Зі світу по факту

У Єгипті на три місяці запроваджено надзвичайний стан

Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі оголосив у країні режим надзвичайного стану строком на три місяці після того, як у неділю під час двох вибухів у коптських церквах загинули понад 40 осіб.

Як раніше повідомлялося, 27 прочан, які прийшли до церкви Св.Георгія в місті Танта на християнське свято Входу Господнього в Єрусалим (Вербна неділя), загинули під час першого вибуху. Ще 16 людей загинули при вибуху в Соборі Св.Марка в Александрії; серед них один поліцейський, який не дав терористу-смертнику зайти всередину церкви.

Відповідальність за напади взяла на себе «Ісламська держава».

ЄВРОПА БЕЗ КОРДОНІВ? ЧИ ПОТРІБЕН УКРАЇНІ БЕЗВІЗОВИЙ РЕЖИМ З ЄС І ЩО ВІН ДАСТЬ

6 квітня 2017 року Європейський парламент проголосував за надання безвізового режиму з ЄС для громадян України.

Після голосування в Європарламенті його мають схвалити у Раді ЄС. Очікується, що безвіз для України фактично може набути чинності на початку червня.

Проте подорожувати без віз зможуть тільки власники біометричних паспортів. Без віз можна бути на Шенгенських територіях протягом 90-а днів з кожних 180-и. Іншими словами, безвізовий режим не означає права нескінченно довго бути на території країн ЄС.

Подорожувати без віз можна буде всіма Шенгенськими країнами Європи. Тобто — безвізовий режим діятиме для 22-х з 28-х країн ЄС, які є частиною Шенгенської угоди.

У світі визначили подальші кроки України після отримання «безвізу»

Директор Всесвітнього банку в справах України, Білорусі і Молдови Сату Кахконен зробив прогноз розвитку української еконо-міки. Прогноз повідомив, що із врахуванням всіх негативних тенденцій (блокади Донбасу тощо) за 2017 рік буде спостерігатись незначний ріст української економіки на рівні 2%.

Однак Кахконен додав, що темпи розвитку можна і пришвидшити. Для цього в країні потрібно провести ряд важливих реформ.

Найважливішою реформою, на думку спеціалістів Всесвітнього банку, є пенсійна реформа. На обслуговування пенсій в Україні йде 11% ВВП країни, тому, з фіскальної точки зору, вона є найважливішою. Наступна – земельна реформа. На думку експертів, дана сфера в Україні потребує значних трансформацій, але при реалізації може стати потужним локомотивом економічного зростання.

Наступна у списку – реформа охорони здоров’я. Україна тратить на обслуговування медицини 4% ВВП. Сума не мала, а коефіцієнт корисної дії знаходиться майже на нулю. Це виступає найгучнішим сигналом для проведення реформи в даній сфері. Остання реформа – антикорупційна реформа. Про важливість даної реформи вже було неодноразово наголошено. Боротьба із корупцією в Україні – процес по-особливому важливий і важкий. Однак у випадку позитивних зрушень в даній сфері це приверне увагу міжнародних інвесторів.

До України доставили ліків від дитячої онкології на 60 мільйонів

Минулого тижня в Україну доставили першу партію ліків за напрямком дитячої онкології за кошти 2016 року з міжнародних закупівель.

Про це написала у Фейсбуці в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

«Це — препарати на 60 млн грн, 15% від всього обсягу ліків для онкохворих дітей. І ця поставка перша із цілого ланцюжка — такі препарати і надалі прибуватимуть в Україну. Більшість з них привезуть уже протягом літа», — зазначила вона.

Кожна десята смерть у світі — від паління

Паління спричиняє кожну десяту смерть у світі, причому половина з цих смертей припадає на всього лише чотири країни — Росію, США, Китай та Індію.

Майже один мільярд людей в 2015 році щодня палив — один чоловік з чотирьох і одна жінка з двадцяти. Це краще, ніж у 1990 році, коли в світі курив кожен третій чоловік і кожна 12-а жінка, однак через зростання населення загальна кількість курців зросла — з 870 мільйонів у 1990 році.

Кількість смертей, пов'язаних з курінням, зросла на 4,7% і досягла 6,4 млн у 2015 році.

Дослідження виявило, що деяким країнам успішно вдається змусити людей кинути палити — здебільшого за рахунок збільшення податків, попереджень на упаковках і освітніх програм. Наприклад, за 25 років кількість курців в Бразилії знизилася з 29% до 12% серед чоловіків і з 19 до 8% серед жінок.

За той же період у Росії кількість жінок-курців зросла на 56,2%, в кількість чоловіків-курців знизилася на 11%. Схожі тенденції спостерігаються в деяких азіатських регіонах.

Колекціонер танків натрапив на несподівану знахідку у придбаному Т-54 

Колекціонер танків з Великобританії 55-річний Нік Мід придбав через Інтернет танк Т-54. У ньому він знайшов п'ять золотих злитків вартістю близько 2,5 млн дол. Танк колекціонер придбав за приблизно 37 тис. дол для своєї колекції з 150 примірників. Танк належав іракській армії і брав участь у війні 1990—1991 років. Припускають, що золото було викрадене в Кувейті і заховане в паливному баку іракськими військовими. Нік Мідс розповів, що повідомив про свою знахідку поліції. Після цього правоохоронці злитки забрали, а йому залишили розписку.

У Луцьку зупинили авто з наркотиками

Авто, водій якого перевозив наркотики, затримали луцькі патрульні. Зокрема, патрульні отримали виклик, що водій «ВАЗу», який рухається з Рованців у Луцьк, можливо, перевозить наркотичні засоби. Виклик на службу 102 надійшов від інспектора патрульної поліції, яка мала вихідний день. Екіпаж полісменів зупинив транспортний засіб. При перевірці справді виявили зелену речовину, схожу на подрібнену коноплю, та зелене насіння. Також водій мав телескопічну биту і газовий балончик.

За матеріалами Інтернет-сайтів підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>