Зі світу по факту

У США ЗБІЛЬШИЛИСЯ ІНВЕСТИЦІЇ В ЗОЛОТО

Президентські перегони в США вийшли на фінішну пряму. Загострення пристрастей перекинулося на фінансовий ринок, де коїться справжнє валютне безумство. Інвестори позбавляються паперових активів і вкладають капітал у дорогоцінні метали.

Паніка на ринках почалася після того, як ФБР оголосило про відновлення розслідування щодо листування Хілларі Клінтон. Це стало справжнім шоком.

Сильне падіння долара спостерігається проти євро і японської ієни. За ідеєю, зниження американської валюти має підтримувати «апетит» до ризику або принаймні вартість сировинних активів, зокрема нафти, однак зараз такої кореляції немає. Тобто ринок знову вийшов за рамки якихось сталих тенденцій.

В УКРАЇНІ ШАХРАЇ ВЗЯЛИСЯ

ЗА ПІДРОБКУ ЗОЛОТИХ ЗЛИТКІВ

Шахраї взялися за підробку банківських злитків і монет. Тенденцію визначили самі банкіри: за їхніми словами, підробляють не тільки великі золоті бруски по 250 г, а й зовсім невеликі.

«Трапляються підроблені злитки, починаючи з 1-грамового і до 500 г. Хто саме їх приносить, сказати складно – це і ті, хто свідомо продає підробки, і клієнти, які придбали злитки на чорному ринку», – розповів начальник відділу операцій з банківськими металами Апекс-Банку Володимир Піщаний.

Якість фальшивок не виросла, тому банки можуть легко виявити підробку.

Але ситуація ризикує погіршитися, як тільки підробку поставлять на потік професіонали. Перевірити хороші «копії», особливо злитки вагою 500 г і 1000 г, непросто. Для цього потрібне дороге обладнання. Ще одна тенденція – підробка інвестиційних та пам’-ятних монет.

УКРАЇНА РОЗПОЧАЛА ВИДОБУТОК

СЛАНЦЕВОГО ГАЗУ

Компанія “Укргазвидобування”, дочірнє підприємство “Нафтогаз України”, в жовтні 2016 року почала видобуток сланцевого газу методом фрекінгу (гідророзриву пласта). Про це розповів голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв.

За словами Коболєва, буріння першої свердловини проводилося разом з європейськими партнерами. Глава “Нафтогазу” пояснив, що видобуток сланцевого газу допоможе Україні зменшити залежність від російського палива і збільшити власний газовидобуток з 20 до 27 млрд. кубометрів на рік, щоб стати самодостатньою.

Запаси сланцевого газу в Україні становлять 128 трлн. кубометрів. За цим показником країна займає четверте місце в Європі. Загальний видобуток газу в Україні у 2015 році, за оцінкою британської компанії BP, виявився меншим, ніж за 10 років – 17,4 млрд. кубометрів. У 2014—2015 роках американська «Chevron» і британсько-голландська «Royal Dutch Shell» газовидобувні компанії вийшли з проектів з розвідки сланцевого газу в Україні через геополітичні ризики.

У ВОЛИНСЬКІЙ ЄПАРХІЇ – ЗМІНИ

18 жовтня на засіданні Священого Синоду Української Православної Церкви прийняли рішення звільнити Преосвященного митрополита Волинського і Луцького Ніфонта від управління Волинською єпархією за станом здоров’я. Постійним місцем його перебування визначили місто Луцьк, а також призначили його настоятелем Свято-Покровського кафедрального собору. Преосвященним Волинським і Луцьким призначили єпископа Камінь-Каширського Нафанаїла, звільнивши його з посади вікарія Волинської єпархії.

У ЛЮБОМЛІ ЗАТРИМАЛИ ВІДОМОГО КРИМІНАЛЬНОГО АВТОРИТЕТА

У рамках кримінального провадження у Любомлі затримали злодія в законі на прізвисько «Ротман» та членів його формування. Згідно з неофіційною інформацією, зазначені особи намагалися впливати на працівників пункту перетину кордону «Ягодин» та місцевих «валютчиків».

З’ясовується інформація щодо причетності цих осіб до низки скоєних злочинів на території Волинського регіону, а також зв’язків «Ротмана» з представниками кримінального світу та спецслужбами Російської Федерації.

ЛУЦЬКИЙ ЦНАП САМОСТІЙНО ОФОРМЛЯТИМЕ ЗАКОРДОННІ ПАСПОРТИ

Луцький ЦНАП (Центр надання адміністративних послуг) самостійно прийметиме громадян для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Так, виконувач начальника Управління ДМС у Волинській області Іван Войцешук підписав договір з Луцьким ЦНАПом про «Часткову обробку персональних даних у базах персональних даних громадян». Цей договір надає можливість працівникам ЦНАПу самостійно приймати громадян для оформлення паспортів.

Волинь – одна з перших областей, які повідомили про свою готовність надання адміністративних послуг з оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон через Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку.

У ЛУЦЬКУ ВИДАЛИ ПЕРШІ 60 КНИЖОК

ШРИФТОМ БРАЙЛЯ

Центр студії друку рельєфно-крапковим шрифтом у Луцьку видав перші шістдесят книжок. За часи незалежності в Україні не спромоглися на жодну книжку для незрячих. Активісти з Луцька перервали цю прикру тенденцію.

Старт брайлівському книгодрукуванню дала громадська орга-нізація «Генерація успішної дії». У лютому світ побачив перший молитовник для незрячих. Проте це тільки маленька частинка проекту, який започаткували в Києві та Луцьку. Поки що завершили тільки першу, луцьку частину.

Першими виданнями для незрячих стали «Волонтери. Мобілізація добра» та дитяча книжка «Літо з Амазонками» Надії Гуменюк. Усього видали по 30 примірників: їх розповсюдять у бібліотеки, друкарні та школи для незрячих.

У Волинській обласній друкарні у зв’язку з цим виникло кілька гарних ініціатив. Одна з них — кожну книжку, яку в них видаватимуть, дублюватимуть ще й кількома примірниками шрифтом Брайля.

За матеріалами Інтернет-видань Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>