Зі світу по факту

Українці в Польщі закликають створити спільний реєстр жертв 1939—1947 років

Українське історичне товариство в Польщі (УІТП) звернулося з закликом до президента, прем’єр-міністра Польщі та голови Інституту національної пам’яті Польщі про створення реєстру жертв польсько-українських протистоянь упродовж 1939—1947 років. Про це йдеться у відповідній заяві УІТП.

У ній зазначається, що метою цього реєстру було б встановлення і перевірка персональних даних жертв, обставин їх смерті, а також осіб та збройних формацій, відповідальних за кожен злочин. “Тим самим, можна було б встановити місце поховання жертв з метою їх гідного вшанування”, — сказано в заяві.

Також підкреслюється, що нез’ясовані проблеми минулого “кидають тінь на сучасні покоління”.

“Вони давали і дають можливість групам, силам й особам, які не хочуть українсько-польського примирення, цинічно використовувати “волинську карту” для досягнення своїх цілей, не рахуючись при цьому з болем жертв”, — зазначено у заяві членів товариства.

УІТП створено в 2004 році. До його складу входять 23 особи — громадяни Польщі українського походження, які займаються вивченням історії. Щороку члени товариства публікують кілька десятків історичних статей і монографій.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю, 22 липня, Сейм Польщі прийняв резолюцію, в якій трагічні події на Волині в 1943—1945 роках назвав геноцидом польського народу. В ній, зокрема, підкреслюється, що від рук ОУН-УПА у цей період загинуло понад 100 тис. поляків. Українська сторона, зокрема Президент Петро Порошенко, висловили жаль з приводу ухвалення цього документу в такій версії.

Українці вимагають забрати у Савченко звання Героя України

На сайті Президента України українці зареєстрували петицію щодо позбавлення звання Героя України Надії Савченко. Цю ідею вони пояснюють тим, що нардеп не заслуговує звання через її неоднозначні заяви.

«Відібрати у Н. Савченко звання Героя України, яке вона не заслуговує. Після того, як вона була завербована ФСБ і відпущена в Україну, Савченко почала заявляти про те, що «потрібно вести прямі переговори з бойовиками «Д/ЛНР», так само вона заявила про те, що «потрібно знімати санкції з Росії». Це що взагалі таке, пане президенте? І ця людина носить велике звання Героя України? Тоді як тисячі справжніх героїв-воїнів віддали свої життя за нашу свободу, за наше майбутнє, за нашу Україну, і вони не отримали такого звання. Якщо у нас такі ось «герої» – тоді ганьба Вам, пане Порошенко!» — йдеться у поясненні до петиції, повідомляє 24 Канал.

Додамо, станом на вечір 24 липня петиція зібрала 4390 підписів.

ЕКСПЕРТИ ПОЯСНИЛИ, ЧОМУ ЗНОВУ ДОРОЖЧАЄ ДОЛАР

До осені 2016 року курс гривні до долара може досягнути 30 гривень. Про це повідомляє Businessua.com

Експерти пов'язують стрибок з закупівлею газу до опалювального сезону. Також говорять і про загрозу позачергових виборів у Верховну Раду України. Курс долара проти гривні, схоже, досяг нижньої точки року і попереду тільки зростання.

«Спочатку мляве, а потім до осені — повернення, як мінімум до 27 гривень за долар. Якщо ж дострокові вибори до парламенту стануть реальністю, то «замаячить» і 30 грн/$», — зазначив фінансовий експерт, керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман.

Лісова пожежа на півночі від Лос-Анджелеса розрослася

Лісова пожежа, яка лише напередодні охоплювала невелику площу в горах на півночі від Лос-Анджелеса, у неділю розрослася до майже сотні квадратних кілометрів, змусивши евакуювати півтори тисячі житлових будинків.

Про це повідомляє видання Los Angeles Times.

«Локальна пожежа, яка напередодні вирувала в горах долини Санта Кларіта, за ніч розрослася до 22 тис. акрів (близько 90 кв. кілометрів)», — зазначається в повідомленні.

Пожежні намагаються взяти під контроль стихію, втім спекотні погодні умови та поривчастий вітер не сприяють успіху.

На боротьбу зі швидким поширенням вогню задіяно понад 900 вогнеборців, а також спеціально обладнані літаки та гелікоптери. За останніми даними, влада примусово евакуювала 1,5 тис. осель у районах каньйонів Литл Таханга, Сенд і Пласеріта. Повідомляється також про повністю знищену та пошкоджену інфраструктуру у двох районах, втім точні дані поки не повідомляються.

Боротьбу зі стихією, а також проведення заходів евакуації ускладнює погана видимість на дорогах через велику кількість попелу в повітрі.

Як раніше повідомляв Укрінформ, через лісову пожежу у Каліфорнії евакуювали сотні людей та екзотичних тварин з національного парку.

Турецькі правоохоронці видали ордери

на арешт 42 журналістів

Про це повідомляє CNNTurk.

«Виданий ордер на арешт 42 журналістів, включаючи Назли Илиджака», — йдеться у повідомленні.

Працівників ЗМІ підозрюють у причетності до організації прихильників Фехтуллаха Гюлена, якого влада країни вважає ідеологом спроби військового перевороту.

Нагадаємо, в результаті невдалого перевороту в Туреччині в ніч проти 17 липня, було затримано близько 13 тисяч осіб.

Серед затриманих — 1329 поліцейських, 8831 військових, а також 2100 суддів і прокурорів. Крім того, були звільнені більш як 15 000 представників освіти і розвідки.

Назли Илижак — колишня соратниця президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, яка перейшла в опозицію після розгону владою акції протесту на площі Таксим в Стамбулі у 2013 році

НА ВОЛИНІ БУРЕЛОМИ ПОШКОДИЛИ

БЛИЗЬКО 24 ТИСЯЧ КУБОМЕТРІВ ДЕРЕВИНИ

Загальна маса пошкодженої вітроломами деревини близько 24 тисяч кубометрів. Загалом же, за станом на 20 липня цього року, облікували майже 2 тисячі гектарів площ, що постраждали через негоду, — повідомляє прес-служба ВОУЛМГ.

Загалом пошкодження зафіксували на території 8 лісогосподарських підприємств: Колківського, Любешівського, Ківерцівського, Турійського, Прибузького, Старовижівського, Шацького лісгоспів та ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс».

На виконання розпорядження голови Волинської облдержад-міністрації з метою проведення обстежень лісових насаджень, що постраждали від вітровалів, працівники лісгоспів створили комісії з участю представників районних адміністрацій, районних рад, екологічних служб, сільських голів, місцевих депутатів, представників громадськості.

За матеріалами Інтернет-ресурсів підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>