Зі світу по факту

Інфляція в Україні побила рекорд за останні 20 років

Подорожчали продукти, одяг та послуги ЖКГ

Інфляція в Україні за підсумками минулого року стала рекордною за останні 20 років і склала більше 43%. Про це повідомила Державна служба статистики.Так, продукти подорожчали в Донецькій області – більш ніж на 45%, алкоголь і сигарети – у Рівненській області майже на 30%, одяг і взуття в Херсонській – на 52, 5%. А от житло, вода і електроенергія в Івано-Франківській області більш ніж удвічі.

У Польщі вже майже мільйон трудових мігрантів-українців

Прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що країна прийняла «близько мільйона трудових мігрантів з України».

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, таку заяву Шидло зробила під час дебатів щодо ситуації в Польщі, проведених в Європарламенті в Страсбурзі.

Прем'єр Польщі прокоментувала небажання уряду брати участь у програмах ЄС з прийому мігрантів.

– У мене є глибоке почуття відповідальності не тільки за те, що відбувається в Польщі, але й за події в Європі. Ви говорите про мігрантів. Це дуже серйозна проблема. Польща прийняла близько мільйона трудових мігрантів з України — людей, яким ніхто не хотів допомогти, – заявила вона.

Крім того, Шидло заявила, що не має наміру відмовлятися від передвиборних обіцянок утриматися від прийому сирійських мігрантів.

– Давайте зробимо все, щоб Європа була общиною рівних, суверенних держав. Польський уряд не відмовиться від наших зобов'язань перед виборцями, – зазначає вона.

Варто зазначити, що в попередні роки кількість віз усіх типів, поданих українцями в польські консульства, не перевищувало 600 тис в рік. Це дозволяє сумніватися в реалістичності кількості українських трудових мігрантів у Польщі, озвучених Беатою Шидло.

Єгипет втратив більше третини туристів

У країну перестали їздити росіяни, німці та британці

Центральне агентство з громадської мобілізації та статистиці (CAPMAS) Єгипту озвучило дані по турпотоку.

Виявилося, що з листопада 2015 року країну відвідали 558,6 тисячі іноземних громадян, що на 38% менше, ніж у листопаді 2014-го. У порівнянні з жовтнем число відпочиваючих скоротилося майже наполовину, повідомили в Асоціації туроператорів Росії, повідомляє Regnum.

Більшою мірою зменшився турпотік з Росії – на 47%. На другому місці за темпами падіння – Німеччина (- 46,8%), на третьому – Великобританія (- 44%). Всупереч очікуванням єгипетської влади, на 17,5% знизився і потік туристів з країн Близького Сходу, особливо це стосується Саудівської Аравії (-31,5%).

Нагадаємо, росіянам після авіакатастрофи на Синайському півострові заборонено літати в Єгипет і оформляти туди путівки. Більше того, білоруські туроператори перед Новим роком перестали оформляти путівки в цю країни туристам з російськими закордонними паспортами.

Статус біженця в Україні найчастіше просять афганці, сомалійці та росіяни

У 2015 році найбільше заяв про надання статусу біженця в Україні до Міграційної служби подали громадяни Афганістану. Про притулок також частіше просили жителі Сомалі та Російської Федерації, повідомляють Українські новини.

За січень-грудень 2015 року від громадян Афганістану надійшло 1 433 звернення про надання статусу біженця або додаткового захисту, розповів речник відомства Сергій Гунько. Також — від 111 жителів Сомалі та 86 — від росіян.

У 2014 році серед прохачів притулку лідирували вихідці із Сирії — 244, Афганістану — 228, Росії — 127, Сомалі — 69 та Іраку — 56. З понад сотні росіян-прохачів притулку статус біженця торік надали шістьом.

За Інтернет – виданнями підготувала

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>