІЗАТИ ДЕРЕВО БІЛЯ ВЛАСНОЇ ХАТИ, ЩОБ ЗА ЦЕ НЕ ВІДПОВІДАТИ

Dereva-zrubuyutНещодавно у районі стався випадок, коли пенсіонерка, зрізавши самовільно на дрова дерева за межами своєї присадибної ділянки, була притягнута до відповідальності. І це непоодинокі випадки, коли за подібні дії доводиться відповідати. Така інформація швидко розповсюджується, насторожуючи інших. А відповідальність за незаконно зрізане дерева фінансово суттєва: це і штраф немалий, і чимала сума відшкодування заподіяної шкоди. Одних штрафують, інші бояться, не знаючи, чи мають вони право зрізувати дерево чи ні навіть на своїй земельній ділянці. Отож, яка процедура видалення дерев на території населеного пункту, в тому числі і на присадибній ділянці, – розповідає головний спеціаліст-державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища у Волинській області Микола Мазурик.

— Порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах затверджений постановою Кабінету Міністрів України. Що стосується видалення дерев на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, то на присадибній ділянці здійснюється за рішенням самого власника, користувача земельної ділянки, без згоди відповідних служб на це та без сплати їх відновної вартості. І навіть якщо та земельна ділянка не приватизована, але на ній розташовані житловий будинок і господарчі будівлі, тобто земельна ділянка являється присадибною, також зрізати дерева можна на свій власний розсуд. Але відразу зазначу, якщо є якісь сумніви, то все-таки краще звернутися у сільську раду, де й скажуть, можна зрізати конкретне якесь дерево чи не можна без відповідного дозволу на це.
— Миколо Сергійовичу, а якщо дерево росте межами присадибної земельної ділянки, але у межах населеного пункту в поряд біля паркану, в якому порядку його можна зрізати і кому?
— Затверджений перелік випадків, у якому разі дозволяється видаляти дерева у межах населеного пункту. Видалення таких дерев здійснюється за рішенням виконавчого органу міської, селищної, сільської ради за учас-тю територіального органу Держ-екоінспекції. Для цього особа, яка хоче зрізати зелені насадження, повинна звернутися до сільської ради із заявою, а відповідна комісія, в складі якої і заявник, вивчає це питання, складає акт обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню, і видає заявнику копію рішення. У рішенні вказується і сума відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню. Тож без грошей таку дію не завжди можна зробити. Щодо відновної вартості зелених насаджень, то вона встановлюється за зразком ордера Міністерства будівництва України.
— Цікаво, чи у всіх випадках зрізання дерев заявник повинен сплатити відновну вартість зелених насаджень?
— Ні, не у всіх випадках. Також затверджено перелік випадків, коли відновна сплата не проводиться. Це під час реконструкції або капітального ремонту об’єкта благоустрою; знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев (тобто з пошкодженнями та вадами стовбурів різного походження. – Ред.), а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як
5 см; ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах населеного пункту; відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами; досягнення деревом вікової межі тощо. Також наголошу, що без сплати відновної вартості здійснюється видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, та на присадибній ділянці за рішенням власника (користувача) земельної ділянки.
— Миколо Сергійовичу, проінформуйте, який штраф чекає і яка відповідальність за незаконно зрізане дерево у межах населеного пункту?
— Адміністративна відповідальність за знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озеленення в населених пунктах: штраф на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, це від 170 до 510 гривень, і на посадових осіб або фізичних осіб-підприємців — від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 510 до 850 гривень. Та ще плюс відшкодування збитків залежно від діаметру пня незаконно зрізаного дерева.
Для прикладу, якщо діаметр пня незаконно зрізаного дерева у межах населеного пункту 50 сантиметрів, то доведеться відшкодувати збитки на суму 2800 гривень, і це незалежно, яке дерево, дуб чи вільха. Якщо ж це дерево зрізане за межами населеного пункту, у лісі або на землях сільськогосподарського призначення, то відшкодування за такий же самий діаметр пня – 50 сантиметрів – ще більше – 11 тисяч 201 гривня. І це красномовно говорить про те, що самовільно зрізати дерева, де заманеться, не варто, аби не довелося платити штрафу. Повторюсь, але, якщо є сумніви – можна зрізати чи не можна, то краще зверніться у сільську чи селищну раду, де і дадуть відповідь на ваше питання.
— А чи багатьох ратнівчан притягували до адміністративної відповідальності за незаконно зрізані дерева у межах населених пунктів?
— У минулому році до адміністративної відповідальності було притягнуто 6 осіб, і вже у нинішньому році – 4. А актів обстеження зелених насаджень на їх видалення у минулому році склали 32, і в нинішньому році – 8.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Відгуки (2) на «ЯК ЗРІЗАТИ ДЕРЕВО БІЛЯ ВЛАСНОЇ ХАТИ, ЩОБ ЗА ЦЕ НЕ ВІДПОВІДАТИ»

  1. Петро коментує:

    Привіт, а де є шкала відношення діаметра дерева до величини штрафу, або які конкретні

    посиланняпосилання на статті закону,подякув!

  2. Александр коментує:

    То значить карапати за гроші вивозять, то куди ці гроші йдуть?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>