Зі світу по факту

УКРАЇНА І США ДОМОВИЛИСЬ ПОБУДУВАТИ ЗАВОД І ЯДЕРНИЙ МОГИЛЬНИК

Україна домовилася з американською компанією Westinghouse про будівництво заводу ядерного палива на території України. Також Штати нададуть кредит на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу в Чорнобильській зоні.

Про це на брифінгу заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

Він нагадав, що через блокування рахунків Енергоатома в квітні склалася критична ситуація з вивезенням відпрацьованого ядерного палива до Росії.

«Хочу повідомити, що у ході перемовин з США також була підписана кредитна угода на 260 млн дол. на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу на території Чорнобильської зони», — сказав Насалик.

Він також повідомив, що вдалося розблокувати рахунки Енергоатома.

Прем’єр Туреччини відкликав 1500 судових позовів

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив про відкликання на 1500 судових позовів  стосовно політиків, письменників і журналістів, відзначивши, що таким чином хоче зробити свій внесок в атмосферу соціальної солідарності, що сформувалася у країні на тлі запобігання спробі перевороту 15 липня.

Тристороння контактна група щодо Донбасу пішла на канікули

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі пішла на канікули, не підписавши жодних угод. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Підгрупа з безпеки продовжить обговорення питання щодо розведення сил і створення зони безпеки у майбутньому», – сказав представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік 3 серпня після завершення зустрічі у Мінську.

За його словами, підгрупа з гуманітарних питань вважає за необхідне посередництво Міжнародного комітету Червоного хреста щодо обміну полоненими.

Представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма вже вдруге поспіль не приїхав до Мінська. А от інший представник української сторони у підгрупі з гуманітарних питань — Віктор Медведчук — виступив із заявою, яка суперечить позиції нашої країни щодо питання проведення виборів на Донбасі.

«Є різні підходи, і коли кажуть, що треба спочатку гарантувати умови безпеки, ну це природньо. Але до того,  як проводити вибори, треба ухвалити закон. Закон про вибори має ухвалити Верховна Рада України. А щоб його внесли у залу Верховної Ради та проголосували, його треба узгодити. Тому поки немає узгодження, немає ухвалення закону, говорити про те, що причиною непроведення виборів є безпека – я б сказав, що це перебільшений фактор», – заявив Медведчук.

За повідомленням сепаратистів, під час зустрічі сторони так і не узгодили документ про розведення сил на Донбасі.

«Без врегулювання цих питань ні тиші, ні миру не буде», – заявила речниця Дениса Пушиліна, який на переговорах у Мінську представляє угруповання «ДНР».

Пенсіонерка палила стерню і спалила 44 гектари сусідської пшениці

Польова пожежа, яка переросла у ранг надзвичайної події, виникла у селі Шельвів Локачинського району у середу ввечері. Місцева пенсіонерка спалювала стерню, всупереч заборонам і застереженням (минулого тижня під час такого заняття згорів волинянин). Жінка не згледілася, як вогонь перекинувся на сусіднє фермерське пшеничне поле загальною площею 68,6 га. «Червоний півень» поширювався блискавично.

За інформацією УДСНС України у Волинській області, до місця події була направлена чергова варта Державної пожежно-рятувальної частини №15 смт Локачі, а також команди місцевої пожежної охорони сіл Привітне, Війниця, Шельвів. За короткий час на місці пожежі було зосереджено 5 пожежних автомобілів, 6 рятувальників, 5 тракторів, місцеве населення, працівники сільськогосподарського підприємства. Розповсюдження вогню було припинене завдяки оборенню площі пожежі потужними тракторами та подачі на гасіння 4-х водяних стволів. Але вогонь таки встиг знищити пшеницю на корені на площі близько 44 га.

Як розповідають місцеві жителі, винуватицю пожежі з місця події у важкому стані доставили до лікарні.

На Волині вилучили незаконної деревини на півмільйона

Оперативники Управління захисту економіки (УЗЕ) у Волинській області встановили факт незаконної порубки лісу на території Любохинівського лісництва, що у Старовижівському районі. По-ліцейські з'ясували, що вказана деревина завозилась на приватні пилорами району.

За фактом незаконної порубки лісу Старовижівським відділенням поліції Ратнівського відділу поліції було відкрито кримінальне провадження за ст. 246 (Незаконна порубка лісу) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці звернулись до суду з клопотанням про проведення обшуків на підприємствах по обробці деревини.

Отримавши ухвалу суду, співробітники УЗЕ, слідства за процесуального керівництва Старовижівського відділу Ковельської місцевої прокуратури провели санкціоновані обшуки у приміщеннях приватних пилорам.

Правоохоронці вилучили лісопродукції майже на півмільйона гривень. Жодних документів, які б підтверджували походження деревини, правоохоронцям надати не змогли.

На даний час оперативники УЗЕ встановлюють причетних до незаконних порубок лісопродукції, канали походження та збуту.

Поблизу Луцька під мостом через річку виявили мішок з грантами

У понеділок увечері в селі Липини під Луцьком юні рибалки під мостом через Сапалаївку виявили підозрілий мішок. Усередині лежали… гранати. На щастя, діти не зачіпали вибухонебезпечних предметів, а повідомили про знахідку дорослих. Правоохоронці виставили охорону місця, де було знайдено торбу з боєприпасами. Небезпечні об’єкти вилучили піротехніки УДСНС у Волинській області.

Встановлено, що виявлені протитанкові гранати радянського виробництва часів Другої світової війни. А от хто і для чого приніс їх під міст – ще належить з’ясувати.

За матеріалами Інтернет-ресурсів підготувала Валентина борзовець

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>