Зі світу по факту

ДЕПУТАТСЬКІ ВИТРАТИ: ЗА ЩО З ВЛАСНОГО ГАМАНЦЯ ПЛАТЯТЬ УКРАЇНЦІ

У кошторисі на 2017-ий загалом на апарат парламенту запланували понад 1 мільярд 128 мільйонів гривень. Найбільше, 443 мільйони, на організацію роботи Верховної Ради, ще 265 на управління справами, і 112 на адмінбудівлі. На власний телеканал і газету планують виділити 60 мільйонів, а на автобазу 50, 2,5 мільйони дадуть на їдальню, інформують Факти.

Та затвердити власний бюджет депутати минулого тижня так і не змогли. Каменем спотикання стала депутатська зарплатня. У непроголосованому кошторисі передбачалося суттєве її збільшення. Із нинішніх 14-15 тисяч гривень – до 25-ти і ще більше для Голови Верховної Ради і його заступників. Окрім зарплати, для народних обранців щороку передбачені і виплати на депутатську діяльність. Так, на оренду житла у Києві – майже 168 тисяч гривень на рік. Для поїздок Україною – 28,5 тисячі, а на телефонні розмови майже 5 тисяч гривень. Окрім цього, є й гроші для відряджень помічників, оренду приймалень і приміщень в округах та канцелярське приладдя.

Та розв’язати грошове питання поки у депутатів забракло сміливості. Вочевидь – нардепи повернуться до нього вже на новій сесії у лютому.

До слова, українці винаймають житло депутатам-мільйонерам майже на 30 мільйонів в рік. Не відмовляються від цих житлових доплат і ті обранці, які мають багато елітного житла, та не лише в Києві. Звісно, все це законно, держава готова платити за квартиру. Але часто буває так, що в помешканнях живуть помічники чи водії депутатів.

Іногородні депутати розміщуються у трьох готелях, у центрі столиці. Кому не підходять умови – винаймають собі квартиру. За останніми даними Верховної Ради, у листопаді компенсацію на житло отримали 169 обранців. На кожного з них щомісяця з казни йде в середньому 12 тис. грн.

ДО ДНЯ СОБОРНОСТІ ЛУЧАНИ ОБ'ЄДНАЛИСЯ

У «ЖИВИЙ ЛАНЦЮГ»

Акція на честь Дня Соборності та Свободи відбулася 22 січня у Луцьку. Зокрема, представники різних громадських організацій та просто небайдужі лучани на Театральному майдані, біля фотостенду загиблим Героям, вшанували волинян з Небесної Сотні та учасників війни на сході.

Окрім того, у центрі міста лучани утворили «Ланцюг єднання», а також розгорнули український стяг та виконали Гімн України.

Тіна Кароль – народна артистка України

Співачка Тіна Кароль отримала звання народної артистки України. Нагородження видатних особистостей орденами та званнями з нагоди Дня Соборності відбулось у музеї Шевченка. Відзнаки вручив президент Петро Порошенко.

Донеччині загрожує хімічна катастрофа – ОБСЄ

Вся Донецька область може бути забруднена хімічними відходами фенольного заводу. Він знаходиться у н.п. Новгородське між позиціями ЗСУ та бойовиків. Про це повідомив заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Олександр Хуг.

«Припиненням вогню і розведення сил на цій ділянці є необхідним», — заявив представник місії. Хуг зазначив, що місія ОБСЄ має проблеми зі свободою переміщення через лінію розмежування.

Представники ОБСЄ не змогли проїхати з с. Пікуза (колишнє Комінтерново, яке перебуває під контролем ДНР) до Маріуполя і назад, оскільки обидві сторони «блокують цю дорогу протитанковими мінами».

У Китаї підірвали 19 багатоповерхівок

У китайській провінції Хубей підірвали 19 багатоповерхівок.  Таким чином територію в 150 квадратних кілометрів – площа 20 футбольних полів – очистили під майбутні новобудови, – повідомляє ТСН.  Для операції технікам знадобилося понад 5 тонн вибухівки. На місці знесених будинків планують звести бізнес-квартал з 700-метровим хмарочосом посередині.

На Тернопільщині – спалах пташиного грипу через лебедів

У Борщівському районі Тернопільської області – спалах пташиного грипу. Тут, на річці Дністер поблизу с. Вільховець Мельнице-Подільської громади, зареєстрували спалах хвороби серед диких лебедів. Про це повідомили у прес-службі Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України.

На Житомирщині знайшли сховок з гранатами

Працівники вибухотехнічної служби Головного управління Національної поліції Житомирської області вилучили 25 гранат та запалів до них зі сховів, на які вказав житель міста Бердичева. 31-річний чоловік випадково натрапив на них й відразу звернувся до правоохоронців. На місце події виїхала слідчо-оперативна група поліції та фахівці-вибухотехніки ГУНП в Житомирській області. Правоохоронці з'ясували, що в землі було закопано 25 корпусів гранат РГД-5 та Ф-1. В іншому сховку знаходились запали до них. Усе виявлене вилучили та направили на експертизу. Наразі триває подальше з’ясування всіх обставин події, у тому числі походження боєприпасів.

На Хмельниччині виготовляють масло, упаковане в етикетки з... російським Кремлем

Обурливі коментарі під світлинами «Кремлівського» масла залишають користувачі соцмереж. Таким продуктом годують мешканців Херсонщини. Ті глянули на країну-виробника – і не повірили своїм очам: масло виготовлене в Україні, на Хмельниччині, у місті Старокостянтинів!

Кажуть, цей продукт є «двійником» аналогічного російського. Чому на таке маркування продукції досі не звернули увагу компетентні служби?

Маршрутка, що їхала з Івано-Франківська до Луцька, потрапила в аварію. Є загиблі

На Прикарпатті зіштовхнулися пасажирський автобус «Еталон», що їхав сполученням «Івано-Франківськ-Луцьк», та мінівен «Фіат». У результаті восьмеро людей потрапили до лікарні. Одного пасажира автобуса врятувати не вдалося, він помер.

Аварія сталася 21 січня. Автобус прямував до Луцька. 55-річний водій «Фіату» виїхав на зустрічну смугу, де врізався в автобус. Останній викинуло в рів. Водій мінівена та 7 пасажирів автобуса опинились у лікарні. У потерпілих травми різної важкості. Серед постраждалих 6-річний хлопчик.

За матеріалами Інтернет-ресурсів –

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>