ПЕНСІЙНА РЕФОРМА В ДІЇ: ЯК ЗМІНИЛИСЯ ПЕНСІЇ РАТНІВЧАН ПІСЛЯ ПІДВИЩЕННЯ

ПенсійнаПенсійна реформа Володимира Гройсмана стартувала.

Одразу після підписання Президентом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» розпочалися виплати перерахованих пенсій. До 25 жовтня були проведені перерахунки відповідно до вимог закону, тож частина людей отримала підвищення вже у жовтні, решта отримає його в листопаді. Про те, як відбувався перерахунок та про особливості оновленого пенсійного законодавства ми поспілкувалися з Ларисою Заліпою, начальником відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій Старовижівського об'єднаного управління Пенсійного фонду.

— Ларисо Іванівно, розкажіть, скільки на Ратнівщині пенсіонерів та чи всім їм підвищили пенсії?

— Станом на 1 жовтня у Ратнівському районі налічується 11838 пенсіонерів, 4770 із них отримали підвищення пенсії у жовтні, тобто третя частина, решта — отримає в листопаді. Для порівняння, у жовтні 2016 року на Ратнівщині було 12022 пенсіонери, тобто спостерігається тенденція зменшення їх кількості. Отримали підвищення в жовтні тільки ті пенсіонери, в яких воно становило понад 140 гривень. Загалом перерахунку підлягали пенсії 11600 пенсіонерів району. Не перераховувалися тільки пенсії, які були призначені за спеціальними законами. Пенсії ж, які були призначені відповідно до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», підлягали перерахунку. Перерахунок пройшов у два етапи — спочатку осучаснення, а потім у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму. Особам, які отримували пенсію відповідно до «спецзаконів», за матеріалами пенсійних справ пенсії були перераховані без звернень пенсіонерів, доплати їм будуть здійснені у листопаді. Не отримали підвищення й окремі пенсіонери, пенсії яким нараховуються на загальних підставах. Такі ситуації склалися з пенсіонерами, які отримували індексації, різні види доплат. Розмір пенсії підвищився, але всі доплати відмінені, тож вийшло, що після перерахунку їхні пенсії залишились приблизно на тому ж рівні. Тільки в частині мінімального розміру підвищилися пенсії пенсіонерам, які вийшли на заслужений відпочинок частково у 2014, а також у 2015, 2016 та 2017 роках. Ще 270 пенсій підлягали перерахунку, але автоматично не були перераховані, тому цю роботу протягом місяця здійснили вручну і доплати люди отримають у листопаді.

— За розповідями пенсіонерів, градація підвищення їхніх пенсій була різною: хтось отримав на 100 гривень більше, хтось — на 200. Від чого це залежало?

— Розмір підвищення залежить від заробітку і від повного стажу. Зараз багато звернень від медиків, вчителів, які пішли на пенсію за стажем, і їм підвищення не дуже велике — по 40-50 гривень. Найбільше середнє підвищення пенсії — від ста до двісті гривень. Таку доплату отримало майже 4 тисячі пенсіонерів. Решта — більше або менше, залежно від розміру зарплати і стажу. Тих, у кого підвищення становило понад 1700 гривень, одиниці.

— Який максимальний розмір пенсії у нашому районі? Скільки людей отримує найвищі пенсії та яка сума найвищої доплати за новим законодавством?

— Максимальний розмір пенсії становить 10740 гривень. Після здійснення перерахунку пенсію у розмірі від 10000 до 10740 гривень отрумує 12 осіб, серед них переселенці-шахтарі, які мали високі зарплати. 22 особи отримали підвищення від 2,5 тисячі до 5 тисяч гривень.

— Як відомо, пенсії жителів Ратнівщини — одні з найнижчих в області. Який середній розмір пенсії у нашому районі?

— Середній розмір пенсії після останнього перерахунку — 1758,65 гривні, а станом на 1 жовтня 2016 року він становив 1397 грн. Пенсію у розмірі від 1500 до 2000 гривень отримує близько 5 тисяч осіб і це на сьогодні середня пенсія по району.

— Що нового у нарахуванні мінімальних пенсій? Скільки людей їх отримує?

— Мінімальних розміри на сьогодні є два. Перший — 1373 гривні для тих, хто не має повного стажу, і 1452 гривні для тих, хто його має, інвалідів та осіб, які отримують пенсії по втраті годувальника. Сьогодні пенсію у розмірі 1373 гривні отримує понад 1100 жителів району.

— Розкажіть на прикладі, як впливає стаж на перерахунок пенсії.

