ЖУРНАЛІСТСЬКИЙ ЛІС БУДЕ РОСТИ В  УРОЧИЩІ «ВЕЛИМЧЕНСЬКА ДАЧА»

замшани ліс 3У передпасхальний тиждень, у вівторок, у рамках обласного етапу Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» у Замшанському лісництві ДП «Ковельське лісове господарство», у лісі біля Велимчого було посаджено гектар лісу. Хоча така подія і не новина. Бо садять ліс щороку, і не лише працівники лісгоспів, а останніми роками долучаються до цієї справи держслужбовці та депутати, представники духовенства та силових структур, учні загальноосвітніх шкіл, представники громадських організацій. Новина — склад учасників акції. А садили ліс волинські журналісти різних газет та інтернет-видань як волинських, так і всеукраїнських, які працюють в Луцьку. До того ж було особливо приємно, що медійники садили ліс на моїй рідній землі, у лісі, який мені знайомий і рідний, бо ще змалечку колись сюди ходила по гриби та ягоди. Тож, напевне, від участі в акції мала найбільше задоволення. Хоча, по правді, задоволені зробленим були всі. Незважаючи на те, що декому довелося вперше взяти у руки меч Колесова — спеціальний інструмент для садіння лісу – і вперше садити деревце.

Після того, як журналісти оглянули ад-мінприміщення лісництва, його прилеглу територію, якою замилувались, бо ж саме масово цвітуть анемони, поспілкувалися з лісничим, заслуженим лісівником України Михайлом Михалевичем, приступили до роботи. А разом з ними і члени шкільного лісництва НВК с. Замшани. Як саме садити ліс, інструктаж провів головний спеціаліст обласного управління лісомисливського господарства Володимир Неводнічик, до речі, родом він з Ратнівщини. Щодо ратнівчан, участь у акції брала ще одна наша землячка, уродженка с. Межисить Людмила Приймачук, журналістка Львівської газети «Експрес».

Мені, як журналісту, було цікаво споглядати, як працюють колеги. Встигали і ліс садити, і інтерв'ю брати, і фотографувати та робити телезйомки, і насолоджуватись красою природи, зачаровуватись співом птахів. Після того, як попрацювали, всі, хоч і втомлені, та відчували якесь піднесення, душевне задоволення. Тим більше ті, хто вперше за своє життя посадив деревце та ще й далеко не одне. Всього було висаджено 6 тисяч саджанців сосни. І хотілось би, щоб і у велимченців, і у замшанівців та лісова місцевість, де посадили молодесенький ліс журналісти Волині, отримала народну назву «Журналістський ліс», і щоб рясно родив він грибами.

За словами лісничого Михайла Михалевича, нинішнього року лісівники разом з громадськістю посадили лісу та провели сприяння його природному відновленню на 40 гектарах, з яких 2,5 гектара — посаджено руками школярів, членів шкільного лісницт-ва. Діти не лише садять ліс, а й дбають про пернатих друзів — цієї весни змайстрували та вивісили у замшанських лісах більше ста шпаківень.

Лісівники щороку висаджують дерев більше, аніж вирубують, зазначили Михайло Андрійович та директор ДП «Ковельське лісове господарство» Володимир Данилюк, які завзято працювали разом із ме-дійниками. І саме від них, лісівників, залежить розвиток лісового господарства, здоров'я лісу, а отже, і здоров'я громадян. А коли садиш дерево, наголосили, треба його відчути, злитися з природою, і вона обов'язково віддячить.

Журналісти сподіваються, що пройдуть роки, і приїдуть у свій ліс по гриби.

«Журналістський ліс» — це один з завершальних етапів акції, яка відбувається щорічно уже впродовж одинадцяти років. Лише цьогоріч до її проведення долучилося більше 10 тисяч волинян, які в рамках акції створили понад 500 гектарів нових лісових насаджень.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>