ЄДИНА КРАЇНА

ПРЕЗИДЕНТ: НЕМАЄ НІЯКОГО ОСОБЛИВОГО СТАТУСУ, І НІХТО НА НАС НЕ ТИСНЕ
Проект змін до Конституції не передбачає жодного особливого статусу Донбасу, він лише припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей.
Про це Президент України Петро Порошенко сказав у виступі на пленарному засіданні Верховної Ради України у зв'язку з розглядом законопроекту про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації влади, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Всупереч чуткам та конспірологічним версіям в проекті змін нема. Жодного натяку на федералізацію. Україна була, є й буде унітарною державою. Проект змін до Конституції не передбачав і не передбачає ніякого особливого статусу Донбасу, як це подають деякі ЗМІ. Проект лише припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей, що визначається окремим законом. Такий закон вже двічі ухвалювався Верховною Радою України — як попереднього скликання, так і цього скликання», — сказав Президент.
За його словами, запропонована норма жодною комою не виходить за межі мінських домовленостей. «На нас, і це я хочу сказати окремим дописувачам в соцмережах, ніхто не тисне. Так, наші американські та європейські партнери, які реально допомогли нам вистояти перед агресією з боку світової наддержави, демонструють цілком виправдану зацікавленість в успішності конституційного процесу, але визначатися нам з вами», — сказав Глава держави.
Президент закликав народних депутатів «не створювати власними руками такої ситуації, яка залишить Україну сам-на-сам з агресором». «І коли ми голосувати за зміни до Конституції, треба відповідально до цього підійти... Ми, звичайно, можемо встати в красиву позу. Але вона надто дорого обійдеться країні», — додав Порошенко.
Реформування судової системи —
наступний етап змін до Конституції
Про це Президент України Петро Порошенко заявив на засіданні Верховної Ради у зв'язку з розглядом законопроекту про внесення змін до Основного закону в частині децентралізації.
«У найближчому майбутньому нагальними є зміни до Конституції в частині реформування прогнилої судової системи.
Перші кроки до її очищення ми лише почали робити, але глобальна трансформація потребує поправок до Основного закону. Я з нетерпінням очікую їх від Конституційної комісії», — сказав він.
Президент повідомив, що з Венеціанською комісією вже є домовленість, що розгляд змін до Конституції відбудеться вже влітку.
Порошенко зауважив, що в розділі Х Конституції України «Автономна Республіка Крим» Конституційній комісії слід дослухатися лідерів кримськотатарського народу і передбачити, що Автономна Республіка Крим, як невід'ємна складова частина України, є національно-територіальним утворенням, через яке кримськотатарський народ реалізує своє право на самовизначення.
ГЕНПРОКУРОР ЗВІЛЬНИВ ШАПАКІНА І КОРНІЙЦЯ
«Генеральний прокурор України Віктор Шокін своїм наказом звільнив з органів прокуратури першого заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Володимира Шапакіна та заступника прокурора Київської області Олексія Корнійця», — зазначили у відомстві.
Нагадаємо, за результатами спецоперації 5 липня цього року вказаних осіб та цивільну особу було затримано та повідомлено їм про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (санкція передбачає безальтернативне позбавлення волі від 8 до 12 років з позбавленням права займати посади, спеціальною конфіскацією та конфіскацією майна).
МІЖНАРОДНІ ДОНОРИ МОЖУТЬ ДАТИ УКРАЇНІ
$1 МІЛЬЯРД НА ЗАКУПІВЛЮ ГАЗУ
Міжнародні фінансові організації можуть виділити Україні для закупівлі природного газу у сховища близько 1 млрд. доларів. Про це журналістам повідомив міністр вугільної промисловості та енергетики Володимир Демчишин після засідання українсько-казахстанської комісії у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Коли ми перебували у США, було проведено ряд зустрічей у цьому напрямку і з офіційними представниками американського уряду, і з фінансовими інституціями: IFC, Світовими банком, ОПЕК. Є розуміння деяких механізмів, рішення буде найближчим часом досягнуто на закупівлю газу на опалювальний сезон», — сказав Демчишин.
За його словами, мова йде про виділення сумарно 1 млрд. доларів: 300 млн. доларів — від Світового банку, 300 млн. — від IFC, решта — інші донори.
КАЗАХСТАН ДАСТЬ ІЩЕ МІЛЬЙОН ЄВРО НА «УКРИТТЯ»
Республіка Казахстан має намір надати Україні 1 млн. євро у Чорнобильський фонд «Укриття».
Про це заявив прем'єр-міністр Казахстану Бакитжан Сагінтаєв у ході підписання протоколу засідання Міждержавної ук-раїнсько-казахстанської комісії в четвер, передає кореспондент Укрінформу.
«Ми виділимо 1 мільйон євро до Чорнобильського фонду „укриття“ до тих 2 мільйонів євро, які були виділені раніше», — сказав Сагінтаєв.
За його словами, відносини між Україною і Казахстаном, які мають давню історію, традиційно дружні, що багато в чому визначається наявністю в республіці української діаспори понад 350 тисяч людей.
УКРАЇНЦІ СТАЛИ КУПУВАТИ МЕНШЕ
Оборот роздрібної торгівлі в Україні за січень-червень 2015 року впав на 24,6% порівняно з обсягом у січні-червні 2014 року і становить 468,8 млрд грн.
Про це повідомляється на офіційному сайті Держстату.
«Оборот роздрібної торгівлі в Україні за січень-червень 2015 року становив 468,8 млрд грн, що у порівняльних цінах складає 75,4% обсягу січня-червня 2014 року», — йдеться в повідомленні.
Зазначається, що найбільше знизився оборот роздрібної торгівлі в Луганській та Донецькій областях — на 84,2 % і 71,5 %, до 4 млрд грн і майже 17 млрд грн відповідно.
Найменше скорочення роздрібного товарообігу в першому півріччі 2015 року спостерігалося у Львівській (на 10,3 %, до 26 млрд грн) , Рівненської ( на 11,7 %, до 11 млрд грн) та Чернівецькій (на 12,6 %, до 8 млрд грн) областях.

(УКРІНФОРМ)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>