Зі світу по факту

Державні виші Польщі знизили плату за навчання для українців

Услід за приватними вишами у Польщі ціни на навчання для іноземців почали знижувати також державні університети. Це, головним чином, спрямовано на зацікавлення українських абітурієнтів.

Протягом двох днів у Середземному морі поблизу італійського узбережжя було врятовано більше 3 тисяч мігрантів

«У четвер берегова охорона координувала рятувальні операції 15 різних човнів, доставивши до безпечного місця 1950 чол. Ще 1100 осіб були врятовані у середу», — пише Reuters.

Однак, на одному із гумових човнів було виявлено два невпізнані тіла. «У береговій охороні не надали жодних деталей ні щодо національностей мігрантів, ні щодо двох загиблих. Однак зазначили, що всі рятувальні операції було проведено між Італією та Лівією», — додали в агентстві.

Нагадаємо, що Італія вже третій рік перебуває на передовій європейської міграційної кризи. Майже 50 тис. осіб прибуло до берегів Італії цього року, що лише на 10% менше, ніж за відповідний період минулого року.

Спроба перевороту в Казахстані і низка терактів на Близькому Сході

Останнім часом не проходить і дня, щоб терористи не вбивали мирних громадян. Минулий тиждень став наочним підтвердженням висновків експертів Інституту миру та Центру миру і вивчення конфліктів Сіднейського університету, які визначають Глобальний індекс миролюбності (Global Peace Index), що нині обстановка в світі – найнебезпечніша за 25 років. У три останні дні сталися великі теракти. У вівторок і середу вибухи забрали життя людей в Туреччині, яка за рік в рейтингу миролюбності скотилася з 138-о місця на 145-е. У четвер – в Іраку, який займає третю позицію з кінця в рейтингу Global Peace Index (нижче лише Південний Судан і Сирія). А в ніч на четвер в Ізраїлі бойовики розстріляли вечірніх відвідувачів кафе і ресторанів в центральному кварталі Тель-Авіва, в безпосередній близькості від центрального військового штабу і комплексу будівель міністерства оборони Ізраїлю. У рейтингу миролюбності Ізраїль займає 144-й рядок.

У Китаї дитина зруйнувала скульптуру вартістю в $15 тисяч

Під час виставки Lego Expo, що проходила в китайському місті Нінбо, маленький хлопчик випадково перекинув скульптуру, вартість якої оцінюється в $15 тисяч. Як повідомляється, на зведення 1,8-метрової фігури Ніка Уайлда, героя популярного мульт-фільму «Звірополіс», її автор витратив близько трьох діб.

Незважаючи на неприємний інцидент, художник відмовився від компенсації, яку йому запропонували батьки дитини, зважаючи на те, що скульптуру зруйнували ненавмисно. Торік, нагадаємо, схожий інцидент стався на Тайвані: 12-річний хлопчик, прогулюючись по одному з місцевих музеїв, впав на полотно XVII століття вартістю в $1,5 мільйона.

У центрі Москви обезголовили Леніна

У центрі Москви на вулиці Климашкіна невідомі скинули з постаменту і обезголовили пам'ятник Леніну. Комунальники поспішили назвати це не актом вандалізму, а «старістю» скульптури, яка не витримала негоди і «розсипалася».

У пункті пропуску «Устилуг»

затримали двох наркокур’єрів

Співробітники СБУ затримали члена організованого злочинного угруповання, яке організувало контрабанду наркотиків з України в сусідні країни та країни Західної Європи. У нього вилучили шість кілограмів канабісу. Також на пункті «Устилуг» оперативники спецслужби спільно з митниками затримали волинянина, який у салоні власного авто намагався ввезти до України 300 нарко-вмісних пігулок «Субутекс». За попередньою оцінкою експертів, ціна вилучених таблеток сягає 150 тисяч гривень.

За два дні поблизу Італії  врятували з моря більше 3 тисяч мігрантів

На Рівненщині підлітка прив’язали до дерева і ледь не спалили

Про пожежу в одному з кварталів Малинського лісництва, що на Березнівщині, повідомив лісничий. На місці, де сталося загорання, правоохоронці виявили прив’язаним до дерева 16-річного жителя села Малинськ.

Правоохоронці встановили, що помістив підлітка сюди 39-річний односелець разом зі своїм 34-річним товаришем. У них стався конфлікт з неповнолітнім. Вони прив’язали хлопця шнурівками до дерева, потім одягнули підлітку на голову поліетиленовий пакет, підпалили навколо нього траву та залишили напризволяще. На щастя, обійшлося без травм, життю хлопця нічого не загрожує.

На Чернігівщині солдати розпалили вогнище на полігоні і підірвалися

Під час відпочинку в ході обладнання військового полігону в селищі Гончарівське Чернігівської області, на неперевіреній ділянці місцевості, де розташовані мішеневі поля, троє військовослужбовців розпалили вогнище, після чого стався вибух невідомого предмету. У результаті троє військовослужбовців отримали поранення.

Як зазначають у прес-службі Міноборони, їх негайно евакуювали до медичного закладу у Чернігів. Двоє військових від отриманих травм померли. Стан здоров’я третього військовослужбовця задовільний.

Під Луцьком «накрили» цех з обробки бурштину

На Волині Служба безпеки України викрила підпільний цех з обробки незаконно видобутого бурштину. Безробітний мешканець селища Маяки, що розташоване неподалік Луцька, облаштував незаконне «підприємство» на горищі свого гаража.

Зловмисник обробляв каміння, що скуповував у «старателів», для подальшого продажу за кордоном. Під час обшуку правоохоронці вилучили п’ять станків для обробки бурштину та майже 18 кг сонячного каменю.

На Волині чоловік втопився

разом з підводою та конем

На околиці села Мостище Камінь-Каширського району, намагаючись на підводі форсувати річку Турія, втопився 57-річний мешканець села Мельники. Як з’ясувалось, чоловік був напідпитку. Повертаючись із сінокосу, він вирішив скоротити шлях через річку. Під час перетину водного потоку підвода з конем збилась з мілини й попала у вир. Разом із господарем загинув і кінь.

За матеріалами Інтернет-видань

підготувала Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>