ЗБУДУВАЛИ ОГОРОЖУ ТА ВПОРЯДКУВАЛИ ТЕРИТОРІЮ КЛАДОВИЩА

Кожного року до Великодніх свят гулянці прибирають сільське кладовище. Роботи багато завжди, тому що розміщене воно хоч і на околиці села, але росте тут багато дерев, в основному сосни, тому й назбирується протягом року гілляк і листя. Огорожа кладовища була занедбана. Більше 30 років простояла колишня металева сітка. Поржавіла, в окремих місцях порвалась. Так і виникла ідея встановити нову огорожу та розширити територію кладовища. Будівництво затягнулося.

У вересні 2014 року народний депутат Степан Івахів виділив на це зі свого фонду 15 тис. грн. А за цей час жителі села зібрали 72735 грн. Крім зібраних з кожного двору коштів, допомогу також надала православна церква (2 тис. грн.), церква ХВЄ (1300 грн.), жителі села Петро Шевчик (1000 грн.), Віталій Свіржевський (1000 грн.), Галина Головій (340 грн.). Велику допомогу надали депутати минулого та нинішнього скликань.

Завдяки сільському голові Миколі Свіржевському здійснили благоустрій території навколо кладовища, значно розширили його площу. Жителі села безкоштовно встановлювали огорожу. З чотирьох боків кладовища облаштували під’їзди для транспорту, щоб похоронна процесія могла вільно підійти до місця захоронення.

Звичайно, були різні моменти. Одних влаштовувала стара іржава сітка, інші давали і забирали гроші, а дехто взагалі заявляв: «А скільки вже можна збирати?» Але, як би там не було, людей хороших, мудрих завжди більше, і завдяки їм сьогодні побудована гарна огорожа, периметр якої 537 метрів.

Кладовище наше, і нам його ніхто не буде робити. Якими є ми, таке і наше кладовище. Воно для тих, хто вже там, для нас і наших нащадків.

Робота продовжується. Ми маємо вирішити питання зрізування дерев на кладовищі. Люди ставлять дороговартісні пам’ятники, на які щомиті можуть повалитися дерева. Про це має думати сільська влада.

Рада ветеранів сьогодні звертається до всіх жителів села: перш, ніж виносити сміття, непотріб із могилок, пройдіть навкруги, роздивіться, куди ви його будете скидати. Місця вистачає, все сміття потім загорнеться, щоб не стало так, що знову понасипають вали сміття, зрубаних гілляк на очищену територію. Бережімо те, що зробили!

І ще. Територію кладовища розширили. Будьмо завбачливими, щоб через декілька років її знову не було мало. Шукаючи місце для захоронення, дотримуймося прийнятної відстані між могилками. Будьмо розважливими! За цим має слідкувати і сільська влада, адже відповідно до пункту 11 ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» саме вона має забезпечувати утримання в належному стані кладовищ, інших місць поховання та їх охорону.

Ганна ПАНАСЮК,

голова первинної ветеранської організації с. Гута

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>