Степан Івахів: «Політичні сили у парламенті мають спільно сформувати новий уряд технократів. Інакше — перевибори»

Виступ заступника голови депутатської групи «Воля народу» Степана Івахіва на Погоджувальній раді 15 лютого:

«Шановний Голово, шановні народні депутати! Останні кілька тижнів більшість політиків в Україні живе в якійсь паралельній реальності. Здається, на другий план відійшла війна з Росією, ситуація на фронті, що постійно загострюється, колапс економіки та соціальної політики.

Інформаційний простір зосередився навколо уряду, його корупційних скандалів та його ж намагання залишитися ще на одну каденцію. Основне досягнення нинішнього уряду — перекладання проблем всієї економіки на плечі людей та бізнесу через збільшення податків, комунальних тарифів і зменшення соціальних виплат. Чомусь усе дивно в урядовців виходить: ті реформи, наслідком яких є зменшення доходів людей, і через парламент проходили й втілюються в життя. І люди вже встигли на собі відчути результат таких реформ.

Проте реформи не торкнулися, точніше буде сказати — навіть не було спроб з боку уряду їх провести, тих напрямків, які традиційно були джерелом наповнення власних кишень найвищих посадових осіб держави. Це Державна фіскальна служба, особливо митниця. Податкова служба у своїй роботі нічого, окрім назви, не змінила. До сьогодні вона працює не на бізнес, не на бюджет, а собі в кишеню. Це знають усі платники податків. Усі, окрім, напевне, Кабміну.

Те саме стосується й державних підприємств, що традиційно збиткові, але довкола них постійно розгортаються корупційні скандали з так званими «смотрящими», які з часом згасають тихо й без будь-яких наслідків. Ось джерела наповнення, якими потрібно латати дірки в бюджеті, а не останніми копійками з кишень простих людей!

Уряд пишається тим, що сьогодні вже ШІСТЬ мільйонів домогосподарств не можуть без субсидії прожити й місяця. Треба нарешті публічно визнати: експеримент, м'яко кажучи, не вдався. Провал економіки, соціальної політики, корупційні скандали, перекладання відповідальності один на одного, брак дієвих реформ — ось і є справжні наслідки їхньої роботи.

Звіт уряду про роботу, який подано до Верховної Ради, радше нагадує декларацію про наміри. По кожному з пунктів можна сказати: планували — не виконали. Окрім загальних фраз, звіт містить відверту брехню. Чого варте лише твердження про досягнуту макроекономічну стабілізацію. У 2015 році гривня девальвувала на 53 %, країна мала рекордну за 20 років інфляцію та увійшла до трійки найгірших країн за темпами зростання економіки. Про яку „стабілізацію“ йдеться?

Тому депутатська група „Воля народу“ переконана: країна ВИМАГАЄ нового уряду, парламентського консенсусу та дієвої коаліції. Ми разом маємо зробити все, щоб це вдалося. Незамінних людей немає. А тих, хто вважає себе неза-мінними, — треба звільняти насамперед. Це неписане правило успішного управління. Політичні лідери у Верховній Раді мають домовитися та спільно сформувати уряд — уряд технократів без політичної приписки, належності й політичних зобов'язань. Водночас наголошуємо на недопустимості концентрації влади в руках однієї політичної сили. Не зможемо домовитись — тоді потрібні нові вибори і НОВІ політичні лідери. Бо якщо в теперішніх лідерів немає політичної волі домовитися між собою, то не домовимося ми й потрапивши в Раду після перевиборів. А всі ж планують повернутися до парламенту? Чи я помиляюсь? Не вміємо домовлятися? Тоді нам потрібно йти на пенсію. Повірте, громадяни нам за це тільки подякують. На кону — не політичні амбіції. На кону — незалежність України та її майбутнє».

Денис П'ятигорець

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>