Зі світу по факту

НА КОЖНОГО УКРАЇНЦЯ ПРИПАДАЄ 47 ТИС. ГРН ДЕРЖБОРГУ

За даними Міністерства фінансів на жовтень 2017 року загальна сума дФержавного і гарантованого державою боргу України становить більше 2 трлн гривень. Розмір річного бюджету України в поточному році, за прогнозами, складе 770 млрд грн. Тобто сума боргів перевищує річний бюджет України вже втричі, пише «Сегодня».

У перерахунку на одного громадянина України виходить, що кожен з громадян, включаючи немовлят і пенсіонерів, винен міжнародним фінансовим організаціям по 47 тис. грн, або понад 1 800 доларів.

Найбільшим кредитором України є Міжнародний валютний фонд. Його частка становить близько 20% в структурі державного боргу України.

Платежі з погашення державного боргу і по виплаті відсотків у 2018 році заберуть третину всього державного бюджету України — майже 306 млрд грн. У тому числі понад 193 млрд — за внутрішнім боргом та 112 млрд — за зовнішнім.

Втім, до світових рекордів Україні ще далеко. У ТОП-5 світових боржників входять такі успішні країни, як США (держборг $20 трлн — це третина сукупного світового боргу), Японія ($11,8 трлн), Китай ($4,9 трлн), Італія ($2,4 трлн) і Франція ($2,4 трлн). Україна на сьогоднішній день входить до трійки найбільш ризикових країн щодо можливого дефолту — разом з Венесуелою і Грецією.

ІНФЛЯЦІЯ У ВЕНЕСУЕЛІ Б'Є РЕКОРДИ

Інфляція в Венесуелі в цьому році досягла близько 4115%. Про це заявив професор університету Джона Хопкінса і фахівець з  гіперінфляції Стів Ханке.

«Економіка країни потрапила в «спіраль смерті». Ситуація різко погіршилася за останні два тижні», — помітив Ханке.

Видання пише, що Венесуела швидко наближається до гума-нітарної кризи на тлі економічної політики влади країни, що призвела до знецінення болівара — національної валюти. З початку 2017 року болівар втратив 96% вартості.

Криза в Венесуелі посилилася з тих пір, як уряд країни прострочив низку виплат по боргу. В даний час по всій країні відзначається нестача продуктів харчування та продовольства.

У Польщі змінилися правила працевлаштування іноземців

Починаючи з січня наступного року набувають чинності нові правила працевлаштування іноземців у Польщі.

Декларацію про намір працевлаштувати іноземця, яка видається роботодавцеві безкоштовно, буде замінено платними дозволами на сезонні роботи, - Польське радіо.

Про це сказала директор Повітового управління праці в місті Ґруєць Мажанна Скочек. Процедурою сезонних робіт буде охоплено такі галузі: рільництво, садівництво, туристичну та гастрономічну галузі:

«Ці дозволи на сезонну працю будуть двох видів: два етапи надання дозволів стосуватимуться іноземців, які перебувають поза кордонами Польщі, а один етап – іноземців, котрі вже перебувають на терені Польщі і мають дозвіл на легальне перебування на підставі іншій, ніж сезонні роботи».

У випадку іноземців, котрі перебувають за межами Польщі, роботодавець буде складати заяву про надання дозволу на сезонні роботи, на підставі цього дозволу іноземець зможе відкрити візу до Польщі. Іноземці, котрі мають біометричні паспорти, зможуть в’їхати з таким дозволом до Польщі без необхідності відкриття візи.

Роботодавець зобов’язаний зареєструвати іноземного працівника в управлінні праці.

Україна і Німеччина проводять спільну операцію із затримання групи викрадачів елітних авто

Українські та німецькі правоохоронці проводять спільну операцію із затримання злочинної групи, яка викрадала елітні автомобілі, повідомив глава Національної поліції України Сергій Князєв.

Він також зазначив, що зараз одночасно тривають понад 10 обшуків на території України і стільки ж — у Німеччині.

Армія Іраку намагається вибити «Ісламську державу» з пустелі

Іракська влада оголосила в четвер, 23 листопада, про початок наступу з метою звільнення від бойовиків «Ісламської держави» (ІД) останніх територій в Іраку, які залишаються під їхнім контролем. В операції беруть участь армія, поліція та шиїтські збройні загони.

Нині під контролем ІД в Іраку залишаються, за даними AFP, незаселені пустельні райони та оази.

У Сирії тим часом триває операція підконтрольних режиму Башара Асада військ та окремих збройних угруповань із метою відбити в ісламістів місто Абу-Камаль.

Більш як 1300 іноземцям заборонили в'їзд в Україну через вояжі до окупованого Криму

В'їзд в Україну заборонено більше 1300 іноземним громадянам, у тому числі майже сотні артистів та діячів культури, через відвідування окупованого Росією Криму.

«Так, з початку року вже складено більше 2 тисяч адмінпротоколів за ст. 204-2 КУпАП за порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. Крім того, прийнято більше 1300 рішень про заборону в'їзду в Україну іноземним громадянам за такі порушення, у тому числі майже сотні артистів та діячів культури. Також на даний час за результатами моніторингу виокремлено понад 800 осіб, які, можливо, перебували на ТОТ АР Крим», — йдеться у повідомленні прес-центру Держприкордонслужби.

Україна завдяки альтернативним джерелам енергії заощадила 7,2 млрд куб. м газу

Починаючи з 2014 року Україні вдалося зекономити 7,2 млрд кубометрів газу завдяки енергозбереженню та альтернативним джерелам енергії. Про це заявив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

За словами С. Савчука, цей показник у подальшому має збільшуватись. Адже в Україні вже готове усе законодавче підґрунтя для розвитку відновлювальних джерел енергії як для виробництва тепла, так і електричної енергії.

Майже 4 тисячі волинян отримали свідоцтво про народження просто в пологовому будинку

Таку можливість щасливі батьки, які визначилися з іменем маляти, отримали з кінця 2015-го

Мета цієї послуги – полегшити процедуру реєстрації дитини. Чимало волинян скористалися цим правом цього року.

Як повідомляє Головне територіальне управління юстиції у Волинській області, за 10 місяців 2017 року в нашій області вручено 3 948 свідоцтв про народження безпосередньо в пологовому будинку. На Волині у 13 пологових будинках видають перший офіційний документ новонароджених.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>