Зі світу по факту

У ТУРЕЧЧИНІ — ВИБУХИ: Є ЗАГИБЛІ І ПОРАНЕНІ

На південному сході Туреччини, населеному переважно курдами, прогриміли два вибухи, в результаті яких загинуло сім осіб. У місті Діярбакир вибухнула бомба, закладена в автомобіль. Унас-лідок теракту загинуло чотири людини, поранення отримало 12 осіб, у тому числі п'ять поліцейських.

Ціллю терористів був поліцейський автомобіль, що стояв навпроти медичного закладу. Внаслідок вибуху поранення отримало 50 цивільних мешканців. Турецька поліція здійснює операцію з розшуку терористів. Жодна організація поки не взяла на себе відповідальність за вибух.

У місті Кизилтеп на кордоні з Сирією в результаті вибуху загинуло три людини, ще 25 отримали поранення. В обох випадках турецька влада покладає відповідальність за теракти на курдських бойовиків.

ПУТІН ЗВИНУВАЧУЄ УКРАЇНУ В ТЕРОРИЗМІ

Президент РФ Володимир Путін заявив про те, що Україна «переходить до терору». Так він прокоментував інформацію ФСБ Росії про підготовку теракту в Криму, вчинену нібито українськими розвідниками.

Зі слів Путіна, Україна намагається спровокувати конфлікт, щоб відвернути увагу «від теми грабежу власного народу». «Ніякого іншого сенсу в організації таких акцій, крім відволікання уваги власного народу від тяжкого становища економіки України, від тяжкого становища значної кількості громадян країни, немає», – сказав голова Кремля. «Україна не шукає шляхів переговорів, а переходить до терору», – заявив Путін. Він стверджує, що внаслідок «спроби теракту» вбили двох російських військових.

Дещо раніше Федеральна служба безпеки Росії звинуватила Україну у підготовці теракту в окупованому Криму. В СБУ уже спростували інформацію про силове повернення півострова. У Міноборони заявили, що такими повідомленнями Росія намагається відволікти увагу від своїх злочинів. У «парламенті» Криму вважають, що «напад української диверсійної групи» слід прирівняти до негласного оголошення війни.

З 1 ВЕРЕСНЯ ІСТОРІЮ УКРАЇНИ В ШКОЛАХ ВИКЛАДАТИМУТЬ ЗА НОВОЮ ПРОГРАМОЮ

З нового навчального року учні 10-11 класів вивчатимуть історію України за новими програмами.

"Уперше в старших класах вводяться практичні заняття з уроками узагальнення та тематичного оцінювання. Виділено в окремі теми Українську революцію 1917—1921 років. Тепер період масових репресій та великого терору в Україні здобув справедливу на-зву – «Встановлення й утвердження радянського тоталітарного режиму (1921—1939 рр.)», — йдеться у повідомленні прес-служби Українського інституту національної пам'яті.

Старшокласники вивчатимуть низку історичних постатей та персоналій, які сприяли розбудові України. Окрім цього, в навчальні програми вводиться поняття «депортація» (депортація з Криму кримських татар та інших народів, а також масові депортації ет-нічних українців з Польщі в 1944—1946 роках); Українська Гельсін-ська група та багато іншого.

Наказ про затвердження навчальних програм для 10-11 класів міністр освіти Лілія Гриневич підписала 17 липня.

Нагадаємо, початкову школу із вересня переводять на нову програму навчання. Школярів розвантажать і більше уваги приділятимуть навичкам застосування знань у повсякденному житті.

НА РІВНЕНЩИНІ ЗАТРИМАЛИ ГРУПУ «КРИШУВАЛЬНИКІВ» НЕЗАКОННОГО

ВИДОБУТКУ БУРШТИНУ

СБУ затримала групу «кришувальників» незаконного видобутку бурштину. Один із затриманих виявився колишнім працівником правоохоронних органів. Про це повідомляє УНІАН.

Трьох зловмисників, які систематично вимагали гроші за неперешкоджання незаконному видобутку бурштину, затримали 10 серпня поблизу міста Дубровиця Рівненської області. Вимагачі встановили контроль за ділянкою лісу із багатими покладами «сонячного каменю» та за винагороду дозволяли працювати місцевим копачам. Якщо «старателі» відмовлялись платити, вони за-стосовували фізичну силу, знищували техніку, а також встановлювали грошові «штрафи».

Працівники СБУ затримали зловмисників у момент передачі 500 доларів США від місцевого «старателя». За матеріалами СБУ прокуратура відкрила кримінальне провадження за частиною             2 статті 189 (вимагання) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Тривають оперативно-слідчі дії.

НА КОРДОНІ ВОЛИНІ З ПОЛЬЩЕЮ СТАРТУВАЛИ

ДНІ ДОБРОСУСІДСТВА

Дні добросусідства, які проходять біля прикордонного знаку         № 1055 на напрямку сіл Адамчуки Шацького району та Збереже Люблінського воєводства, розпочалися 11 серпня.

Органи місцевого самоврядування та прикордонні підрозділи обох країн облаштували тимчасові пункти пропуску.

Усі заходи проходять безпосередньо біля кордону, як з україн-ської, так і з польської сторони, та триватимуть до 15 серпня. Під час Днів добросусідства проведуть VII міжнародну конференцію «Наше Полісся, наш Буг» та низку цікавих спортивних, культурно-розважальних заходів. Молодь зможе захистити честь своєї держави під час VI транскордонного забігу «Полісся», запливу Західним Бугом на байдарках. Крім цього, сусіди зможуть послухати виступи українських та польських молодіжних музичних гуртів, відвідати ярмарки, заядлі рибалки позмагаються під час рибальського турніру.

Прикордонники нагадують, що перетин державного кордону в районі прикордонного знаку №1055 відбуватиметься згідно з вимогами діючого законодавства обох держав.

У ВОЛИНСЬКОГО ШКОЛЯРА ВИЛУЧИЛИ АМФЕТАМІН

У 17-річного мешканця Ківерець поліцейські виявили та вилучили 1г амфетаміну, — повідомляє прес-служба волинської поліції.

10 серпня близько 22:30 год. у Ківерцях співробітники карного розшуку під час огляду в 17-річного місцевого жителя, учня місцевої школи, виявили та вилучили порошкоподібну речовину вагою 1 грам, зовні схожу на амфетамін.

Вилучене направили на проведення експертизи. Поліція за даним фактом відкрила кримінальне провадження за статтею 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) Кримінального кодексу України.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>