Зі світу по факту

ЄВРОСОЮЗ І КАНАДА ПОГОДИЛИ ЗОНУ ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ

Керівники ЄС і Канади підписали угоду про торговельно-економічне співробітництво ЄС і Канади (CETA). Церемонія підписання відбулася у Брюсселі 30 жовтня.

Угоду підписали прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент Європейської ради Дональд Туск, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Тепер угоду має схвалити Європарламент – відтак її часткове застосування може розпочатися на початку наступного року. Однак повна реалізація, яка включатиме в себе суперечливу систему захисту інвестицій, настане лише після ратифікації понад трьома десятками національних і регіональних парламентів.

НІМЕЦЬКІ КОМПАНІЇ УДВІЧІ ЗБІЛЬШИЛИ ІНВЕСТИЦІЇ В ЕКОНОМІКУ РФ

За перше півріччя 2016 року німецький бізнес інвестував в економіку РФ стільки ж, скільки за весь 2015 рік.

У 2016 році німецькі компанії значно наростили свої прямі інвестиції в економіку Росії. Згідно з даними Німецького федерального банку, у першій половині 2016 року компанії ФРН інвестували в російську економіку 1,73 мільярда євро. Це майже стільки ж, скільки інвестували протягом усього попереднього року (1,78 мільярда).

Як пояснив голова німецько-російської зовнішньоторговельної палати Маттіас Шепп, основною причиною збільшення обсягів інвестицій є значне — більш ніж на 50 відсотків — падіння курсу російського рубля по відношенню до євро.

Торгівля товарами між Україною та Німеччиною у грошовому еквіваленті за перше півріччя 2016 року зросла на 20 відсотків, до 2,6 мільярда євро.

ПОЛЯКИ СТАЛИ БІЛЬШЕ

ДОВІРЯТИ УКРАЇНЦЯМ

Громадяни Польщі стали більше довіряти українцям, при цьому довіра до арабів суттєво зменшилася. Зокрема, поляки най-краще висловлюються про громадян України, В’єтнаму, європейців, американців та канадців. Найбільш негативно вони налаштовані до арабів та африканців. При цьому довіра до українців у поляків останнім часом зросла найбільше.

У поляків зменшилася довіра й відчуття культурного зв’язку з арабами та іноземцями з Африки. Серед громадян Польщі також збільшуються побоювання, пов’язані з напливом іноземців до Польщі.

СКІЛЬКИ ЗАРОБЛЯЮТЬ ВОЛИНЯНИ

НА ГАРБУЗАХ У ПОЛЬЩІ

Волиняни на гарбузах у Польщі можуть заробити в середньому 700-800 гривень за день. Однією із популярних тепер сезонних робіт у сусідній державі є збір та обробка врожаю гарбузів. Кажуть, що за зміну (в середньому 10-12 годин) можна заробити до 100 злотих, а це близько 700 гривень.

У прикордонних районах України останніми роками став теж популярним гарбузовий бізнес. Те, що не вдасться реалізувати в межах країни, збуватимуть у Польщі. Нині компанії-виробники пропонують не тільки горішки і соняшникове насіння, а й у значній кількості гарбузове. Його використовують у фармацевтиці, кондитерській промисловості, для хлібопечіння, основну ж масу переробляють на олію – надзвичайно корисний і дорогий продукт. В Україні теж є відповідні переробні заводи, але левова частка гарбузового насіння таки експортується до Європи. «Чорне золото» – так через майже чорний колір і високу ціну називають гарбузову олію. Адже 250 грамів цієї продукції коштує 100 гривень.

Останні два роки відчувається великий дефіцит сировини: були засухи і врожай видавався не дуже. Тож зараз ціна досить висока – за кілограм гарбузового насіння дають 2-4 долари.

МІСЦЕВІ ЖИТЕЛІ ПЕРЕСЛІДУВАЛИ

І ПОГРОЖУВАЛИ ПРИКОРДОННИКАМ

10 місцевих жителів спробували блокувати прикордонний наряд від мобільного прикордонного загону, який ніс службу з охорони держрубежу у Любомльському районі.

Неподалік кордону прикордонні спецпризначенці помітили чоловіка та зупинили його для перевірки. Він виявився місцевим жителем одного з населених пунктів, проте на такі дії правоохоронців почав висловлювати своє невдоволення.

Вже за деякий час прикордонний наряд почали переслідувати невідомі особи на двох транспортних засобах та провокувати патрульний автомобіль. Прикордонники зупинилися, а з цивільних автомобілів вийшло 10 невідомих осіб. Вони вимагали, щоб правоохоронці покинули ділянку. Незважаючи на попередження від прикордонників про дотримання безпечної відстані, ці особи продовжували свої дії та створили загрозу нападу. Аби не допустити подальших провокаційних дій, прикордонний наряд здійснив затримання правопорушників.

Під час перевірки встановили, що всі вони – місцеві жителі. Сім із них документів при собі не мали, решта виявилися неповнолітніми.

ВИЯВИЛИ НЕЗАРЕЄСТРОВАНІ ЛІТАКИ, ЯКІ МОГЛИ ПЕРЕВОЗИТИ КОНТРАБАНДУ

Прикордонники виявили на Волині незареєстровані літаки, що могли використовуватися у протиправній діяльності.

Оперативні підрозділи Луцького прикордонного загону у тісній взаємодії з прокуратурою Волинської області в рамках кримінального провадження, передбаченого ст. 201 ККУ «Контрабанда», в Турійському районі на діючому аеродромі сільськогосподарського призначення в одному з ангарів під охороною виявили три літаки «Як-12», «Вілга» та «Цесна».

За перевіркою інспекції державної авіаційної служби України встановлено, що легкомоторний літак «Цесна» має льотну придатність та може використовуватись для здійснення польотів у визначеному законодавством порядку. А на «Як-12» та «Вілга» у реєстрі державної авіаційної служби будь-яка інформація про їх льотну придатність відсутня.

У зв’язку з можливим використанням цих літальних апаратів у протиправній діяльності, що пов’язана з незаконним переміщенням контрабандних товарів чи будь-яких інших заборонених предметів та на підставі ухвали суду, їх вилучили. Перевірка триває.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>