Зі світу по факту

ВІЛЬНА ТОРГІВЛЯ МІЖ УКРАЇНОЮ І КАНАДОЮ СТАРТУЄ 1 СЕРПНЯ

Канада остаточно завершила процедури ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Вільна торгівля стартуватиме 1 серпня.

Євросоюз схвалив торговельні преференції для України. Так, для нашої країни ЄС розширив безмитні квоти.

 

РАДА ЄС ПРОДОВЖИЛА ЕКОНОМІЧНІ САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЇ

Радою ЄС офіційно затверджено продовження на шість місяців обмежувальних заходів секторального, економічного характеру щодо Росії у зв'язку з ситуацією на сході України.

У Євросоюзі подальшу долю цих санкцій пов'язують з виконанням російською стороною Мінських угод.

Європейська рада погодила продовження 22 червня в Брюсселі на рівні глав держав і урядів, що стало політичним схваленням такого рішення. Дотримуючись процедури, Рада ЄС затвердила 28 червня юридичний акт про продовження санкцій.

 

НАЙПОПУЛЯРНІШІ МАРШРУТИ УКРАЇНЦІВ

ПІСЛЯ ВВЕДЕННЯ БЕЗВІЗУ

Визначили перелік країн та міст, якими найбільше цікавляться українці після запровадження безвізового режиму з ЄС. У трійку найбільш популярних напрямків, куди українці купують авіаквитки після введення безвізового режиму з ЄС, увійшли Барселона, Рим і Париж. Далі йдуть Мілан, Лісабон, Прага, Варшава, Амстердам, Афіни і замикає десятку лідерів Мадрид.

Більшість пошукових запитів припадало на перельоти з Києва, Львова, Одеси, Харкова, Запоріжжя, Дніпра та Івано-Франківська, звідки регулярні рейси до Європи виконують як українські, так і іноземні авіакомпанії.

З 11 червня 2017 року громадяни України, які мають дійсні біометричні паспорти, можуть відвідувати без отримання візи 22 держави ЄС, що входять до Шенгенської зони (Австрія, Бельгія, Греція, Данія, Естонія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди , Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія і Швеція), чотири держави ЄС, що не входять у Шенген (Болгарія, Кіпр, Румунія і Хорватія), а також чотири держави, що не входять в ЄС, але є учасниками Шенгенської угоди (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія).

Безвізовий режим дозволяє громадянам України знаходитися на території іноземних держав не більше 90 днів кожні півроку.

 

СТАРТУВАЛА ВСТУПНА КАМПАНІЯ

Вступна кампанія до вищих навчальних закладів стартувала 29 червня. З 29 червня абітурієнти створюють електронні кабінети і подають 9 заяв на 4 спеціальності. Це можуть бути заяви як в 1 вуз, так і в 9. У цьому році також діє система пріоритетності, коли абітурієнт визначає за шкалою від 1 до 9 пріоритетність своїх заяв до вищих навчальних закладів, де 1 — найвища пріоритетність.

Заяви подаються в електронному кабінеті з 12 до 26 липня. Оприлюднення рейтингових списків зарахування за результатами ЗНО має відбутися не пізніше 1 серпня.

З 12 по 20 липня відбувається зарахування на підставі співбесід та конкурсів. Оприлюднення списків зарахованих за співбесідою та творчих конкурсів має відбутися не пізніше, ніж 24 липня.

У цьому році для вступу діють сертифікати ЗНО 2016 і 2017 років.

 

НА «ЯГОДИНІ» ВИЯВИЛИ ВИКРАДЕНИЙ

«ЛЕНД РОВЕР»

Працівники прикордонного відомства виявили автомобіль, що знаходився в міжнародному розшуку як викрадений. На нього спрацювала база даних Інтерполу.

Автівку виявили прикордонники Луцького загону в пункті пропуску «Ягодин». «Ленд Ровером» 2013 року випуску кордон перетинав громадянин Польщі. Попередньо встановлено, що автівка розшукується в сусідній країні.

 

У КОВЕЛІ ЗАТРИМАЛИ КОЛИШНЬОГО ЧИНОВНИКА ЗА ПЕРЕШКОДЖАННЯ ЖУРНАЛІСТАМ

Колишнього чиновника затримали за спробу забрати телефон у ковельської журналістки, яка саме знімала репортаж про те, що у центрі Ковеля триває боротьба місцевих мешканців з власниками незаконно встановленого кіоска.

На місце події прибули радник-консультант Ковельського міського голови Олега Кіндера Юрій Конащук, колишній заступник начальника відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища Ковельського міськвиконкому Дмитро Бруча та ще декілька людей.

Бручі не сподобалося, що журналістка Олександра Ткачук, яка теж прибула на місце події, знімає репортаж. Він почав кричати й спробував забрати у неї телефон.

У відповідь Олександра викликала поліцію й написала заяву про перешкоджання журналістській діяльності на чоловіка, який продовжував кричати навіть у присутності поліції. Його забрали до відділку для з'ясування особи.

 

УКРАЇНЕЦЬ ШВИДШЕ ЗА ВСІХ НА ПЛАНЕТІ ПОДОЛАВ ДИСТАНЦІЮ IRONMAN

Олег Іваненко швидше за всіх на планеті пройшов найсклад-нішу в світі триетапну дистанцію – заплив, заїзд на велосипеді, колясці і марафонський забіг.

28 червня спортсмен з обмеженими можливостями з Броварів Олег Іваненко встановив світовий рекорд.

Олег Іваненко за 35,5 години подолав 228 км. Його рекорд підтвердив представник Національної книги рекордів і він повинен увійти в Книгу рекордів Гіннесса – раніше такого ще ніхто не робив.

Спортсмен проплив чотири кілометри по Дніпру, потім на хедбайку проїхав 182 км від Києва до села Кіпті Чернігівської області і назад.

Останнім етапом був марафон на інвалідному візку – 42 км і 102 кола по стадіону.

Дистанція, яку пройшов Олег Іваненко, називається Ironman і вважається одним з найбільш складних змагань у світі.

За матеріалами Інтернет-видань

підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>