Зі світу по факту

АМЕРИКУ ОХОПИЛИ ТИСЯЧНІ АКЦІЇ ПРОТЕСТІВ

Тисячні акції протестів охопили Сполучені Штати в неділю, учасники яких категорично засуджували політику президента Трампа щодо заборони на в'їзд громадянам семи мусульманських країн та вимагали скасування цього указу.

Протести пройшли в неділю в Бостоні, Філадельфії, Нью-Йорку, Вашингтоні, Лос-Анджелесі та інших містах, залучивши тисячі людей. Крім центральних вулиць американських міст, люди пікетували аеропорти по всій країні.

Тисячі демонстрантів зібралися в міжнародному аеропорту Лос-Анджелеса, куди були також спрямовані озброєні загони поліції. Там же відбувся мітинг невеликої кількості прихильників Трампа, втім, вони залишились стояти на вулиці з американськими прапорами та гучномовцями.

Сотні юристів приєдналися до акцій в аеропортах для того, щоб надати безкоштовну юридичну підтримку людям, яким загрожують нововведені обмеження.

Сам Трамп пояснив своє рішення тим, що все робиться з метою зміцнення безпеки американських громадян. Він також зауважив, що перейняв цю ідею у попередника – президента Обами – та звинуватив ЗМІ в неправильному трактуванні його намірів.

Росія розробляє лазерну зброю для космосу?

Росія розробляє різні засоби для знищення супутників в космосі, включаючи лазерну зброю. Про це заявив начальник Кос-мічного командування ВПС США генерал Джон Хайтен.

«Нам потрібно стримувати погану поведінку в космосі і ми також повинні не допускати конфліктів у космічному просторі», – зауважив Хайтен.

Мовляв, Росія розробила зброю для знищення супутників ще у 80-х роках, а сьогодні продовжує розробку подібних озброєнь, включаючи лазери для використання в космосі та «інші можливості, які становитимуть загрозу для наших супутників». Застосування такої зброї може спричинити утворення великої кількості уламків на орбіті, які ускладнять доступ усім космічним апаратам.

Винайшли успішний метод лікування раку, ще й дешевший у десять разів

Експериментальна медицина врятувала двох безнадійно хворих дітей

Використання модифікованих Т-лімфоцитів допомогло вилікувати двох хворих на лейкемію, які вже вважалися безнадійними. Батьки погодилися випробувати нову методику на своїх дітях, коли не допомогла хіміотерапія. До вказаного випадку ця терапія тестувалася тільки на мишах.

Обидві дитини страждали на гостру форму лімфобласного лейкозу. Пацієнткам запропонували паліативне лікування, коли інші методи виявилися безсилими. Першою пацієнткою стала дівчинка Лайла Річардс, якій поставили діагноз лейкоз на 14 тижні життя.

За словами батька Лайли, вони були готові погодитися на будь-яке лікування, щоб врятувати своє дитя. У 11 місяців їй зробили ін'єкцію генетично модифікованих Т-клітин, які взяли у здорових донорів. Опинившись в організмі, вони розпізнали ракові утворення і знищили їх. Друге використання теж було успішним, коли дівчинці ввели модифіковані клітини.

Вже минуло більше року, а у дітей не спостерігається ремісії. Клітини вже скоро почнуть використовувати в невиліковних випадках. Один з плюсів такого лікування, що терапія в 10 разів дешевша, ніж інші методи лікування безнадійно хворих.

В Україні закрили половину банків

Кількість працюючих банків в країні на 20 січня 2017 року скоротилася до 94, за даними Національного банку України. Це на 23 банки менше, аніж на початку 2016 року.

З 94 банків, які ще залишилися, 39 є дочірніми структурами іноземних банків.

Нагадаємо, що голова НБУ Валерія Гонтарєва оголошує закриття банків так званою «чисткою» банківського сектора від «зомбі».

Як повідомлялося, уже в січні 2017 НБУ визнав неплатоспроможними банки «Платинум», «Фортуна», «Народний капітал» та ввів туди тимчасову адміністрацію. Найбільший у країні Приватбанк націоналізували на початку грудня 2016.

У Януковича – золотий батон,

у Кузьміна – золота лопата...

Під час обшуку в житловому приміщенні колишнього заступника керівника Генеральної прокуратури України Рената Кузьміна знайшли… золоту лопату. Обшук проводився в рамках одного з кримінальних проваджень, в якому головним фігурантом являється Кузьмін. За словами колишнього соратника Кузьміна, під час обшуків правоохоронці, крім цінних паперів та дорогоцінностей, знайшли золоту лопату.

Генеральна прокуратура України підозрює колишнього заступника генпрокурора Рената Кузьміна у вчиненні тяжких злочинів, серед яких незаконне затримання, незаконне тримання під вартою та домашнім арештом. Також зазначалося, що екс-чиновнику загрожує позбавлення волі від 5 до 10 років за вище перераховані правопорушення. Наразі триває слідство.

Зарплата глави правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва перевищує

2 мільйони гривень в місяць

За умовами трудового контракту глави «Нафтогазу» Андрія Коболєва і Колективного договору державної компанії дозволяють істотно варіювати кінцеву суму його зарплати, — пише Європейська правда.

"У додатковій угоді до трудового договору від 13 квітня 2016 року вказується, що, крім посадового окладу (1,041 мільйон гривень), Коболєв отримує щомісячну премію «на умовах і в розмірі відповідно до колективного договору підприємства», – йдеться у повідомленні.

У даний час в «Нафтогазі» діє колективний договір від 25 червня 2012 року, підписаний тодішнім главою держкомпанії Євгеном Бакуліним. Відповідно до нього, преміювання співробітників апарату НАК можливо на рівні до 200% від посадового окладу.

Перша половина з них (100%) виплачується в щомісячному режимі «за виконання виробничих функцій і завдань». Це означає, що систематична зарплата керівника НАК становить 2,082 млн гривень в місяць.

За матеріалами Інтернет-ресурсів підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Один відгук на «Зі світу по факту»

  1. Oleg коментує:

    Шановна редакція,а чому б в заголовок не поставити інформацію про протестні акції Автоєвросили по Україні,метою яких є можливість громадянам України мати доступне європейське авто . Я думаю це питання більш актуальне для ратнівчан.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>