З ВЕЛИКОДНІМИ ГОСТИНЦЯМИ ЇЗДИЛИ В АТО ВОЛОНТЕРИ

волонтери Пасха10 травня із зони проведення антитерористичної операції повернулося чотири ратнівських волонтери, які з 4 травня їздили буремними дорогами Луганщини та Донеччини і доставляли нашим землякам гуманітарну допомогу з Ратнівщини. Їхній шлях цього разу проліг від Сєвєродонецька до Волновахи. Заїжджали до всіх, кому потрібна була чи то допомога, чи то просто підтримка і потиск руки земляків. Були на передовій — у Мар'їнці, Авдіївці, Дзержинську.

Про поїздку ми запитали у волонтера Вадима Дейнеки і він розповів, що возили продукти харчування, адресні посилки (не лише вихідцям із нашого району, але і з сусідніх), предмети першої необхідності, гроші. Майже цілий бус завантажили допомогою, яку зібрали школи району. Аби свято Світлого Христового Воскресіння відчули бійці в зоні АТО, з ініціативи керівництва відділу освіти Ратнівської  державної адміністрації, лідерів шкільних учнівських об'єднань оголосили благодійну акцію «Приготуймо великодній кошик для солдата» в навчально-виховних закладах району. Акція тривала з 25 по 29 квітня. Усі небайдужі могли долучитися до доброї справи, принести необхідні речі у бібліотеку районного методичного кабінету відділу освіти. І до цієї акції долучилися усі без винятку школи району. Серед зібраного продукти, засоби особистої гігієни, Великодні смаколики, вітальні листи, малюнки, листівки від учнів та педагогів району. За-відувач методичного кабінету Тетяна Ганжа розповідає, що було приємно спостерігати за нечуваною активністю навчально-виховних закладів. Діти і вчителі завжди охоче підтримують ініціативи, але що ця акція буде аж настільки широкомасштабною, не очікували. Посилки і подарунки в АТО організовано привозили у відділ освіти, коробки підписували, розмальовували на патріотичну тематику. Загалом же до благодійної акції долучилися працівники шкіл, учні, батьки та усі, кому небайдужа доля атовців із нашого району. Із Заболоття та Самарів-Оріхових навіть передавали адресні посилки, які волонтери й доставили їхнім власникам.

Довантажили автомобіль і причіп до нього завдяки допомозі Заболоттівської волонтерської групи «ЗВІН», Видраницької громадської організації «Берегиня», учасників Поліської громадської організації «Громада», окремих підприємців із Ратного, перевізників, які допомагали грошима, дизпаливом, речами. Проте, як і раніше, це одні і ті ж люди. Дуже мало долучається до відправки допомоги в АТО нових благодійників.

Поїздка, як завжди, не була простою, але волонтерам вдалося зробити чимало добрих справ. Фінансово допомогли ратнів-чани двом пораненим атовцям — 4 тисячі гривень завезли бійцю із позивним «Джон», який отримав важке поранення хребта і зараз перебуває на лікуванні в інституті нейрохірургії в Києві, та «Тьомі», якому нещодавно відірвало стопу (зараз він на лікуванні у військовому госпіталі), а ще минулої поїздки він допомагав нашим волонтерам. Завезли чотири колеса до джипа для комбата, морозильну камеру, інше.

Вадим Дейнека розповідає, що зараз трохи змінюється специфіка гуманітарної допомоги. В основному, наші хлопці забезпечені продуктами, предметами першої необхідності. Проте для них дуже важлива моральна підтримка та увага. Їм хочеться домашнього тепла, спілкування з близькими, листів і теплих слів з Волинської землі. Настрої у бійців не змінюються — вони готові стояти до останнього. Прикро тільки, що часто мусять бути бездіяльними через заборону вести вогонь і давати відсіч ворогові. Однак усе це можна до кінця зрозуміти, лише побувавши в місцях, де від кожного залежить – бути чи не бути незалежній Україні.

Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>