СТАТИСТИКА СМЕРТНОСТІ В УКРАЇНІ ТА НА РАТНІВЩИНІ

 

алкоголік віл снід врятуйте дитяча смертність не 25 мільйони прогноз україна - друга в світі

 

 

 

 

УКРАЇНА – ДРУГА В СВІТІ ЗА ПОКАЗНИКАМИ СМЕРТНОСТІ

За підсумками 2015 року Україну визнали другою у світі країною за показниками смертності. Про це свідчать дані, оприлюднені Центральним розвідувальним управлінням США. У п’ятірку країн-антилідерів разом з нашою увійшли африканські Лесото і Гвінея-Бісау та члени ЄС Болгарія і Латвія. Випереджує у цьому списку Україну лише Лесото.

За рівнем коефіцієнту народжуваності дітей Україна, за даними ЦРУ, перебуває на 182 місці. Попереду Нідерланди та Пуерто-Ріко, позаду – Фінляндія та Білорусь. Країни із най-більшою народжуваністю – Нігерія, Малі, Уганда, Замбія, Буркіна-Фасо, з найменшою – Південна Корея, Андорра, Японія, Сен-П’єр і Мікелон та Монако.

За темпами зростання населення Україна також «пасе задніх». Вона посідає 228 місце. Позаду – Молдова, Литва, Латвія, Сен-П’єр і Мікелон та Острови Кука. У першій п’ятірці Південний Судан, Малаві, Бурунді, Нігер та Уганда.

НАС  УЖЕ  ДАВНО

НЕ  52  МІЛЬЙОНИ

На початку 1990-х років в українському суспільстві було прийнято вважати, що кількість населення України становить 52 млн. осіб. Проте за аналізом динаміки народжуваності з 1951 до 2017 року максимальну чисельність – 51 365 365 осіб – зафіксували у 1991 році. Тоді ж востаннє народжуваність перевищила смертність. А з 1991 року показник смертності став зростати з кожним наступним роком і в 2016 році сягнув -0,36 відсотка.

Згідно з даними сайту countrymeters.info, у 2016 році кількість населення в Україні становила 42 512 970 осіб. З них чоловіків 19,5 млн., жінок – майже 23 млн. Протягом року народилася 459 841 дитина, а померло 651 619 людей. Відтак природний приріст становив мінус 191 778. Слід згадати, що на цей показник значно впливає і міграція населення. І попри те, що світ бореться з глобальною проблемою – збільшенням чисельності населення Землі, в Україні все навпаки – щодня кількість населення країни зменшується в середньому на 425 людей.

ВІД  ЧОГО ПОМИРАЮТЬ РАТНІВЧАНИ

Ситуація на Ратнівщині у 2016 році дещо краща. Район протягом останніх років серед небагатьох в області, у якому найвищий приріст населення. Тоді як по Волині показник природного приросту становить -0,44 %, на Ратнівщині він + 0,88 %. Так, за даними центральної районної лікарні, у 2016 році у пологовому відділенні народилася на світ 731 дитина (це на 10 дітей більше, ніж у 2015 році), з них 380 – дівчатка, що становить 52 %. Померло ж 685 жителів району, тоді як у 2015 році – 672.

Зважаючи на зменшення кількості населення в Україні, ми поцікавилися у головного лікаря центральної районної лікарні Михайла Бегаля та його заступника Володимира Колотюка, якою ж є статистика смертності в районі та від чого помирають люди на Ратнівщині.

Те, що тривалість життя в Україні одна з найнижчих у світі, не секрет. З кожним роком стає все більшою кількість смертей людей працездатного віку. Як розповів нам Михайло Бегаль, за підсумками 2016 року із 685 померлих 154 – особи працездатного віку. Вражає, що 132 із них – чоловіки, а це 86 відсотків (!), і лише 22 жінки (14 відсотків). Для порівняння: у 2015 році померло 130 осіб цієї вікової категорії, серед них було 118 чоловіків та 12 жінок. Серед основних причин смертності – травми та отруєння – 27 відсотків, хвороби системи кровообігу (інфаркти та інсульти) – 22 відсотки, злоякісні новоутворення (онкозахворювання, які є основною причиною смертності серед жінок у працездатному віці) – 18 відсотків, хвороби органів травлення – 14 відсотків.

