Зі світу по факту

ПЕРША ЯДЕРНА УСТАНОВКА СВІТОВОГО ЗНАЧЕННЯ СТВОРЕНА В УКРАЇНІ

Ядерну підкритичну установку «Джерело нейтронів» створили у Харківському фізико–технічному інституті.

Вже відбувся контрольний пуск установки.

Перша ядерна установка світового значення, розроблена українськими фахівцями за роки незалежності. Проект розроблено за підтримки США в рамках програм про нерозповсюдження ядерної зброї.

Установка «Джерело нейтронів» дозволить проводити Україні сучасні дослідження у різних галузях науки та техніки, розробляти практично весь спектр радіоізотопів для потреб медицини та промисловості, а також вирішувати проблеми ядерної енергетики, продовжувати терміни експлуатації атомних електростанцій.

Спільна робота українських спеціалістів щодо створення установки «Джерело нейтронів» проводиться разом із колегами з Аргонської національної лабораторії США, Німеччини, Китаю, Великої Британії, Швейцарії, Франції.

Аграрії отримають кредит від МВФ

Мінагрополітики очікує отримати 400 млн євро кредиту від Європейського інвестиційного банку для підтримки аграріїв.

За словами міністра агрополітики Олексія Павленка, у зв’язку зі збільшенням ставки єдиного податку фіскальне навантаження на аграріїв буде збільшено, тому Мінагрополітики розглядає альтернативні варіанти підтримки агросектору.

Водночас міністр наголосив, що зміна податкової політики в АПК є вимогою МВФ для продовження програми співпраці з фондом.

Савченко не сприймає своє становище як трагедію

Українська льотчиця і народний депутат Надія Савченко почувається добре і не сприймає своє становище як трагедію. Про це після першої зустрічі із Савченко з моменту оголошення вироку  повідомив адвокат українки Марк Фейгін.

«Фізично вона почувається дуже добре, морально теж цілком благополучна. 22 роки – термін, який їй виписали незаконно, вона не сприймає як трагедію, не драматизує. Ми обговорювали подальші дії, занепокоєння її стан не викликає поки».

Він наголосив, що подальші плани щодо звільнення Савченко залежатимуть від результатів переговорів глав МЗС США та Німеччини з російською владою.

Що стосується процесуальної точки зору, я вже говорив, що подав до робочої групи ООН щодо незаконних затримань відпо-відну петицію, чекаю у квітні результату", — зазначив адвокат.

 Державні виші Польщі знизили вартість навчання для українців

Услід за приватними університетами більшість державних уні-верситетів Польщі вартість навчання для іноземців знизили вдвічі.

«Лодзький університет вдвічі знизив ціни на всі спеціальності у навчальному закладі. Також у два рази знизив ціни на усі спе-ціальності Краківський педагогічний університет. Державний університет ім. Марії Склодовської-Кюрі в Люблині, починаючи з 2016 року, знизив ціни на третину. Люблинський політехнічний університет та Ченстоховський політехнічний університет також знизили вартість навчання вдвічі на окремі спеціальності.

НА ТРАВНЕВІ СВЯТА УКРАЇНЦІ МАТИМУТЬ 7 ВИХІДНИХ

Кабмін визначився з кількістю вихідних днів під час травневих свят. Цього року на українців чекає додаткових сім днів відпочинку.

Кабінет Міністрів України затвердив календар вихідних, згідно з яким відпочивати українці будуть з 30 квітня по 3 травня і з 7 по 9 травня. Такі «канікули» погодили через те, що 1 і 2 травня – державні вихідні. Тривалий відпочинок вийшов через те, що в 2016 році Великдень відзначається 1 травня.

Кабмін залишив за підприємствами право змінювати кількість робочих днів.

Під Києвом закрили цехи і вилучили бурштину на 10 мільйонів

Служба безпеки України зупинила роботу підпільних цехів по обробці бурштину в Київській області. Сонячного каменю вилучено на 10 мільйонів гривень!

Видобували бурштин в Рівненській і Житомирській областях, а вже оброблений бурштин через Європу контрабандою переправляли в Азію. При спробі переправити в Львівську область майже 300 кг бурштину «цеховиків» затримали працівники СБУ. Організаторами тіньового бізнесу були мешканці Луганщини.

На Волині у 19-річного юнака знайшли 12 кг бурштину

У пункті пропуску «Дольськ» прикордонники Луцького загону виявили в автомобілі «Рено» понад 12 кілограмів необробленого каміння бурштину.

Автомобіль прямував з Білорусі, працівники пункту пропуску помітили знервованість 19-річного українця, який їхав в автівці як пасажир. Під час огляду його сумки виявили 2 пакунки із «сонячним камінням».

Американка йтиме пішки через усю територію США заради України

Американка йтиме пішки через усю територію США, аби привернути увагу до війни в Україні. Вона почала свою мандрівку ще восени з містечка Форнт Роял, що у штаті Вірджинія, і планує завершити її до кінця року в одному з містечок Каліфорнії.

«Мене звати Майя і я подорожую Америкою, аби привернути увагу до української боротьби за свободу, і пояснити, чому для США це важливо», — пояснила свій намір дівчина.

У США знайшли останки Ярослава Мудрого! На них претендує... Росія

Знайдено прах київського князя Ярослава Мудрого. Він зберігається в одному з храмів США. Сюди останки великого князя вивезли під час окупації німцями Києва в 1941–1943 роках.

«Кілька років тому виявилося, щоб врятувати реліквію від знищення більшовиками, священик Никанор, який на той час завідував реліквіями Софії Київської, вирішив вивезти з Києва прах князя Ярослава Мудрого, чудотворну ікону Миколи Мокрого, яка датується ХІ-XIV століттями, а також богослужбові книги собору XVIII-XIX століть.

Всі необхідні листи з приводу повернення реліквій в Україну ми вже відправили», — каже директор нацзаповідника «Софія Київська» Неля Куковальська.

За словами президента  Інституту реформ і розвитку Києва Олександра Вовченка, є підтверджена інформація, що в Росії вже створено робочу групу, яка знає, що останки князя Ярослава Мудрого знаходяться в одному з храмів в США, і вони теж їх хочуть отримати, але до себе в Москву! З огляду на те, як сусідня держава любить перекручувати історичні факти, нам потрібно поквапитися в цьому питанні.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>