Щорічна разова грошова допомога до Дня Перемоги ветеранам війни

З метою забезпечення виплати разової грошової допомоги  до 5 травня Урядом України 5 квітня 2017 року прийнято постанову №223 "Деякі питання ви-плати у 2017 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань».

У порівнянні з 2016 роком, у 2017 році така допомога виплачуватиметься у підвищеному розмірі — в середньому на 26 відсотків

Отже, у 2017 році виплата щорічної разової грошової допомоги до 5 травня здійснюватиметься у таких розмірах:

1) інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув'язнення не виповнилося 14 років) в'язням концентраційних таборів, ґетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

I групи — 3 500 гривень;

II групи — 3 100 гривень;

III групи — 2 700 гривень;

2) учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув'язнення не виповнилося 18 років) в'язням концентраційних таборів, ґетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 1 200 гривень;

3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 3 500 гривень;

4) членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 600 гривень;

5) учасникам війни та колишнім в'язням концентраційних таборів, ґетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 500 гривень.

Виплата разової грошової допомоги буде проводитися  управлінням соціального захисту населення Ратнівської райдержадміністрації через поштові відділення зв'язку або установи банків шляхом перерахування на особистий рахунок громадян за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами, — за місцем їх реєстрації.

Управлінням  соціального захисту населення Ратнівської РДА спільно з Пенсійним Фондом та силовими структурами, в яких пільговики перебувають на обліку,  проводиться робота щодо формування списків одержувачів у розрізі відповідних категорій. Особи, які не отримали разової грошової допомоги до 5 травня, мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги. Громадянам, які належать до кількох категорій, згідно з вищевказаним Законом, виплачується одна допомога — у більшому розмірі.

Разова грошова допомога не виплачується в разі смерті отримувача до 5 травня або набуття громадянином статусу згідно із статтями 6, 7, 9, 10, 11 цього Закону після 5 травня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

Сума разової грошової допомоги, що належала особі згідно з цим Законом і залишилася нарахованою, але неодержаною у зв'язку з її смертю, не включається до складу спадщини, але може бути  виплачена батькам, чоловіку (дружині), дітям особи, якій передбачена виплата разової грошової допомоги, або родичам, що проживали разом з нею.

Світлана Сянькова,

виконуюча обов'язки начальника відділу персоніфікованого обліку осіб, які мають право на пільги

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>