Зі світу по факту

ФРАНК-ВАЛЬТЕР ШТАЙНМАЄР СТАВ НОВИМ ПРЕЗИДЕНТОМ НІМЕЧЧИНИ

Федеральні збори Німеччини обрали колишнього міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра президентом країни, повідомляє ВВС.

61-літній Штайнмаєр, один з лідерів соціал-демократичної партії, до кінця січня працював міністром закордонних справ та брав участь у зустрічах «нормандської четвірки» для врегулювання конфлікту на Донбасі.

Він вважався прихильником ідеї послаблення санкцій щодо Росії. Також він передбачав складні стосунки Німеччини у часи нового президента США Дональда Трампа.

Кандидатуру Штайнмаєра висунула на пост президента канцлер Ангела Меркель.

Посада президента у Німеччині переважно церемоніальна, але він представляє країну за кордоном та має велику моральну вагу. Президента у Берліні обрали на спеціальному засіданні Федеральних зборів, до яких входить 1260 законодавців та представників різних соціальних сфер Німеччини з 16 земель. Штайнмаєр набрав 931 голос. Франк-Вальтер Штайнмаєр вступить на посаду 19 березня. Країнами, які найчастіше відвідував пан Штайнмаєр з 2013 року, були США і Україна (по дев'ять разів), в Росію він приїжджав сім разів.

ДЕСЯТКИ ТИСЯЧ ЛЮДЕЙ ВИЙШЛИ

НА ПРОТЕСТИ В РУМУНІЇ

Десятки тисяч людей вийшли на вулиці Бухареста на 13-й день протестів за відставку уряду і проти корупції. На площі Перемоги у столиці Румунії 12 лютого протестувальники розгорнули великий прапор з триколором Румунії – червоним, жовтим і синім. Також тисячі людей провели мітинги в інших великих містах, таких як Тімішоара, Клуж, Брашов і Сібіу.

Протестувальники вимагали відставки уряду прем’єра Соріна Ґріндяну, який наприкінці січня видав постанову про скасування кримінальної відповідальності за деякі різновиди корупції. Критики стверджували, що указ, який згодом був скасований, мав на меті допомогти корумпованим політикам уникнути в’язниці або вийти з неї. Попри численні демонстрації, Ґріндяну відмовився йти у відставку.

Нинішні акції в Румунії – наймасовіші з часу занепаду комунізму 1989 року.

УКРАЇНЦІ ЗМОЖУТЬ ЇЗДИТИ ДО ТУРЕЧЧИНИ

ЗА ВНУТРІШНІМИ ПАСПОРТАМИ

Україна і Туреччина домовилися про в'їзд громадян за внутрішніми паспортами. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час спільної прес-конференції з головою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу.

«У нас є безвізовий режим, але в майбутньому і громадяни України, і громадяни Туреччини можуть відвідувати наші країни за внутрішніми документами», – сказав він. Водночас Чавушоглу зазначив, що такий режим може бути введений вже до літа 2017 року. «Ми завершили підготовчий етап... Думаю, що до туристичного сезону він запрацює», – сказав голова МЗС Туреччини.

ЗАРПЛАТНІ КАРТКИ СТАНУТЬ

ТІЛЬКИ ЗАРПЛАТНИМИ

Українці більше не зможуть вільно користуватися зарплатними картками, а також рахунками, на які нараховуються стипендії, пенсії, виплати на дітей та інші соціальні виплати. Про це йдеться в листі Нацбанку № 25?110 / 55892, розісланому по банківській системі, повідомляє news24 з посиланням на  finance.ua.

Його суть: якщо це зарплатна або студентська картка, то на неї повинні надходити виключно зарплата або стипендія. І більше нічого іншого. Людина не може там зберігати інші свої заощадження (крім грошей, що надходять від роботодавця або вузу) або користуватися рахунком для грошових переказів.

У нацбанківському документі пояснюється: нові обмеження – не особиста примха НБУ, а лише виконання вимог нової редакції Податкового кодексу. Цим документом запроваджено оподаткування доходів, отриманих від депозитів – 15 % нарахованих банком відсотків. У поняття «депозити» чиновники вкладають всі рахунки – поточні та карткові в тому числі. Виняток з нового податку зроблено для рахунків, що використовуються для виплат зар-   плат, стипендій, пенсій, виплат на дітей та інших соцвиплат. І щоб відрізнити ці самі соцвиплати від усіх транзакцій, банкам тепер і буде наказано дотримуватися цільового призначення карт.

В УКРАЇНІ ГАРЯЧА ВОДА І ОПАЛЕННЯ ПОДОРОЖЧАЛИ МАЙЖЕ ВДВІЧІ

У січні 2017 р. тарифи на гарячу воду і опалення в Україні зросли на 88,4 % в порівнянні з січнем 2016 року. При цьому в порівнянні з груднем цього року тарифи на гарячу воду і опалення зросли на 0,2 %.

У той же час, за рік в Україні житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива подорожчали на 46,6 %, в місячному вимірі — на 0,3 %.

За рік в Україні тарифи на електроенергію зросли на 60 %, а тарифи на природний газ — на 42 %.

БІЛОРУС НАМАГАВСЯ ПРОВЕЗТИ

В УКРАЇНУ НАРКОТИКИ

Прикордонники Луцького загону припинили спробу контрабанд-ного переміщення наркотичної речовини, яку ховали, використовуючи конструктивні особливості автомобіля, на українсько-польському кордоні в пункті пропуску «Ягодин», повідомили у Держприкордонслужбі.

На в’їзд в Україну прибув 44-річний громадянин Республіки Білорусь, мешканець м. Гомель. Він слідував з Варшави до Чернігова мікроавтобусом «Фольксваген» і для проходження контролю обрав смугу руху «зелений коридор». Попутно чоловік підвозив ще 7 пасажирів.

Однак співробітники прикордонних оперативних підрозділів вже мали інформацію про його наміри незаконно перемістити через державний кордон заборонені предмети, приховавши їх в автомобілі. Прикордонники ініціювали проведення поглибленого огляду транспортного засобу, у ході якого під днищем автомобіля на одному із патрубків виявили приклеєний скотчем поліетиленовий пакетик. Як з’ясувалося, в ньому знаходився білий порошок. Водій відразу заперечив свою причетність до цієї знахідки. Порошкоподібну речовину відправили на експертизу.

За матеріалами Інтернет-видань

підготувала Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>