ЗІ СВІТУ ПО ФАКТУ

ПОРОШЕНКО ПІДПИСАВ ЗАКОН  ПРО НОВІ ПОДАТКИ ДЛЯ ФОПІВ

Президент Петро Порошенко 27 грудня підписав зміни до законодавства щодо роботи фізичних осіб-підприємців, які Верховна Рада ухвалила 6 грудня.

Відповідно до нових норм, вже з 1 січня окремі категорії ФОПів, зокрема другої та третьої груп, будуть змушені платити єдиний соціальний внесок понад 704 гривні на місяць, навіть якщо тимчасово не мають жодного прибутку. Раніше ФОП, коли у певному періоді мав прибуток, сплачував 5 % податок та ЄСВ. Якщо ж руху коштів не було, то сплачувати не було потреби. Тому багато підприємців тримали відкриті ФОПи, а платили податки тільки тоді, коли мали реальні прибутки.

НІМЕЧЧИНА ВИДІЛИТЬ КОШТИ НА ПОРЯТУНОК АЛЕППО

Міністр з питань економічного співробітництва і розвитку ФРН Герд Мюллер оголосив про виділення гуманітарної допомоги си-рійському Алеппо на суму в 15 млн євро.

На ці гроші буде протягом 30 місяців оплачуватися робота близько однієї тисячі сирійських лікарів, санітарів і психологів, близько 200 асистентів психолога пройдуть курси підвищення кваліфікації.

Німецький міністр також закликав ООН надати допомогу Сирії.

У середині грудня Алеппо перейшло під контроль урядових сил. Внаслідок тривалих бомбардувань російської авіації, яка воює на боці Башара Асада, місто зазнало сильних руйнувань. Самі ж російські військові не гребують грабувати місцеве населення. Захоплення міста супроводжувалося винищенням цивільних.

БІЛОРУСИ ПРОДАЮТЬ СВОЇХ РАВЛИКІВ МАЙЖЕ У 4 РАЗИ ДОРОЖЧЕ, НІЖ УКРАЇНЦІ

За останніх три роки Україна наростила обсяги експорту равликів, збільшивши цей показник у 116 разів. Однак білоруси значно обходять українців у питанні ціни на свій продукт. А кінцевий отримувач товару платить у 6,5 раза більше, аніж ми продаємо.

Як йдеться у звіті Українського клубу аграрного бізнесу, ще у 2013 році Україна експортувала лише три тонни молюсків, у 2014 – 58 тонн, у 2015 – 260 тонн, а за перших 10 місяців поточного року експортовано 347 тонн.

Для порівняння – за 10 місяців цього року за кордон поставили лише 51 тонну українського сала, а баранини – 9 тонн.

Однак українських молюсків купують наразі лише дві країни – Румунія та Литва. Вітчизняні равлики завозять як сировину, яка в середньому коштує у 5 разів дешевше за готовий продукт. Середня ціна кілограма продукції становить 1 дол/кг. А вже з цих країн равлики відправляють на експорт, але вже за ціною в середньому 6,5 дол/кг із Румунії та 5,5 дол/кг з Литви. Кінцевими країнами-споживачами наших молюсків в основному є Франція, Угорщина, Італія та Польща.

В той же час наші сусіди з Білорусі, навпаки, переважним чином більшість вирощених молюсків відправляють відразу до кінцевого споживача Франції, Угорщини та Чехії, і лише невелику частку експортують до Литви та Румунії. Середня ціна за 1 кг білоруського експортного равлика – 3,5 долара.

В УГАНДІ ЗАТОНУЛО СУДНО З ФУТБОЛІСТАМИ І ВБОЛІВАЛЬНИКАМИ

Щонайменше 30 людей потонуло на озері Альберт в Уганді, де перекинулося судно із футболістами місцевої команди та їхніми вболівальниками.

На борту переповненого судна було близько 45 людей, повідомляє BBC. У поліції кажуть, що воно нахилилося, коли забагато пасажирів перемістилося на один бік.

За повідомленнями, врятувати вдалося лише 15 людей. Схожі аварії досить часто трапляються на озері Альберт та в інших частинах Африки. На суднах перевозять занадто багато пасажирів і товарів.

Офіцер поліції Уганди сказав, що більшість пасажирів були п’яні, коли сідали на судно. Група гравців і вболівальників прямувала на футбольний матч, приурочений до Різдва.

РОЗРАХОВУЮТЬ НА ЗБІЛЬШЕННЯ ВИДОБУТКУ ГАЗУ НАСТУПНОГО РОКУ

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман розраховує на те, що видобуток природного газу в Україні у 2017 році збільшиться до 500 млн куб. м.

З його слів, держава бере курс на відновлення видобутку власного блакитного палива. Падіння видобутку зупинити вже вдалося, тому зараз варто зосередитися на відновленні.

Леон Подкамінер, старший економіст Віденського інституту міжнародних економічних досліджень, в прямому ефірі Шустер LIVE заявив, що ціни на природній газ для домогосподарств — втричі більші, ніж мали бути з точки зору економічно обґрунтованої пропозиції.

ВИКРИЛИ ЗЛОЧИННУ ГРУПУ, ЩО РЕЄСТРУВАЛА ФІКТИВНІ ФІРМИ

На Волині припинили діяльність конвертаційного центру. Про це повідомили у прес-службі прокуратури області. Організована злочинна група впродовж тривалого часу займалася реєстрацією на підставних осіб фіктивних вигодоформуючих та транзитних підприємств, аби забезпечити незаконне формування податкового кредиту з ПДВ для підприємств реального сектору економіки, а також надавала послуги із незаконного переведення (конвертування) багатомільйонних сум безготівкових коштів у готівку задля її подальшої легалізації та привласнення.

Наразі прокурори спільно з працівниками податкової міліції проводять 36 обшуків на території Миколаївської, Хмельницької та Херсонської областей в офісних приміщеннях, а також оселях і транспортних засобах осіб, причетних до цієї незаконної діяльності – організатора, виконавців, кур’єрів та працівників банківських установ.

Під час обшуків виявлено понад 70 печаток фіктивних підприємств, комп’ютерну техніку, чорнову бухгалтерію, 51 мо-більний телефон, значну кількість банківських карток та інші речі й документи, які свідчать про незаконну діяльність із конвертації готівки.

На 132 рахунки фіктивних підприємств вже наклали арешти. Проводяться допити осіб, причетних до діяльності конвертаційного центру.

НА ВОЛИНІ СТАЛО ОДНІЄЮ ГАЗЕТОЮ МЕНШЕ

Ще одна газета закрилася на Волині. Свій випуск припинив тижневик «Ковель сьогодні». Про це повідомив «Конкурент» з посиланням на власні джерела. Інформацію у коментарі виданню підтвердила головна редакторка видання Світлана Величко.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>