Зі світу по факту

ЗА ПОСТАЧАННЯ НАРКОТИКІВ І ЗБРОЇ ТЕРОРИСТАМ ЗАТРИМАЛИ 11 УКРАЇНСЬКИХ МОРЯКІВ

Одинадцять українців, члени команди вантажного судна Marti N перебувають під слідством в іспанській в'язниці через контрабанду гашишу. Про це повідомив підполковник Цивільної гвардії Хав'єр Рохеро.

З його слів, «українці причетні до діяльності мережі», яка займається поставками зброї і наркотиків терористам в Іраку та Лівії. Українці начебто не є джихадистами, але були найняті терористичною мережею тільки для транспортування марокканського гашишу — близько 20 тонн — лівійським терористам. Надалі наркотик мав реалізовуватися в європейських країнах, а гроші — піти в тому числі на потреби джихаду. Судно Marti N. було захоплене спецназом у Середземномор'ї.

За участь в наркоторгівлі морякам загрожує до 10 років тюремного ув'язнення. Але термін можуть збільшити, «якщо суд врахує співпрацю з терористами». Не виключено, що «заарештовані могли і не знати, кому призначався вантаж», — додав Рохеро.

УКРАЇНСЬКИЙ «БЕЗВІЗ» НЕ ВИНЕСЛИ НА ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЄВРОПАРЛАМЕНТУ

Затвердження безвізового режиму Україна-ЄС не внесено до порядку денного майбутньої сесії Європарламенту, яка відбудеться у Страсбурзі 24-27 жовтня. Про це свідчить проект порядку денного сесії, опублікований на сайті Європарламенту. Також у документі відсутній пункт про затвердження візової лібералізації для Грузії та розгляд питання так званого механізму призупинення безвізового режиму.

Як відомо, затримка із затвердженням цього механізму є головною перепоною для скасування віз для України та Грузії.

Новий глава представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі відмовився прогнозувати дату запровадження безвізового режиму. У той же час міністр закордонних справ Павло Клімкін прогнозує, що рішення про надання Україні безвізового режиму буде прийняте в жовтні або листопаді.

Нагадаємо, комітет Європарламенту із громадянських свобод та внутрішніх справ (LIBE) проголосував за внесення України до переліку країн, з якими ЄС запроваджує безвізовий режим. Рада ЄС 5 жовтня ухвалила рішення, за яким набуття чинності рішення про візову лібералізацію з Грузією має відбутися одночасно з вступом у силу нового «механізму призупинення» «безвізу».

У ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ ВИЛУЧИЛИ КОНТРАФАКТУ НА 300 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження про виготовлення, ввезення в Україну та збут підроблених марок акцизного податку, а також про незаконне виготовлення, зберігання, транспортування та збут підакцизних товарів проти двох мешканців Володимира-Волинського, повідомили у прес-службі Волинської прокуратури.

Під час обшуків Володимир-Волинська місцева прокуратура спільно із працівниками Управління захисту економіки у Волинській області департаменту захисту економіки Національної поліції України вилучили понад 400 пляшок горілчаних виробів із марками акцизного податку, які мають ознаки підробки, понад 10 тисяч пачок тютюнових виробів без марок акцизного податку та з марками акцизного податку із ознаками підробки, близько 200 літрів рідини з характерним запахом спирту. Усього вилучили підакцизних товарів на загальну суму понад 300 тисяч гривень. Триває досудове розслідування.

ДОКУМЕНТИ НА АВТО НА ІНОЗЕМНІЙ РЕЄСТРАЦІЇ ПІДРОБЛЯЛИ НЕ ЛИШЕ У КОВЕЛІ

Документи для авто на іноземній реєстрації підробляли і в Турійському районі. Нещодавно на здійсненні злочинного промислу викрили 27-річного жителя Ковельського району. 11 жовтня працівники Ковельської місцевої прокуратури спільно з працівниками Ковельського відділу поліції та управління захисту економіки виявили ще одне місце виготовлення підробних документів на транспортні засоби на іноземній реєстрації.

Під час досудового розслідування уже було проведено обшук за місцем проживання ковельчанина, в оселі якого вилучено свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, зразки документів з відтисками печаток нотаріуса Республіки Польща, закордонні паспорти і копії документів громадян Республіки Білорусь, комп'ютери й принтери. Окрім того, вилучено ще 5 транспортних засобів на іноземній реєстрації.

11 жовтня у межах цього кримінального провадження проведено санкціонований судом обшук на території домоволодіння у Турійському районі й вилучено документи з відтисками печаток нотаріуса Республіки Польща, штампи та печатки польського нота-ріуса, свідоцтва з додатками про реєстрацію транспортних засобів в Республіці Польща, свідоцтва про зміну імені та техніку, яка використовувалася для виготовлення підробних доручень від імені громадян Польщі на право керування транспортними засобами, які іноземні громадяни ввозили на територію України.

НА ВОЛИНІ ЗАКРИЛИ 40 ШКІЛ

64 загальноосвітні навчальні заклади реорганізували на Волині. З них закрили – 10 шкіл І ступеня, призупинили діяльність – 26-ти ЗОШ І ступеня та чотирьох ЗОШ І-ІІ ступеня, реорганізували шляхом пониження ступеня дві ЗОШ І-ІІІ ступеня та три ЗОШ І-ІІ ступеня, створили 4 опорні школи, в складі яких 15 філій.

Найбільше шкіл закрили у Рожищенському (6), Горохівському (5) та Турійському районах (4).

З метою збереження шкіл 3 загальноосвітні навчальні заклади на Волині перевели на фінансування з районних бюджетів. Це ЗОШ І-ІІ ступеня у селі Мислини (23 учні, Горохівський район), школа села Щитинська Воля (19 учнів, Ратнівський район) та школа села Луків (17 учнів, Рожищенський район).

У ЛУЦЬКУ ПАТРУЛЬНІ ОШТРАФУВАЛИ ЧОЛОВІКА

ЗА ВИКЛИК НА «ВБИВСТВО»

Патрульні оштрафували чоловіка за неправдивий виклик на «вбивство», повідомили у патрульній поліції Луцька. 11 жовтня на лінію 102 надійшов виклик про вбивство. Інспектори негайно прибули за вказаною адресою.

Однак там заявник повідомив, що ніякого вбивства немає, а він таким чином просто хотів викликати поліцію, щоб про щось поспілкуватись. Він проживає з дружиною і трьома дітьми, разом з тим, його поведінка була неадекватною і дивною.

35-річного чоловіка уже неодноразово штрафували за неправдиві виклики поліції. Цього разу на нього теж винесли відповідну постанову, яка тягне за собою накладення штрафу.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>