ЗУСТРІЧ З УЧАСНИКАМИ ВІДБУДОВИ с. КОРТЕЛІСИ

КОРТЕЛІСИ СТАТТЯ50 років тому 10 червня 1967 року була прийнята постанова Ради Міністрів УРСР про відбудову села Кортеліси, яке було повністю знищене нацистами 23 вересня 1942 року.

З нагоди цієї визначної події у Кортеліському історичному музеї відбулася зустріч з учасниками відбудови села, з тими, хто вніс чималий вклад у відродження Кортеліс.

Ведучі Марія Ярошук і Людмила Дордюк щиро і задушевно говорили про рідний край, про рідне село, яке потопає в зелені садів і лісів, землю, де жили наші діди і прадіди, де корінь нашого роду хліборобського.

А історія нашого села сягає у глибоку давнину. Про героїчне і трагічне минуле рідного краю розповів директор Кортеліського історичного музею Микола Михалевич.

А потім слово надали учасникам відбудови села.

Петро Якушик розповів про тяжкі умови післявоєнного життя села, які спонукали його жителів звернутися за допомогою у відбудові до вищих органів влади. Активісти села написали звернення до керівників республіки, яке підписали 50 жителів. Звертаючись до присутніх, Петро Трохимович наголосив, що йому, як завідуючому клубом на той час, дуже легко працювалось, адже молодь була активною, дружною і залюбки відгукувалась на всі пропозиції та ініціативи.

Сілік Семен Якович, який у ті роки працював головою сільської ради, розповів про роботи, які почалися незабаром після прийняття постанови про відбудову Кортеліс. Вражають розмах і темпи будівництва соціальних об'єктів, адже вже у 1968 році було відкрито школу, а до 1971 року були здані в експлуатацію всі інші соціально — побутові заклади.

Чимало цікавих фактів пригадав голова Кортеліської ветеранської організації Іван Павлович Пишук, який на той час був молодим активістом села і добре пам'ятає спеціалістів, яких направляли на будівництво, а також місцевих людей, що працювали на відбудові.

На закінчення організатори зустрічі подякували гостям за цікаві спогади-розповіді і побажали їм здоров'я, довголіття та невичерп-ної життєвої енергії.

Протягом заходу всім присутнім дарував пісні квартет Корте-ліського будинку культури у складі Раїси Дордюк, Людмили Дордюк, Тетяни Дордюк, Ніни Коханюк.

Марія ЯРОШУК,

науковий співробітник Кортеліського історичного музею

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>