— Раніше ми користувалися коефіцієнтом 1,35 для обчислення відсотків стажу, зараз коефіцієнт — 1,0. Тобто, якщо в людини 34 роки стажу, то від зарплати треба рахувати 34 відсотки, тобто множити заробіток на 0,34, якщо 40 років стажу — на 0,4. Ми розсилали людям повідомлення, в яких вказували коефіцієнт стажу і коефіцієнт заробітку.

— Чи дійсно з 2028 року для отримання права на пенсію потрібно буде мати 35 років стажу?

— Так. З 1 січня 2018 року для отримання права на пенсію за віком потрібно буде мати 25 років стажу, з кожним наступним роком буде додаватися ще рік і у 2028 році він становитиме 35 років. Тобто, щоб отримати у майбутньому пенсію у 60 років, сучасній молоді потрібно не пізніше, ніж у 25 років офіційно працевлаштуватися і без єдиного дня перерви пропрацювати до 60 років. До цих пір для отримання права на пенсію необхідно було мати 15 років стажу. Та й навіть при цих нормах у районі були люди, які не мали такого стажу і на мінімальну пенсію права не отримали. А при тому, що з 2028 року цей показник встановиться на рівні 35 років, то сучасній молоді варто задуматися над тим, чи буде вона мати оплачуваний заслужений відпочинок. Звичайно, стаж можна буде купити, проте він дуже дорогий.

— У засобах масової інформації ширилися чутки про те, що за наявності 40 років загального стажу можна буде вийти на пенсію раніше, ніж у 60 років. Це так?

— Ця норма вступає в дію з 2028 року. Зокрема, у Законі вказано, що, починаючи з січня 2028 року, в разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначатиметься незалежно від віку.

— Розкажіть про пенсії військовослужбовцям та сім'ям загиблих.

— В учасників бойових дій мінімальний розмір пенсії 2395,80 гривні. До цієї категорії пенсіонерів входять військовослужбовці, які брали участь у бойових діях в інших країнах, у миротворчих місіях, а зараз ще будуть учасники АТО. Вони мають право вийти на пенсію у 50 (жінки) і в 55 років (чоловіки), але лише за наявності загального стажу 25 років. До 1 жовтня мінімальна пенсія сім'ям загиблих військовослужбовців становила 2624 гривні, зараз вона стала 2904 гривні. Пенсія їм не може бути меншою за два прожиткових мінімуми.

— Чи відбулися зміни в нарахуванні пенсій ліквідаторам аварії на ЧАЕС?

— Звернень з приводу пенсій «чорнобильцям» у нас було дуже багато, так як цим особам пенсії не були перераховані. Їхній заробіток не осучаснився, однак обіцяють, що перерахунок пенсії для них відбудеться після внесення змін.

— Яка на сьогодні потреба у пенсійному забезпеченні жителів району?

— Якщо до жовтня потреба в коштах для призначення пенсії становила понад 18 мільйонів гривень, то зараз вона становить майже 22 мільйони гривень.

— Населення Ратнівщини становить приблизно 52 тисячі осіб. 11838 із них — пенсіонери. Яка кількість зайнятого населення? Скільки маємо працюючих пенсіонерів?

— Зайнятість населення району на низькому рівні, адже застрахованих осіб станом на 1 вересня 2017 року налічувалося лише 5939. Тобто на одного працюючого припадає два пенсіонери. То, який бюджет витримає таке навантаження? Щодо працюючих пенсіонерів, то їх станом на 1 вересня налічувалося 1022.

— З якими питаннями зверталися в управління Пенсійного фонду ратнівчани протягом останнього місяця?

— Найбільше зверталося тих людей, які не отримали підвищення. І ми це розуміємо, адже вони мають право знати, чому так сталося. Чимало питань задавали нам особи, які брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС. Часто зверталися «молоді» пенсіонери — вчителі, медики, які вийшли на пенсію за стажем і отримали малі підвищення. Зверталися вчителі та медики, які не встигли вийти на пенсію за вислугою років (така можливість відмінена, вийшли на таку пенсію тільки ті, хто набув таке право станом на 1 жовтня цього року). У зв'язку із нововведеннями в пенсійному законодавстві побільшало запитань від осіб передпенсійного віку. Часто до нас приходять за роз'ясненнями люди 1960-х років народження, щоб заздалегідь розрахувати свій стаж.

Отож пенсійна реформа уже в дії. Пенсіонери отримали підвищення. Проте хвилює майбутнє сучасної молоді, адже, щоб отримати пенсію, їм треба офіційно працювати бодай на мінімальну зарплату і сплачувати пенсійний збір.

Марія ЛЯХ (Далі буде)

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>