Зі світу по факту

СУД ВІДНЯ ВІДХИЛИВ ЗАПИТ ІСПАНІЇ
ПРО ВИДАЧУ ФІРТАША
Вищий земельний суд Відня 19 грудня відмовив Іспанії у видачі з Австрії українського олігарха Дмитра Фірташа. У своєму рішенні суд заявив, що Мадрид не надав достатніх доказів, які вказують на причетність Фірташа до відмивання грошей і організованої злочинності, інформує Радіо Свобода.
52-річного мільярдера у США звинувачують у справі про хабарі на суму близько 18,5 мільйона доларів при отриманні ліцензії на видобуток титанової руди в Індії. Фірташ заперечує звинувачення і каже, що вони політично мотивовані та спрямовані на обмеження його політичної діяльності в Україні.
Дмитра Фірташа вважають одним з основних «донорів» екс-президента Віктора Януковича, чий режим був повалений після масових протестів в Україні у лютому 2014 року. Після цього Фірташ втік до Росії, а звідти вирушив до Австрії, де був заарештований в 2014 році за ордером США. Він був звільнений після виплати застави у 125 мільйонів євро з умовою не покидати Австрію.
Фірташ є засновником консорціуму, який займається виробництвом добрив, титану і видобутком газу, також він є головним акціонером групи телевізійних каналів «Інтер».
УКРАЇНА – 172-А У СВІТІ
ЗА РІВНЕМ НАРОДЖУВАНОСТІ
Лише за три квартали 2017 року українців поменшало на 166 тисяч. Висока смертність доповнюється дуже низькою народжуваністю. Такі дані Держстату.
За показником появи на світ нових людей Україна посідає в рейтингу ООН аж 172 місце в світі. Серед основних причин – фінансова неспроможність забезпечити дитині очікуваний рівень добробуту, повідомляє ТСН.
Молоді мами нарікають, що державних виплат не вистачає навіть на самі підгузники. Тоді як у бюджеті наступного року осучаснення цієї статі соціальних видатків, попри зростання цін, не передбачено. У Мінсоцполітики переконують, що вже неодноразово виступали за збільшення виплат, однак це може і не дати бажаного ефекту. А батьки мають народжувати, коли готові до цього морально та фінансово.
«Київстар» оштрафували на 21 млн грн
Антимонопольний комітет оштрафував мобільного оператора «Київстар» на 21,3 млн гривень. Як зазначається, причиною стало те, що оператор знімав вартість цілої хвилини з першої секунди кожної чергової хвилини, хоча у рекламних матеріалах заявляв про посекундну тарифікацію.
У вересні за подібне порушення було оштрафовано мобільного оператора lifecell на 19,5 мільйона гривень.
Анонім пожертвував на благодійність
86 мільйонів доларів
Невідомий мільйонер, який здобув свої статки на криптовалюті, відкрив фонд Pineapple Fund для жертвування благодійним орга-нізаціям по всьому світу. Про своє рішення роздати пожертви він оголосив через Reddit.
«Біткоїн змінив моє життя, і у мене тепер набагато більше грошей, ніж я зможу витратити. Мої цілі і мотивації в житті не мають нічого спільного з тим, щоб мати XX мільйонів або бути супер багатим. Так що я вирішив зробити дещо інше: пожертвувати більшу частину своїх біткоїнів на благодійні цілі».
Затримали українку, яка 6 разІВ
змінювала прізвище
У пункті пропуску Дорогуськ на виїзді з Польщі, польські прикордонники затримали громадянку України, відносно якої було видано три ордери на арешт. Правоохоронці встановили, що відносно українки винесено кілька вироків, що передбачають ув’язнення та один великий штраф. З’ясувалося, що затримана, щоб уникнути покарання, шість разів змінювала своє прізвище та документи.
У Німеччині чоловік залишив дітям у спадок 1,2 млн пфенігів, рахували півроку
Чоловік працював водієм вантажівки і понад 30 років збирав монети, пакуючи їх у невеликі пакети для заморожування продуктів. Загальна вага спадку склала 2,5 тонни.
Пфеніги вийшли з обігу в Німеччині у 2002 році із введенням євро, але їх досі можна обміняти за курсом 1 євро — 1,96 дойчмарок.
Родичі вирішили відвезти монети до місцевого відділення Бундесбанку і спеціально для цього винайняли вантажівку.
Перераховувати монети довелося одному зі співробітників. Він робив це паралельно зі своїми обов’язками, витрачаючи близько двох годин щодня протягом півроку.
Порахувати монети за допомогою спеціальної машинки було неможливо, тому що деякі з них були іржаві або склеєні.
Зрештою, спадкоємці обміняли монети, отримавши 8000 євро.
ЧЕРЕЗ СНІГОПАДИ В УКРАЇНІ ЗА ДОБУ
СТАЛОСЯ 1315 ДТП
Через складні погодні умови в Україні протягом вівторка, 19 грудня, відбулося 1315 ДТП. Відзначається, що з цієї кількості в 143 аваріях є постраждалі.
У Києві протягом 19 грудня відбулося 367 ДТП, з яких з постраждалими — 13.
У США жінка народила з ембріона
віком 24 роки
У США жінка народила здорову дитину після того, як їй вживили ембріон, вік якого становить... 24 роки! Весь цей час він перебував у замороженому стані. Матері Тіні Гібсон на момент народження дочки Еммі було 25 років, а відповідно – вона тільки на рік старша від ембріона.
Наразі Емма є першою дитиною, ембріон якої заморозили 24 роки тому.
ПЕРЕКЛАДАЧ ГРОЙСМАНА ВИЯВИВСЯ ШПИГУНОМ РФ
Співробітники контррозвідки Служби безпеки України викрили чиновника секретаріату Кабміну Станіслава Єжова на діяльності в інтересах країни-агресора. Правоохоронці встановили, що його завербували російські спецслужби під час довготривалого закордонного відрядження (до того ж його дружина є громадянкою Росії). Оперативники СБУ задокументували, що посадовець за завданням кураторів збирав за допомогою спеціального обладнання інформацію про діяльність урядових структур, викрадав документи, підслуховував важливі розмови та вивідував важливу інформацію у колег. Отримані дані зловмисник передавав кураторам через електронні канали зв’язку. Агента російських спецслужб співробітники СБУ затримали на робочому місці. Володимир Гройсман знав від СБУ, що його перекладач працює на спецслужби РФ, за кілька місяців до його затримання.
За матеріалами Інтернет-видань підготувала
Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>