ЩО ЗДОРОЖЧАЄ У 2017-У РОЦІ?

За купівельною спроможністю населення Україна є найбіднішою державою в Європі. Тому на зростання покупок, яке було б зумовлене збільшенням мінімальних зарплат та дуже незначною надбавкою до мінімальних пенсій, можна не розраховувати.

Загального здорожчання товарів не уникнути – інфляція вже на порозі.

ДОЛАР

За розрахунками фінансистів, під кінець 2017 року американська валюта, цілком вірогідно, доповзе до позначки 30 гривень за долар. Але цю позначку долар не перетне – вимогою Міжнародного валютного фонду, на чий транш розраховує Україна, є утримання національної валюти стабільною. Так, принаймні, стверджує аналітик Агропромбанку Ігор Львов.

Експерти стверджують, що на здешевлення гривні впливатиме потреба держави обслуговувати зовнішній борг та закупівля імпортного газу. У проекті держбюджету на 2017 рік курс долара закладено на рівні 27,2 грн.

БЕНЗИН

На ціноутворення в царині пального впливають три чинники: курс долара, підвищення/зниження ставки акцизу та світові ціни на нафту. Як кажуть експерти ринку, кожні 10 копійок, на які «підстрибує» долар, автоматично додаються до ціни за літр бензину. З акцизами (непрямими податками, котрі закладаються в ціну товару) теж зрозуміло. Чим більше акциз – тим вища ціна.

Ухвалюючи державний бюджет на 2017 рік, народні депутати внесли ряд правок до Податкового кодексу. Зокрема, збільшили базові ставки акцизів на бензин, дизельне пальне і скраплений газ. Але на ціну для українців це майже не вплине. Адже паралельно з підвищенням базової ставки Верховна Рада скасувала роздрібний акциз з АЗС.

Проте залишаються іще світові ціни на нафту. Недавні збори ОПЕК (організації країн – експортерів нафти) мали наслідком домовленість про зниження вироблення нафти, на що відразу ж зреагували спекулянти. Якщо нафти буде менше, то вона, відповідно, стане дорожчою. (На це дуже розраховує Росія). Очікується, що у 2017-у середня ціна виросте на 10 доларів за барель – з 45 до 55 доларів.

Ціна, таким чином, поповзе вгору. А в поєднанні з підвищенням вартості долара, це додасть до вартості літра бензину «зайві» 2-3 гривні.

АЛКОГОЛЬ І ТЮТЮН

Акциз на міцний алкоголь збільшився на 20 %, вин та слабоалкогольних напоїв – на 12 %. Акциз на пиво виріс на 2,78 грн за 1 літр.

У результаті ціни на горілку з усіма сплаченими податками, за прогнозами директора ТОВ «ЛВН Лімітед» (ТМ Nemiroff) Юрія Сорочинського, виростуть на 10-15 грн за       0,5 л. Ігристі та кріплені вина, за словами директора асоціації «Виноградарі та винороби України» Сергія Михайлечка, подорожчають на 30 %.

Ухвалення нових акцизів призведе лише до одного – підвищиться податковий тиск на легальних виробників. Щоб якось утримати ціни від істотного зльоту і не відштовхнути покупця, виробникам доведеться віддавати частину свого прибутку державі.

Що ж стосується курців, то для них новини також кепські. Акциз на тютюнові вироби підвищиться з нового року на  40 %. За тисячу цигарок з фільтром і без виробники заплатять 445,56 грн замість нинішніх 318,26 грн. У роздрібній торгівлі сигарети в середній ціновій ніші (18-22 грн) подорожчають на 4-6 грн – до 23,4-28,6 грн за пачку.

ПРОДУКТИ

Збільшення вартості продуктів харчування спостерігається з початку грудня, зауважив генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Ключові фактори, які впливають на ціну, – це світова ціна на продукти харчування, курс долара, інфляція у 2017-у році. Якщо інфляція у 2017 році буде 10-12 %, продукти харчування подорожчають на 12 %, а максимум – на 15 %.

НЕХАРЧОВІ ТОВАРИ

Здорожчання бензину автоматично потягне за собою збільшення ціни на будь-які інші категорії товару. І це, до речі, стосується не тільки бензину, а й підняття мінімальних зарплат. Бо зарплати також закладаються у ціну готової продукції.

Частка зарплати в собівартості товару становить 20-25 %, але треба розуміти, на скільки вона в середньому по галузі відрізняється від мінімальної. Якщо середня зарплата вище 3200 грн., її вплив на ціну товару буде невеликим, тому що заробітки вище мінімальних навряд чи піднімуться.

Отож, за підрахунками, промислові товари здорожчають мінімум на 5 %. Максимум же становить 20 % – це вже з поправкою на нові мінімальні зарплати, якщо йдеться про продукцію вітчизняних виробників. Якщо ж говорити про імпорт, то ціни на нього ростимуть пропорційно стрибкам долара.

ПЕРЕВЕЗЕННЯ

Ціни на проїзд в автобусному транспорті зростуть пропорційно до зростання цін на пальне.

Кардинальні зміни відбудуться і на «Укрзалізниці». Компанія планує підвищити тарифи на вантажоперевезення на 25 %, а пасажироперевезення – на 35 %. Індексація залізничних тарифів закладена в проект фінансового плану «Укрзалізниці» на 2017 рік, який вже схвалений в Мінінфраструктури і який найближчим часом буде відправлений на зовнішнє погодження до Мінфіну та Мінекономрозвитку. Дирекція «Укрзалізниці» пояснює, що необхідність перегляду тарифів виникла у зв'язку із зростанням цін на продукцію, що закуповується для потреб залізничної галузі, зокрема, на дизельне пальне та електроенергію.

Згідно із прогнозом, середня вартість газу на світових ринках у 2017 році становитиме більше 210 доларів за тисячу кубів, а в 2018-у – перевалить за 220. Це позначиться на вартості газу для споживачів, тим більше, що наші зарубіжні кредитори, і в першу чергу МВФ, вимагають поступового приведення цін до рівня економічно обґрунтованих.

Якщо ціна імпортного газу зростатиме, а гривня девальвуватиме, наступний стрибок цін на послуги ЖКГ є неминучим. Підвищення вартості газу зумовить здорожчання опалення та гарячої води відразу на 55-60 %.

Що стосується електро-енергії, то графік підвищення вартості кіловат-години складений до березня 2017 року і представлений НКРЕ. Якщо з 1 вересня 2016 року мінімальна ціна кіловат-години становила 71 коп. (при споживанні до 100 кВт-год/міс.), а максимальна – 1,64 грн (при споживанні понад 600 кВт-год/міс.), то з 1 березня 2017 року вартість електроенергії виросте до 90 коп. і 1,68 грн відповідно.

Тож, на жаль, українцям не варто розраховувати на те, що зі зростанням зарплат зросте і рівень добробуту населення. Люди так само будуть думати, як вижити в сучасних реаліях.

За матеріалами Інтернет-видання «Волинські новини» підготувала Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>