Зі світу по факту

ТРАМП ЗВІЛЬНИВ ДИРЕКТОРА ФБР

Президент США Дональд Трамп відправив у відставку голову Федерального бюро розслідувань Джеймса Комі. Директором ФБР Комі був призначений 2013 року при колишньому президенті Бараку Обамі.

Трамп звинуватив Комі в «нездатності ефективно керувати» ФБР. Президент США вважає, що для відновлення довіри до служби їй потрібен новий лідер. У повідомленні адміністрації Трампа зазначається, що пошук нового постійного директора розвідки почнеться негайно. Місце директора тимчасово займе його заступник Ендрю Маккейб.

У МЕКСИЦІ ЧЕРЕЗ ВИБУХ СКЛАДУ

ФЕЄРВЕРКІВ ЗАГИНУЛО 14 ЛЮДЕЙ

У місті Сан-Ісідро (штат Пуебла, центральна Мексика) вибухнув склад феєрверків у житловому будинку. У результаті вибуху загинуло щонайменше 14 осіб, у тому числі п'ятеро дітей, ще десятки отримали поранення. Вибух стався вночі під час підготовки до місцевого фестивалю.

Група людей жила в будинку, де піротехнічний матеріал зберігався для використання в святкуваннях. Один феєрверк впав на інший, що спровокувало вибух, який зруйнував будинок. Дев'ять людей загинули на місці, а ще п'ятеро померли після того, як їх відвезли в довколишні лікарні. 30 людей отримали поранення.

ДО САНКЦІЙ ЄС ЗА РОСІЙСЬКУ АГРЕСІЮ ЩОДО УКРАЇНИ ПРИЄДНАЛОСЯ ЧОТИРИ КРАЇНИ

Чотири країни приєдналися до рішення Ради ЄС продовжити до 15 вересня 2017 року санкції проти громадян України і Росії, введені через загрозу територіальній цілісності України.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС з зовнішньої і безпекової політики Федеріки Могеріні, передає Європейська правда.

«Країни-кандидати на вступ до ЄС Чорногорія та Албанія, учасниця Європейського економічного простору Норвегія, а також Україна приєдналися до рішення Ради ЄС», — йдеться у заяві.

За словами Могеріні, ці країни зобов’язалися забезпечити відповідність своїх національних політик до згаданого рішення Ради ЄС.

13 березня ЄС на півроку продовжив санкції проти громадян України і Росії, введені через загрозу територіальній цілісності України.

Обмежувальні заходи включають у себе замороження рахунків і заборону на в’їзд.

Санкції застосовуються до 150 осіб і 37 компаній. Вперше вони були запроваджені у березні 2014 року і неодноразово продовжувалися.

У США ЯЩІРКА СТАЛА ПОЛІЦЕЙСЬКИМ

Американські поліцейські штату Арізона взяли на роботу ящірку на ім’я Айро. Рептилія прийняла присягу поліцейського та отримала справжній значок. Вона живе в поліцейській дільниці з минулого року і за цей час її навчили шукати деякі види наркотиків.

Навчити ящірку вирішили після того, як дізналися, що цей вид володіє прекрасним нюхом. У найближчому майбутньому вона розрізнятиме ще більше наркотичних препаратів.

КІЛЬКІСТЬ ІНОЗЕМНИХ ТУРИСТІВ В УКРАЇНІ

ЗА 5 РОКІВ СКОРОТИЛАСЯ МАЙЖЕ ВШЕСТЕРО

Кількість іноземних туристів в Україні за 5 років скоротилася майже на 200 тис. осіб або у 5,7 раза.

Так, протягом 2016 року суб’єкти туристичної діяльності в Україні надали послуги 35-ти тисячам іноземних туристів, що на 199 тисяч 200 осіб менше, ніж у 2011 році.

Водночас, у порівнянні із 2015 роком, кількість іноземних туристів в Україні зросла на 20 тис. осіб.

Кількість внутрішніх туристів в Україні за 5 років скоротилася на 262 тис. 77 осіб. У річному вимірі кількість внутрішніх туристів в Україні скоротилася на 96 тис. 534 особи.

Дані наведено без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції.

ШАЦЬКІ ОЗЕРА – СЕРЕД НАЙПОПУЛЯРНІШИХ ТУРИСТИЧНИХ МАРШРУТІВ

В Україні найбільш привабливим туристичним місцем є Карпати. Про це свідчать результати опитування, проведені компанією TNS. За Карпати віддали свої голоси 52 % опитаних, Крим обрали 18 %, на третьому місці берег Чорного моря -15 %, а Шацькі озера – 4 % — на четвертому.

Жителі Києва частіше за інших називали Шацькі озера най- привабливішим туристичним місцем – 8 %.

НА ГОРОХІВЩИНІ ВТРЕТЄ ВИВАНТАЖИЛИ ЛЬВІВСЬКЕ СМІТТЯ

Громадські активісти та лісівники затримали 4 фури з львівським сміттям 10 травня неподалік Берестечка. Затримали їх активісти “Національного корпусу” Волині, ГО “Безпека Волині” та лісова охорона.

Водії вантажівок повідомили, що їхали на Київ і нібито заблукали в дорозі. Чому вивантажили сміття – незрозуміло. Фури перегнали в Горохів. Також викликали на місце події поліцію.

Днем раніше, 9 травня відходи зі Львова опинились на території Пісківської сільської ради Горохівського району.

Перший випадок зафіксували 24 березня в межах Холонівської сільради, поблизу Мар'янівки, коли в селищі посеред білого дня висипали машину львівського сміття.

НОВИЙ ПРЕЗИДЕНТ ПІВДЕННОЇ КОРЕЇ ПООБІЦЯВ ПЕРЕГЛЯНУТИ ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ ПРО США

Новий президент Південної Кореї Мун Чже Ін заявив, що планує переглянути питання розміщення в країні системи протиракетної оборони США THAAD. Про це політик повідомив під час своєї інавгураційної промови.

На його думку, такі дії Сеул повинен зробити для того, щоб краще справлятися з загрозами Північної Кореї. Мун Чже Ін пообіцяв вирішити питання про розміщення американської системи ПРО в тісній взаємодії з США та Китаєм.

На посаду президента Південної Кореї Мун Чже Ін вступив 10 травня. За нього проголосували 13,4 мільйона громадян.

Нагадаємо, 7 березня США почали розгортати протиракетні комплекси THAAD у Південній Кореї у відповідь на запуски ракет КНДР. 2 травня представники командування американськими військами в Сеулі заявили, що система THAAD готова до дії і перехоплення північнокорейських ракет.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>