Зі світу по факту

ЄС  подовжив санкції за загрозу територіальній цілісності України

13 березня Європейський союз подовжив на 6 місяців санкції проти 150 чоловік та 37 організацій, які загрожують територіальній цілісності України. 

Про це на своїй сторінці у Twitter повідомив брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк, пише РБК-Україна.

В Україні розробили артилерійську систему, яка знищить ворога за 90 секунд

В Україні розробили рухомий пункт управління артбатареєю «Оболонь-А».

Пункт — це машина старшого офіцера батареї на базі тягача МТ-ЛБ. Вона укомплектована спеціальною новітньою апаратурою. Працює від основного двигуна, електрогенератора та 40 хв від акумулятора. Завдяки програмному забезпеченню машина може відкривати вогонь набагато швидше.

«Сучасна апаратура дає змогу робити обрахунки як у процесі підготовки до відкриття вогню, так і під час керування ним в автоматизованому режимі. Починаючи з моменту визначення установок та інших даних для стрільби, здійснення топографічної, метеорологічної та балістичної підготовки в батареї до відкриття вогню потрібно буде до 90 секунд. Тоді як нині робота існуючих засобів підготовки до стрільби артилерійською батареєю забирає значно більше часу», — каже головний конструктор дослідно-конструкторської машини «Оболонь-А» Богдан Оліярник.

Розробники кажуть, що машину іще можна буде модернізовувати. Вони сподіваються, що машина надійде на державні випробування.

Поліція повертається до цілодобової охорони бурштинових родовищ на Волині

На Волинь прибули поліцейські із інших областей України, які забезпечуватимуть правопорядок у місцях незаконного видобудку бурштину в Маневицькому та Любешівському районах.

Поліцейські зустрілися із головами районних адміністрацій, де разом із лісівниками та прикордонниками провели координаційні наради. Після цього заступник начальника поліції Волині Сергій Козак проінспектував підрозділи поліції, які зараз забезпечують правопорядок у місцях ймовірно незаконного видобутку бурштину на території північних районів області. Він перевірив готовність правоохоронців до несення служби у весняно-літній період, стан їх побутових умов у місцях дислокації. Правоохоронцям, які забезпечують правопорядок у місцях ймовірно незаконного видобутку бурштину, доставили нові утеплені намети, пристрої для їх обігріву.

У Стамбулі розбився вертоліт з росіянами

У Стамбулі вертоліт, що належав будівельній компанії, врізався у телевізійну вежу і впав на прилеглу дорогу. Він вилетів з аеропорту Ататюрка об 11.16 за місцевим часом і розбився через 5 хвилин після зльоту. У результаті катастрофи загинули п’ятеро людей, серед яких четверо росіян, яких запросили в Туреччину партнери. Ймовірна причина катастрофи – погані погодні умови: видимість ускладнювалася через туман.

Книга з порожніми сторінками

б’є рекорди продажів!

Книга американського журналіста Майкла Дж. Ноулза «Причини голосувати за демократів» стала бестселлером в інтернет-магазині Amazon. Як пише CNN, книгу випустили як жарт, тому ніхто не очікував, що її так активно купуватимуть. Кожен примірник складається із 266 порожніх сторінок. Вартість книги – 10 доларів.

У коментарі телеканалу Fox News автор сказав, що ця книга хороша тим, що її можна прочитати за кілька секунд.

Тарас Шевченко має

понад 500 живих нащадків

1310 імен налічує дерево роду нащадків Тараса Шевченка. Його створив родич письменника по брату Йосипу, Микола Лисенко. Детальна схема надрукована на папері розміром 4,5 на 1,6 метрів.

"Складав дерево роду Шевченка близько 30 років. За основу брав архівні дані та спогади родичів. Почав рід Андрій Товстик, який був писарем на Запорізькій Січі. Дерево має 10 поколінь. Цю тему не досліджував жоден музей. Було дуже тяжко все об'єднати.

Прямих нащадків письменник не має, лише родичі по лінії братів, сестер, тіток та дядьків.

«Нащадки Шевченка є в США, Канаді, Англії, Франції, Німеччині, країнах Прибалтики, Російській Федерації, Японії та Австралії. Тарас об'єднав всіх українців, щоб були однією державою. Його твори сучасні для держави і для кожної родини. Він дуже часто писав про матір, сім'ю».

ЧЕРЕЗ ЗСУВ СМІТТЯ НА ЗВАЛИЩІ В ЕФІОПІЇ — ПІВСОТНІ ЗАГИБЛИХ

На околицях столиці Ефіопії Аддис-Абеби зсув гори сміття на місцевому звалищі повалив численні будинки. За офіційними даними, щонайменше 46 осіб загинули, з них 32 — жінки. Імовірність подальших зсувів вивчається, заявила речниця місцевої влади у неділю, 12 березня. Більшість загиблих — збирачі сміття, які шукали на звалищі речі, коли напередодні ввечері стався зсув. 37 людей вдалося врятувати.

Сміттєзвалище Коше використовувалося містом упродовж близько 50 років. У столиці східноафриканської країни проживають чотири мільйони жителів. Звалище закрили на кілька років, однак згодом почали використовувати знову, оскільки фермери заблокували відкриття нового звалища в їхній місцевості.

Американські вчені винайшли

«пальне майбутнього»

Американські вчені з Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії навчилися перетворювати екскременти в речовину, що за властивостями нагадує нафту. У майбутньому цей підхід може стати основним способом отримання рідкого палива.

Перетворення здійснюється за допомогою процесу, названого гідротермальним скрапленням. Він імітує умови, які призводять до утворення нафти в природі, наприклад, високі тиск і температуру. Однак, зі слів вчених, перетворення займає всього лише кілька хвилин, хоча в природному середовищі на це йшли мільйони років.

Відходи, що знаходяться в спеціальній трубці під високим тиском, нагріваються до 650 градусів Цельсія. В результаті утворюється горюча масляниста рідина.

За підрахунками фахівців, одна людина виробляє сировину,  кількості якої достатньо для виробництва двох-трьох галонів палива.

За матеріалами Інтернет-сайтів підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>