Зі світу по факту

ТИСЯЧІ ЛЮДЕЙ ПРОТЕСТУЮТЬ У ВАРШАВІ  ПРОТИ ЗАКРИТТЯ ГІМНАЗІЙ

У Варшаві відбулася масова демонстрація проти реформи освіти, в рамках якої передбачена ліквідація гімназій.

Учасники акції подали президенту Польщі Анджею Дуді петицію із закликом не реалізовувати реформу, — повідомляє УНІАН. В акції взяли участь батьки, вчителі, представники органів місцевого самоврядування, директори шкіл, науковці. За розповідями учасників акції, у мітингу взяло участь близько 50 тисяч осіб, зокрема, 35 тисяч учителів. Згідно з даними поліції — близько 15 тисяч осіб. Мітингувальники вважають, що ліквідація гімназій, скорочення на рік загальної освіти, реорганізація мережі шкіл призведе до погіршення якості освіти та умов навчання.

Освітня реформа передбачає повернення до 8-річної початкової школи, 4-річних ліцеїв і 5-річних технікумів, а на зміну профе-сійним школам прийдуть двоступеневі галузеві школи. З 1 вересня 2017 року планується припинити набір учнів до гімназій. Сейм розгляне пакет рішень щодо освітньої реформи 29 листопада.

ПУТІНА ПІДОЗРЮЮТЬ У РЕЗОНАНСНОМУ ВБИВСТВІ

Відомий російський економіст Слава Рабинович зробив гучну заяву про те, що президент РФ Володимир Путін причетний до смерті російського опозиціонера Олександра Перепелічного, якого вбили у Великобританії 4 роки тому.

Зі слів економіста, Путін може бути причетний до загадкової смерті Олександра Перепелічного, адже саме він відкрив владі Швейцарії таємну інформацію, що мав Сергій Магнітський, якого вбили в російській в'язниці.

Російський бізнесмен Перепелічний, що попросив політичного притулку у Великобританії, помер у віці 44 років. Його вважали одним із ключових свідків у справі про смерть у російському СІЗО юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського.

ПОРОШЕНКА НЕ БУДЕ НА ІНАВГУРАЦІЇ

ПРЕЗИДЕНТА США

Президент України Петро Порошенко не братиме участь в інавгурації новообраного президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа, бо у США не прийнята участь лідерів інших держав в таких заходах, — пише УНІАН. Про це, відповідаючи на питання видання, заявив посол України у США Валерій Чалий під час відеовключення в Українському кризовому медіа-центрі.

Як стало відомо, Порошенко матиме можливість особисто зустрітися з Трампом тільки після його інавгурації. Захід заплановано на 20 січня 2017 року.

Раніше Петро Порошенко розмовляв з Дональдом Трампом по телефону, і американський лідер пообіцяв надати Україні необ-хідну можливу допомогу з боку Вашингтона і протидіяти російській агресії.

ВІДНОВЛЕННЯ ДОНБАСУ ОБІЙДЕТЬСЯ У ПОНАД

20 МІЛЬЯРДІВ ДОЛАРІВ

На повне відновлення інфраструктури Донбасу потрібно більше 20 мільярдів доларів. Про це повідомив очільник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

«На відновлення інфраструктури Донецька область влітку отримала 2,5 мільярда гривень, гроші тільки почали використовувати, і їх кінцева реалізація відбудеться тільки навесні 2017 р. Від Регіонального фонду розвитку ми отримали 300 мільйонів, які використовуємо на ремонт мостів, доріг, на будівництво лікарні і т. д.», – відзначив Жебрівський.

За словами голови Донецької ВЦА, в області зараз існують проблеми з подачею газу і опаленням в Мар’їнці та Красногорівці, а також з електроенергією. Нині планують закупити буржуйки, щоб протягом двох тижнів роздати їх жителям, аби вони могли пережити зиму.

ВОЛИНЯНИ ДОБИЛИСЯ, АБИ ЇХ ПОЧУЛИ

У БОРОТЬБІ ЗА ДЕШЕВІ ІНОМАРКИ

У Києві відбулося екстрене засідання, аби розглянути можливість знизити розмитнення на іноземні машини. Зараз юристи та громадські активісти готують напрацювання та пропозиції для Гройсмана.

Аби звернути на себе увагу, 18 листопада автомобілісти провели акцію протесту: у село Старовойтове приїхало близько тридцяти автомобілів. Їхні власники організувалися з тим, щоб висловити вимоги: скасувати норми викидів Євро-5 при розмитненні автомобілів, які були у використанні, та зменшити мито для автомобілів, аби для українців стали доступними машини, ввезені із-за кордону.

КОНТРАБАНДИСТИ НАМАГАЛИСЯ ПЕРЕПРАВИТИ

ДО ПОЛЬЩІ 13,5 ТИСЯЧІ ПАЧОК ЦИГАРОК

Дві групи контрабандистів на різних напрямках в межах відділу прикордонної служби «Рівне» Луцького загону намагались перемістити до Республіки Польща сигарети з використанням надувних човнів, — повідомили у Держприкордонслужбі.

Завдяки своєчасному обміну інформацією та вдалій реалізації спільних з польськими колегами пошукових заходів, прикордонникам з обох сторін річки Західний Буг вдалось запобігти контрабанді 13,5 тисячі пачок сигарет без акцизних марок, при цьому було затримано 3-х громадян Польщі, 10 громадян України, 2 з яких неповнолітні.

На всіх правопорушників склали адміністративні протоколи за порушення прикордонного режиму, незаконне перетинання кордону та злісну непокору законній вимозі прикордонного наряду, здійснюючи втечу під час затримання. Міру покарання визначить районний суд. Неповнолітніх громадян, яких не можна притягнути до відповідальності, передали батькам з обов’язковим направленням повідомлення в національну поліцію для притягнення батьків до відповідальності за неналежне виховання дітей.

НАПАЛИ НА ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ НІС

100 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

У Любомлі стався напад на одного з місцевих жителів. 20 листопада зловмисники заволоділи коштами постраждалого обсягом близько 100 тис. гривень. За попередньою інформацією, троє невідомих в балаклавах пограбували одного із жителів Любомля. Напад стався на подвір’ї біля його будинку.

Коли любомльчанин рухався до свого авто, зловмисники нанесли удар ззаду, поваливши його на землю. Після цього відібрали у нього сумку із значною сумою грошей – 100 тис. гривень.

За матеріалами Інтернет-видань

підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>