Зі світу по факту

Волинь – на 4-му місці по створенню територіальних громад
В області триває процес створення об’єднаних територіальних громад. У 2108-му році планують його завершити.
Як зазначив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, у загальнодержавному рейтингу Волинь знаходиться на 4-му місці. Потрібно витримати цей темп, щоб успішно закінчити першу фазу адміністративно-територіальної реформи України.

В Уельсі вчені знайшли 400-річну Біблію,
яка пережила пожежу і війну
В одному із селищ Уельсу вчені виявили Біблію у шкіряній па-літурці, датовану 1620 роком. Як виявилося, Біблія протягом чотирьох століть перебувала у задній частині церкви, тому пережила набіги, пожежу і навіть використання в якості туалетного паперу.
У 1797 році французька армія вторглася на територію Уельсу. Військо засіло у церкві і використовувало сторінки цієї Біблії, щоб розпалювати багаття. Як виявилося, вона не згоріла повністю і лежала на згарищі до 1990 року. Вчені вже оцінили унікальність Біблії і тепер вона повинна бути виставлена у Національній бібліотеці Уельсу.
В Україні піднімуть зарплати вчителям
Кабінет Міністрів України в рамках політики підвищення со-ціальних стандартів забезпечив подальше зростання зарплат вчителів. Відповідне рішення ухвалене під час засідання уряду 11 січня.
Глава уряду нагадав, що це вже друга хвиля збільшення зар-плат. В абсолютних цифрах показник зарплат становитиме відтепер 6,5 – 8,5 тис. на місяць в залежності від категорії.
При цьому Прем'єр-міністр звернув увагу на необхідності роботи з місцевою владою щодо підвищення зарплат викладачам, які фінансуються по лінії місцевих бюджетів.
У Чорнобилі збудували нову електростанцію
У чорнобильській зоні відчуження впродовж кількох тижнів відкриють першу сонячну електростанцію потужністю 1 МВт.
«Країна готова запустити першу сонячну станцію, щоб відновити покинуту територію. Нова мегаватна електростанція розташована на відстані лише сотні метрів від нового «саркофагу» – гігантського металевого купола, що герметизує залишки Чорнобильської аварії 1986 року», – йдеться у повідомленні.
За словами голови українсько-німецької компанії Solar Chornobyl Євгена Варягіна, сонячна електростанція може покрити потреби села середнього розміру або близько 2000 квартир.
На будівництво витрачено 1 мільйон євро. Близько 3800 фотоелектричних панелей розміщено на площі 1,6 га. Очікується, що інвестиції будуть повернуті протягом семи років.

Наш паспорт – найцінніший серед країн колишнього СРСР
За індексом світових паспортів та їхньою цінністю, закордонний паспорт України займає 44-те місце, а серед країн колишнього СРСР – перше.
Індекс паспортів будується на кількості країн, які громадяни можуть відвідувати без оформлення візи. Україна покращила свої показники завдяки підписанню безвізового режиму з державами Європейського союзу. Українці можуть подорожувати без віз у понад сто країн світу.

КИЇВ – НАЙДЕШЕВШЕ ДЛЯ ПОДОРОЖЕЙ МІСТО
У СВІТІ, НАЙДОРОЖЧИЙ – НЬЮ-ЙОРК
Британський туроператор Hoppa склав рейтинг «100 міст світу для подорожей у 2018 році: від дорогих до дешевих». За загальним критерієм вартості житла, харчування, транспорту та екскурсій – Київ визнали найекономнішим зі 100 міст.
При складанні рейтингу враховували суми, які туристи в середньому витрачають в місті за добу. Проживання в Києві з триразовим харчуванням та екскурсіями, за даними туроператора, коштуватиме приблизно 2500 гривень на день, 1600 з яких підуть на оренду житла.
Зокрема, за вартістю житла українська столиця посіла 5 місце з-поміж економних міст.
Серед найдорожчих міст – Нью-Йорк (14 000 гривень на добу), Копенгаген, Амстердам, Венеція, Лос-Анджелес.

Жінка в пирозі знайшла чек
на кругленьку суму
Чек на суму 9 тисяч євро знайшла жителька муніципалітету Роперуелос-дель-Парамо в Іспанії після того, як розрізала святковий «пиріг волхвів». Пізніше виявилося що, у такий спосіб вирішила віддячити своїм клієнтам кондитерська фабрика Conrado. Вона щорічно ховає у своїй продукції чеки на кругленькі суми.   Катно Фернандес придбала три «пироги волхвів» до дня Богоявлення, який у католицизмі пов'язують з євангельськими подіями після Різдва Христового. Це свято католики відзначають 6 січня, коли православні святкують Святвечір. Два пироги жінка подарувала, а один лишила собі. Саме в ньому вона знайшла чек.

У Горохівському районі пограбували церкву
У Горохівському районі напередодні Святвечора пограбували Свято-Миколаївський храм. Як встановила поліція, крадієм виявився 30-річний мешканець села Княже Радехівського району. Він заліз до храму через вікно, вкрав 500 гривень, а також хрест, який не має історичної цінності. Загалом завдав шкоди на суму 1500 гривень.
До слова: Свято-Миколаївський храм є найстарішим на Волині і є історичною пам'яткою. Тут під час Берестечківської битви молився Богдан Хмельницький зі своїми козаками.

13-літні колядники отруїлися алкоголем
Під час Різдвяних свят на Закарпатті троє школярів отруїлися алкоголем. У районну лікарню міста Хуст двох підлітків привезли у важкому стані. Один з них потрапив до реанімації. Як встановили правоохоронці, ці 13-річні жителі Драгового Хустського району колядували у селі, а потім пригощалися в хатах спиртним. З цього ж таки населеного пункту серед ночі доставили ще одного хлопчака такого ж віку. Його теж частували після колядування.

Майку продали за 44 тисячі гривень
У Рівному пройшов аукціон «Благодійні серця». Виручені кошти підуть на закупівлю спеціального обладнання для реанімаційного відділення пологового будинку в обласному центрі. На торгах було виставлено до двох десятків мистецьких раритетних творів, особистих речей відомих людей. Почався аукціон з продажу копії Пересопницького Євангелія, на якому, як відомо, присягають на вірність народу українські президенти. Його продали у шість разів дорожче стартової ціни.
А от найприбутковішим лотом виявилася ігрова майка Сергія Ліщука, відомого українського баскетболіста, екс-лідера чоловічої збірної України, володаря європейського кубка УЛЄБ, кращого гравця у складі провідної команди Європи  –  іспанської «Валенсії», а нині президента БК «Рівне». За неї благодійник з Рівного віддав 44 тисячі гривень.
За матеріалами Інтернет-видань підготувавла Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>