Зі світу по факту

ПОТУЖНИЙ ЗЕМЛЕТРУС СТАВСЯ НА КОРДОНІ ІРАНУ ТА ІРАКУ, 140 ЗАГИБЛИХ

На заході Ірану через землетрус магнітудою 7,3 бала загинуло понад 130 людей, ще шестеро загинуло в Іраку. Кількість жертв продовжує зростати. Сотні людей отримали поранення.

Землетрус викликав паніку серед населення, жителі вибігли зі своїх будинків на вулиці. Мечеті в столиці Іраку Багдаді транслювали молитви через гучномовці. Багато людей постраждало в місті Сарполь-е Захаб, приблизно за 15 км від кордону.

Роботу рятувальників ускладнюють зсуви. Землетрус стався за 30 км на південний захід від Халабджі в Іракському Курдистані, недалеко від північно-східного кордону з Іраном. Епіцентр знаходився на глибині 33,9 км, поштовхи відчувалися в Туреччині, Ізраїлі та Кувейті.

НА ВИБОРАХ У СЛОВЕНІЇ ПЕРЕМІГ

ЧИННИЙ ГЛАВА ДЕРЖАВИ

У другому турі виборів президента Словенії перемогу здобув чинний глава держави Борут Пахор, набравши більше половини голосів виборців. Після підрахунку 99,9 % голосів, за даними виборчої комісії, Борут Пахор набрав близько 53 % голосів, його суперник мер міста Камнік Мар’ян Шарец – 47 %. Явка виборців склала близько 42%. Це найнижчий показник на президентських виборах з часу здобуття незалежності Словенією 1991 року.

Близько 1,7 млн осіб мали право обрати між двома кандидатами, які пройшли до другого туру.

Роль президента у Словенії здебільшого церемоніальна, основну владу має прем’єр-міністр. Але президент очолює армію, а також висуває кандидатів на кілька високих посад, включаючи голову центрального банку.

У США УСПІШНО ЗАПУСТИЛИ РАКЕТУ

З УКРАЇНСЬКИМ ДВИГУНОМ

12 листопада запустили український ракетоносій «Antares». Ракета вивела у космос вантажівку «Cygnus».

Успішний запуск РН «Antares» з космічною вантажівкою «Cygnus», який транслювали на сайті NASA, здійснений із Середньоатлантичного регіонального космодрому на острові Воллтс (штат Вірджинія, США) о 14:14 год. за Києвом.

Виведена на навколоземну орбіту вантажівка «Cygnus» доставить на МКС близько 3 тонн корисного вантажу, запаси їжі, наукового обладнання, а також проведе утилізацію відходів із МКС.

Цей запуск став сьомою місією з доставки вантажів на МКС, яку американська Orbital ATK забезпечує за контрактом з NASA. До кінця 2018 року планується здійснити 4 запуски, з 2019 по 2024 рік – ще 6.

УКРАЇНА ЛІДИРУЄ ЗА ЗРОСТАННЯМ ЦІН

НА ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

Серед європейських країн Україна лідирує за зростанням цін на продукти харчування. Так, лише за минулий рік споживчий кошик українців подорожчав на 15 %.

За даними Державної служби статистики, найбільше подорожчало сало, ціна на цей продукт зросла на 67 %, на свинину за рік ціни зросли на 47 %, яловичина подорожчала на 34 %. Як пояснили експерти, зараз в Україні найнижче поголів’я худоби за всю історію незалежності, а такий дефіцит призводить до стрімкого підвищення цін на м’ясну продукцію.

Крім того, повідомляється, що на 30 % подорожчали всі молочні продукти і на 20 % подорожчав хліб. Ціни на яйця, цукор і олію майже не змінилися. А єдине, що подешевшало в Україні, – це гречка: вона знизилася в ціні майже на 25 %.

ПІДСУМКИ ДЕКОМУНІЗАЦІЇ: ТИСЯЧІ ПЕРЕЙМЕНОВАНИХ СІЛ І ЗНЕСЕНИХ ПАМ'ЯТНИКІВ

У рамках декомунізації в Україні було перейменовано 987 міст і сіл, понад 50 тисяч вулиць, демонтовано 1320 пам’ятників Леніну та сотні інших пам’ятників, пов’язаних з тоталітарним режимом.

УКРАЇНУ ЗАСИПАЛО СНІГОМ

У неділю, 12 листопада, одразу у кількох містах України випав перший сніг. Так, у «сніговій казці» прокинулись львів’яни та тернополяни. А ближче до середини дня лапатий сніг випав у Києві.

Також сніг випав у Тернопільській, Житомирській та Волинській областях.

БІЛЯ ЛУЦЬКА З БОЛОТА ВИТЯГНУЛИ ДВОХ ДІТЕЙ

Двох хлопчиків, які застрягли у болоті, врятували рятувальники.

11 листопада о 17:44 год. до служби «101» надійшло повідомлення про те, що в болотистій місцевості поблизу села Гірка Полонка Луцького району заблукали двоє хлопчиків. Діти втратили орієнтир посеред високого очерету в темну пору доби і потрапили у воду. Ноги загрузли в болоті. Хлопці не змогли самотужки повернутись на суходол. Вони зателефонували до батьків, а ті звернулись за допомогою до рятувальників.

ЗАТРИМАЛИ ВОЛИНЯНИНА, ЯКИЙ ПЕРЕВОЗИВ ВАНТАЖІВКОЮ ЗБРОЮ

Правоохоронці вилучили в Донецькій області арсенал боєприпасів з автомобіля жителя Волинської області.

При перевірці салону авто серед речей були ретельно заховані коробки з патронами різного калібру до автоматичної зброї й пістолета, а також великокаліберні патрони в кількості більше 500 штук, 7 гранат Ф-1 і РГД, 4 запали й 2 міни. Крім того, був виявлений карабін «Сайга».

Зброя була з пакетом дозвільних документів, однак з порушеннями умов перевезення. Причини наявності такої кількості боєприпасів з'ясовуються. Боєприпаси вилучені й будуть спрямовані на експертизу.

ПІД КОЛЕСАМИ ПОТЯГА ЗАГИНУВ ВОЛИНЯНИН

37-річний волинянин потрапив під колеса потяга на Хмельниччині. У поліції повідомляють, що випадок стався у Нетішині, неподалік залізничної станції Кривин. Вантажний потяг допустив наїзд на 37-річного жителя Волинської області, який від отриманих тілесних ушкоджень помер на місці.

ЛУЧАНКА РОЗВЕРНУЛА КРІСЛА УСІХ СУДДІВ

ШОУ «ГОЛОС. ДІТИ»

У телевізійному шоу «Голос. Діти» на каналі «1+1» взяла участь 14-річна Ліза Яковенко, яка виконала пісню “I put a spell on you”. Дівчина вразила усіх суддів своїм унікальним голосом. У результаті усі тренери повернулися до неї обличчям. Ліза Яковенко є дочкою відомого на Волині лікаря-пульмонолога Олега Яковенка.

За матеріалами Інтернет-видань підготувала Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>