Зі світу по факту

Ситуація в Урядовому кварталі спокійна

В Урядовому кварталі, де 19 лютого відбувалися акції прихильників блокади торгівлі з окупованими територіями на Донбасі, у понеділок станом на 9:00 обстановка спокійна.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, порядок на вулиці Інститутській та прилеглих до неї вулицях охороняють посилені наряди поліції та Нацгвардії.

На вулиці Банковій жодних ознак вчорашніх акцій блокувальників та самих блокувальників немає, однак при вході на цю вулицю правоохоронці просять людей показати документи.

Уздовж Інститутської встановлено лазерні проектори на місцях загибелі Героїв Небесної Сотні, лежать квіти та запалені свічки.

На Волині автопробіг об’єднав три міста

Автопробіг «Не зрадь Революцію Гідності» відбувся в Рожищі, Луцьку та Ківерцях.

Стартував він у неділю, 19 лютого, у Рожищі на площі Незалежності. Метою такої акції було вшанувати пам’ять тих людей, які три роки тому віддали своє життя на Майдані. Люди, які зібралися на площі Незалежності, хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих Героїв і заспівали Гімн України.

Автопробіг вирушив у Луцьк на Театральний майдан. Перед присутніми виступили воїни та активісти. Присутні так само, як і в Рожищі, вшанували хвилиною мовчання Героїв Майдану та зас-півали Гімн України.

Автопробіг продовжувався. Всією колоною учасники поїхали «у гості» до чиновників, аби вручити їм символічні подарунки, символи корупції – «золоті батони». Опісля колона автомобілів вирушила до Ківерців, аби й там віддати шану Героям. Це була кінцева точка акції.

У Польщі 26 генералів та 260 топ-офіцерів вийшли з лав армії в знак протесту проти політичного втручання уряду

Повідомляється, що близько 26 генералів та 260 вищих офіцерів покинули свої пости протягом останніх 16 місяців, розчарувавшись через те, що є очевидне потурання солдатам, які лояльні до керівної партії «Право і Справедливість», а також через те, що Міністерство оборони неспроможне провести консультацію з ними щодо змін в армійській структурі.

Станіслав Козей, генерал у відставці, який також обіймав посаду голови Ради національної безпеки Польщі, заявив, що масштаб і темпи звільнень представляють «загрозу для ефективної функції армії».

У Кабміні розповіли, що буде з курсом гривні

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України не очікує значних коливань курсу гривні у 2017 році і називає достатніми інструменти Національного банку України, які можуть бути використані для згладжування можливих курсових сплесків. Про це в інтерв'ю УНІАН сказав перший віце-прем'єр-міністр України — міністр економіки Степан Кубів.

На його думку, січневий стрибок курсу став наслідком сезонних чинників. «Це традиційне явище для початку року: падає ділова активність, скорочується експорт агропродукції, яка є джерелом надходження іноземної валюти в Україну. Але Нацбанк згладжував надмірні коливання курсу гривні. І він має достатній обсяг міжнародних резервів, щоб і надалі згладжувати волатильність курсу нацвалюти», — сказав Кубів.

Нагадаємо, урядовий прогноз на 2017 рік базується на тому, що зростання економіки становитиме не менше 3% за дефіциту бюджету також 3%, інфляції 8,1% і середньорічного курсу гривні 27,2 грн за 1 долар.

Експертний прогноз дещо песимістичніший. На думку фінансистів, середньорічний курс становитиме 28 грн за 1 долар.

Як повідомлялося, курс долара до гривні знову зростає.

Протестувальники в Бухаресті наполягають на відставці уряду

Близько чотирьох тисяч маніфестантів продовжують акцію в центрі Бухареста: учасники протестів, як і раніше, вимагають відставки уряду Гриндя.

Більшість учасників антиурядового мітингу заявляють, що їх не переконало скасування постанов про пом'якшення кримінального законодавства, тому вони наполягають на відставці Кабінету міністрів.

Антиурядові маніфестації, які тривають вже двадцятий день, проходять в румунській столиці, незважаючи на дощ.

Як повідомлялося, акції протесту в Румунії почалися після прийняття урядом двох екстрених постанов про помилування і про пом'якшення кримінального законодавства.

Зокрема, відповідно до одного з пунктів державний чиновник не міг залучатися до кримінальної відповідальності, якщо заподіяну з його вини шкоду державі не перевищував би 50 тисяч євро. Більшість учасників акцій протесту переконані, що цими постановами в країні фактично хотіли узаконити корупцію.

Уряд, під тиском протестувальників, мусив скасувати постанови. Сам прем'єр-міністр Сорін Гриндяну визнав, що прийняття постанов було помилковим, проте акції протесту не припиняються.

На Закарпатті цигарки за кордон переправляють під водою

Прикордонники Мукачівського загону в рамках взаємодії з румунськими колегами припинили спробу переміщення через державний кордон тютюнових виробів. Під час проведення спільних заходів з перевірки держрубежу прикордонники затримали поблизу річки Тиса громадянина України, який був в гідрокостюмі, та згодом виявили  4 пакунки з сигаретами.

У ЛУЦЬКУ ЗАТРИМАЛИ ЗЛОДІЯ, ЯКИЙ СКОЇВ БІЛЬШЕ 30 КВАРТИРНИХ КРАДІЖОК

Серійного злодія, який скоїв понад 30 квартирних крадіжок у Луцьку, затримали працівники національної поліції у Волинській області спільно з представниками громадського формування «Варта порядку».

Чоловіка тривалий час розшукували правоохоронці за скоєння квартирних крадіжок. Спіймали зловмисника на «гарячому» після того, як він «обчистив» одне із помешкань. Окрім цього, правоохоронці продовжують перевіряти зловмисника на причетність до скоєння інших злочинів.

Серійний злодій з помешкань викрадав ювелірні вироби, валюту, гроші, фотоапарати, мобільні телефони та ноутбуки. Крадені речі швидко «пускав у діло».

За матеріалами Інтернет-ресурсів підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>