Зі світу по факту

Волинянина оштрафували за розпалювання міжнаціональної ворожнечі у соцмережах

Нещодавно Нововолинський міський суд розглянув справу щодо 29-річного місцевого мешканця. Чоловіка звинувачували у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Відповідні матеріали він поширював у соцмережах, інформують у прес-службі прокуратури Волині. У судовому засіданні нововолинець визнав свою провину. Тож, обираючи покарання, суд обмежився призначенням штрафу у розмірі 3400 гривень.

РОСІЯ ЗАВЕЗЛА В КРИМ РАКЕТИ

Завершено переозброєння одного із зенітних ракетних полків на систему ППО С-400 «Тріумф», яка вже знаходиться на місці пос-тійної дислокації в окупованому Криму. Про це інформував командувач 4-ої армії ВПС і ППО Південного військового округу Віктор Севостьянов. У грудні ця воістину масштабна система заступає на бойове чергування і на сотні кілометрів перекриває вже існуючу систему протиповітряної оборони півдня нашої країни.

НА ВОЛИНІ ПОЛЯК І ГРУЗИНИ «СПАЛИЛИСЯ» НА ДАЧІ ХАБАРІВ ПРИКОРДОННИКАМ

Для оформлення на в’їзд в Україну в пункт пропуску «Доманове» на Ратнівщині прибув автомобіль білоруської реєстрації, в якому громадянин Білорусі перевозив сім’ю грузинів – подружжя та трьох неповнолітніх дітей. Під час прикордонного контролю з’ясувалося, що подорожні намагались в’їхати в Україну 12 грудня, однак не змогли підтвердити мету своєї поїздки. Тоді жінка запропонувала прикордонному наряду 130 доларів США за пропуск її сім’ї в Україну. Факт пропозиції хабара прикордонники зафіксували, а на місце події викликали поліцію. Також громадянці Грузії заборонено в’їзд на територію України терміном на 3 роки. А у Володимир-Волинському районі поліція оголосила про підозру 66-річному поляку за спробу підкупити прикордонників Львівського загону у міжнародного автомобільного пункті у пропуску «Устилуг–Зосін». Чоловік хотів за 100 злотих пройти митницю поза чергою.

ГОЛЛАНДСЬКИЙ СУД ВИРІШИВ ПОВЕРНУТИ СКІФСЬКЕ ЗОЛОТО УКРАЇНІ

Окружний суд Амстердама вирішив повернути Україні колекцію експонатів кримських музеїв, відому як скіфське золото. Колекція золота була вивезена на виставку «Крим: золото і секрети Чорного моря» в амстердамський музей Аллард Пірсона у лютому 2014 року. У колекції більше 2 тисяч експонатів загальною вартістю понад мільйон євро. Попри рішення суду на користь України, скарби скіфів одразу не повернуться на нашу територію. Золото залишиться у музеї Алларда Пірсона ще на 3 місяці для апеляцій. Також Україна має сплатити 111 тисяч євро за витрати, пов'язані зі зберіганням золота скіфів. Музеї Криму мають заплатити Україні та музею Алларда Пірсона 2800 євро відшкодування витрат. Після завершення виставки у вересні 2014 року частину експонатів з київського музею одразу повернули в Україну, по решті колекції голландська сторона вирішила дочекатися рішення суду. Розгляд справи розпочався у жовтні 2016 року. 4 кримські музеї (Центральний музей Тавриди, Керченський заповідник, Бахчисарайський заповідник і «Херсонес Таврійський») звернулися до суду з вимогою повернути експонати. Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії і вважають, що Україна обґрунтовано вимагала повернути своє культурне надбання.

ЗАМОРОЗИЛИ ДІВЧИНУ, ХВОРУ НА РАК

У Великобританії 14-річна дівчинка, яка помирала від раку, попросила медиків заморозити її тіло. Аби в майбутньому нащадки, навчившись боротися з недугою, вилікували її. Високий суд Лондона дозволив провести процедуру замороження. Це рішення суду вже назвали історичним. «Мені всього 14 років, і я не хочу вмирати. Проте розумію, що зараз це неминуче. У майбутньому, думаю, мене зможуть вилікувати. І кріогенне заморожування дає мені шанс повернутися до життя, нехай це станеться навіть через сотні років», – написала дівчинка у своєму зверненні до суду. І суддя, що розглядав цю справу, розчулився. Він відвідав дитину в лікарні, переконавшись, що рішення про заморожування вона приймала усвідомлено, й у своїй постанові став на її бік. Тіло пацієнтки відправлять у США, де воно буде зберігатись у спеціальному сховищі. За цю процедуру рідним доведеться заплатити 50 тисяч доларів.

У МАШИНІ ВОЛИНЯНИНА НА ДОНЕЧЧИНІ СЛУЖБОВИЙ СОБАКА ВИЯВИВ АРСЕНАЛ ЗБРОЇ

На покровському блокпосту 13 грудня ввечері поліцейські зупинили для перевірки автівку, якою керував 28-річний житель Ковеля. Правоохоронців насторожила нервова поведінка, що й спонукало їх до більш ретельного огляду авто, зокрема із залученням німецької вівчарки Діка. Службовий пес допоміг поліцейським знайти зброю у машині волинянина. У нього вилучили 5 споряджених магазинів, коробку з 20 набоями калібру 7,62 мм, автомат «форт- 201», 3 димові шашки і дисковий магазин до автоматичної зброї. Як зазначають у поліції Донеччини, чоловік пояснив, що частину зброї він придбав в Інтернеті, а частину – у незнайомця. «Іграшки» віз додому на Волинь.

УСІ ХРИСТИЯНИ СВЯТКУВАТИМУТЬ ВЕЛИКДЕНЬ В ОДИН ДЕНЬ — ДРУГУ НЕДІЛЮ КВІТНЯ

Папа Римський Франциск погодився з пропозицією коптського патріарха Олександрійського Феодора II уніфікувати дату Великодня. Відтак Церкви по всьому світу відзначатимуть Воскресіння Христове в один день. Пропозицію підтримали патріарх Антіохії і всього Сходу Ігнатій Єфрем II й архієпископ Константинополя і Вселенський патріарх Варфоломій I. Патріарх Феодор ІІ запропонував святкувати Великдень у другу неділю квітня.

ВІДБУЛИСЯ ВИБОРИ В ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ

11 грудня у 13 областях проходили вибори голів та депутатів в об’єднаних територіальних громадах. На Волині голосування відбувалось у п’яти нових адміністративних одиницях: Княгининівській (Луцький район), Прилісненській (Маневицький район), Литовезькій та Поромівській (Іваничівський район) і Поворській (Ковельський район) ОТГ. Найбільша на Волині Княгининівська об’єднана територіальна громада.  18 грудня відбудеться наступний раунд виборів у об’єднаних територіальних громадах. Знову голосуватимуть і на Волині. Голів та депутатів обиратимуть у Павлівській (Іваничівський район), Дубівській (Ковельщина) і Заболоттівській (Ратнівщина) ОТГ.

За матеріалами Інтернет-видань Леся ГРІНЧУК

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>