Ще один вражаючий факт: за словами головного лікаря, сьогодні в Україні в автокатастрофах гине в рази більше людей, ніж на війні на Сході.

На превеликий жаль, у 2016 році зареєстрували більше смертей дітей, ніж у 2015-у. Значно виросла кількість смертей дітей у перинатальному періоді (період, який починається з 28-го тижня внутрішньоутробного розвитку і за-кінчується першим тижнем життя дитини). Так, померло 11 дітей, семеро з них мертвонароджені (загибель плоду настала до звернення у центральну районну лікарню, тобто на дому), а четверо народились живими. Протягом 2016-го померло 8 дітей до одного року. Це значно більше, ніж у 2015 році (3 дитини). Основною причиною смертності, як повідомили у лікарні, були стани перинатального періоду. Є діти, які померли від важких інфекцій та вроджених вад, несумісних із життям. Дві дитини померло від травм на дому. Також 8 дітей померло у віці від 1 до 17 років (у 2015-у – 5). Четверо з них померло від травм, несумісних із життям (троє в автокатастрофі, одна дитина – внаслідок нещасного випадку в побуті), одна – з діагнозом онкопатології, одна – інвалід з приводу епілепсії, ще одна – внаслідок вогнищевої пневмонії у Ковельській лікарні (у Ратнівську лікарню за допомогою не звертались).

У  РАЙОНІ ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ  

ВІЛ/СНІД

В Україні швидкими темпами поширюється ВІЛ/СНІД- інфекція. Тож поцікавилися у лікарів, чи є в районі ВІЛ-інфіковані. Михайло Бегаль повідомив, що на Ратнівщині зареєстровано 17 ВІЛ-інфікованих. До цього реєстру увійшло і 6 нових випадків інфікування ВІЛ/СНІД-інфекцією у 2016 році. Протягом минулого року двоє людей померло від супутніх хвороб, які стали наслідком зараження ВІЛ-інфекцією.

ЕПІДЕМІЯ ЧАРКОЛЮБСТВА

На запитання, які фактори, що спричиняють смерть, прогресують, Михайло Григорович відповів, що це однозначно алкоголізм і пов’язані із ним травми та хвороби. Як правило, у більшості випадків констатації смерті унаслідок травм причиною травмування був стан алкогольного сп’яніння.

Володимир Колотюк додає, що з кожним роком у лікарні збільшується кількість па-цієнтів, які проходять стаціонарне лікування з діагнозом синдром алкогольної залежності та стан відміни. І якщо раніше це були переважно чоловіки, то зараз збільшується кількість жінок, які страждають алкоголізмом. Так, у 2016 році у центральній районній лікарні пролікували 69 таких пацієнтів (з них 6 жінок).

Як кажуть лікарі, алкоголізм «молодшає». Середній вік алкозалежних у районі досягнув 39 років. Наймолодшому пацієнту, який перебував на стаціонарному лікуванні у ЦРЛ, лише 19 років. Дивує й те, що серед чарколюбів є не тільки чоловіки, але й жінки похилого віку, які без допомоги лікарів не можуть вийти зі стану алкогольної інтоксикації. У 2016 році вік найстаршого такого пацієнта був 63 роки, проте у 2017 році, як каже Володимир Колотюк, і цей поріг ми вже подолали.

У районі невпинно збільшується кількість хворих на цироз печінки та захворювань, спричинених зловживанням алкоголем. За 2016 рік у районній лікарні лікування пройшло 74 таких хворих.

