Свято і нагороди для учасників АТО

АтошникиУ День матері в Турі відбулося свято – але не для них, а для їхніх чоловіків і синів, які з 2014 року захищали їх на Сході України. Організувала це свято районна спілка ветеранів АТО за сприяння керівництва Заболоттівської об’єднаної територіальної громади, а концерт підготували працівники культури та аматори із Тура і Заболоття.

За пропозицією ведучих присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять ратнівчан і всіх загиблих в зоні АТО захисників України.

А до тих, що прибули на свято, зі словами вітань звернувся голова Заболоттівської селищної ради Валерій Свіржевський. Він згадав військовослужбовців Збройних Сил України, добровольців, бійців Національної гвардії, прикордонників, працівників органів внутрішніх справ, волонтерів, лікарів, медсестер, а також небайдужих людей, які тут допомагають захищати суверенітет нашої держави. Двоє уродженців Заболоття – Василь Білітюк та Леонід Луцик – віддали свої життя за мир на нашій землі. А всього, за словами В. Свіржевського, 48 жителів Заболоття були учасниками бойових дій в зоні АТО, 32 – із Тура, 28 – із Заліс і 12 – із Гути. Разом це, мабуть, найбільше серед усіх громад району. Також він згадав першого на Ратнівщині Героя України – заболоттівчанина Олександра Тарасюка, і подякував усім, хто мужньо дивився смерті у вічі.

На святі були і священослужителі з Заболоття, Заліс і Тура. Із словами вдячності до присутніх від духовенства району звернувся настоятель Заліської церкви Параскеви Сербської о. Валентин Касянчук.

– Радіє серце, що я маю змогу сказати сьогодні слова вітання на вашу адресу і низько вам вклонитися, – сказав він. – Бажаю всім вам – тим, хто стояв на передовій, хто добрим ділом, волонтерською діяльністю допомагав вам чи просто молився за вас, щоб ви повернулися до своїх домівок, – усім вам бажаю здоров’я, радості, миру. Пам’ятайте, що і я, і всі наші священики – наші духовні побратими – кожної неділі, кожної служби, стоячи перед святим престолом у храмі, завжди молилися, моляться і будуть молитися за наше військо, за наших захисників Вітчизни; просимо в Бога, щоб Господь послав нам довгоочікуваний мир, якого ми так потребуємо. Моє серце також обливалося кров’ю, коли я спілкувався з нашими захисниками, зокрема, з Василем Мельничуком, захисником Донецького аеропорту, чи коли дивився в повні сліз очі матері Жені Козловського, захисника Луганського аеропорту, який потім довгі місяці був у полоні; обливалося серце, коли доводилося проводжати в останню путь тих, хто віддав своє життя заради перемоги. Пам’ятайте, що Господь сказав такі слова: немає більшої любові ніж та, хто віддав своє життя за друзів своїх. І ми пишаємося тією любов’ю, яку ви проявили. Бажаю всім вам здоров’я, радості, миру і довгих-довгих років життя. А за тих, хто вже відійшов у вічність, ми молимося, щоб Господь прийняв їхні душі у Царство Вічне.

Голова районної спілки ветеранів Ато Віталій Тарасюк найперше привітав не своїх бойових побратимів, а всіх жінок – матерів, дружин, сестер із Днем матері. Адже це велике свято для всіх, хто воював на Сході, тому що вони захищали своїх найближчих, найрідніших, і заради них готові були віддати й віддавали життя.

Заступник військового комісара району Олег Колочун оголосив, що згідно зі статтею 18 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій, які отримали раніше відповідне посвідчення, вручається нагрудний знак «Ветеран війни – учасник бойових дій». Носиться він на правій стороні грудей вище від інших нагород.

– Ви заслужили його, коли були призвані у 2014—2015 роках, і з честю виконали свій громадянський обов’язок захисника України, – сказав Олег Колочун (теж, до речі, учасник АТО). Він вручив ці відзнаки усім присутнім атовцям. Іншим вони будуть вручені пізніше. Серед нагороджених – Сергій Хобот з Гірник – найстаріший, мабуть, в районі учасник АТО, два брати Костючики з Річиці, батько з сином Анатолій та Едуард Яці з Ратного, а всього більше 300 жителів району пройшли за ці роки крізь АТО. Про кожного з них та їхніх побратимів треба розповідати окремо.

За поданням обласної організації учасників АТО велика група учасників бойових дій та волонтерів була відзначена недержавними нагородами, які вручив Віталій Тарасюк. Це, зокрема, відзнаки Всеукраїнської громадської організації «Спілка ветеранів силових структур України «Звитяга» – медалі «Захисникам Вітчизни» і «За службу державі», та відзнаки Всеукраїнського об’єднання громадян «Країна» – медалі «За відвагу» і волонтерські – «За гідність та патріотизм».

Однією з найвищих нагород цього громадського об’єднання – орденом «За мужність та відвагу» – відзначені Петро Берчук (Гута), Віктор Глущук (Заболоття), Ігор Головій (Заболоття), Олександр Гурич (Межисить), Олександр Касянчук (Межисить), Віктор Корецький (Заліси), Василь Лахтюк (Видраниця), Руслан Миронюк (Річиця), Олександр Тарасюк (Заболоття), Юрій Царук (Ратне) і Едуард Яць (Ратне). А вищу нагороду ВО «Країна» – орден «Єдність та Воля» – отримали Євген Козловський із Заліс і військовий комісар району, теж учасник АТО Василь Шинкарук.

Після урочистостей господарі запросили учасників зібрання в рекреаційну зону на березі озера Святого, де пригостили їх юшкою, а ветерани війни мали можливість поспілкуватися один з одним, пригадати пережите…

Дмитро МОРОЗ

с.Тур

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>