Що ж стосується загальної кількості пацієнтів, які перебувають під наглядом у лікаря-нарколога Віри Солонінко з приводу вживання алкоголю та синдрому залежності, то станом на 2017 рік їх 633. У 2016 році до цієї цифри додалася 51 особа (з них 2 жінки). Проте, як каже головний лікар Михайло Бегаль, ця цифра далеко недостовірна, адже велика кількість тих, хто зловживає алкоголем, не перебуває на обліку в лікарні. Тож насправді алкоголіків у районі значно більше, та, зважаючи на сучасне законодавство, немає можливості всіх їх обліковувати.

ГЕОГРАФІЯ АЛКОГОЛІЗМУ

Що стосується географії алкоголізму в районі, то, зі слів Михайла Бегаля, найбільше – в межах 30-35 відсотків пацієнтів – із Заболоттівського куща. Відповідно і смертність з причин зловживання алкоголем серед людей працездатного віку і старших у Заболотті, Гуті, Турі та Залісах на високому рівні в районі. Найімовірніше, на думку медиків, це пов’язано із вживанням спирту і контрафактної (фальсифікованої) алкогольної продукції, реалізація якої завдяки залізниці і близькості до українсько-білоруського кордону у цьому регіоні процвітає.

Від 30 до 50 пацієнтів із синдромом залежності зареєстровано у Велимченській, Жиричівській, Межиситівській, Кортеліській, Річицькій приписних дільницях, дещо більше – у Ратному та Ратнівській дільниці.

Якщо не брати до уваги статистики, то загальна картина алкоголізму в районі невтішна. Лікарі зазначають, що з кожним роком дедалі більшає  кількість пацієнтів, які або вживають алкогольні напої у надмірній кількості і звертаються в лікарню з хворобами, що проявляються внаслідок цього, або потрапляють у ДТП і знову ж таки опиняються в лікарні, або чинять насильство в сім’ях і тоді до медиків звертаються родичі з різних ступенів важкості травмами, а нерідко через алкоголь трапляється непоправне.

Однак, за словами керівника програми соціально-психологічної реабілітації алкоголіків Володимира Іванова, ми відносимо до алкоголіків людей, які знаходяться на третій стадії (у медицині визначають три стадії алкоголізму), які вже втратили контроль, мають соціальні і психологічні проблеми. Але ніхто не задумується, що відбувається з тими, хто знаходиться на перших двох стадіях, cаме з яких люди і потрапляють на третю стадію. І дуже шкода, що надто мала кількість тих людей, які зловживають алкоголем, повертається до нормального життя. Більшість із них помирає. Боляче, що серед них молоді і середнього віку люди, які руйнують життя собі та рідним заради задоволення, яке рано чи пізно закінчиться смертю.

ПРОГНОЗИ НА 2017 РІК

Фахівці прогнозують, що у найближчі роки позитивних змін очікувати не слід. За даними сайту countrymeters.info, у 2017 році чисельність населення України зменшиться на 154562 особи і до кінця року становитиме 42307656 осіб. Природний приріст населення буде від’ємним (-191080 осіб). За рік народиться близько 459 тисяч дітей, а помре майже 650 тисяч осіб. Швидкість зменшення населення України у 2017 році буде становити 423 особи в день.

Звичайно, ці дані є приблизними, вони можуть до кінця року дещо змінитися, однак маємо що аналізувати. За основними показниками Україна перебуває на тому ж рівні, що й найвідсталіші країни Африки, б’є рекорди тільки в антирейтингах, тож гордитися немає чим. Проте багато в житті залежить не тільки від державної політики чи медичного забезпечення, але й від нас. І часто ми самі губимо свої життя тоді, коли усе могло би бути зовсім по-іншому.

Марія ЛЯХ

  1. S. На момент написання статті у центральній районній лікарні перебувало 5 пацієнтів (три чоловіки і дві жінки) у важкому стані, що обумовлено зловживанням алкоголем. Наймолодшій жінці лише 34 роки, найстаршій – 73.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>