«З ким бути?» – вирішували в Підгір’ї та Щедрогорі на сходах селян

з ким бути з ким бути13 липня відбулися сходи селян в селах Підгір’я та Щедрогір.

У зібранні взяли участь голова районної державної ад-міністрації Андрій Харлампович, голова районної ради Михайло Макарук, директор СТОВ «Ратнівський аграрій», депутат обласної ради Валентин Чернецький, Річицький сільський голова Василь Мажула, Забродівський сільський голова Микола Калачук.

Одним із головних питань, яке обговорювалось на зустрічі, було питання добровільного об’єднання територіальних громад.

Перш за все сільський голова села Щедрогір Раїса Панасюк поінформувала населення про Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», зробила акценти на основних положеннях закону.

Раїса Василівна також повідомила, що наразі до сільської ради надійшло дві пропозиції щодо об’єднання — від Самарівської та Забродівської громад. «Сьогоднішнє зібрання має на меті визначитись, з ким ми хочемо об’єднатися, взявши усю повноту відповідальності на себе, кожного тут присутнього».

У своєму виступі голова райдержадміністрації Андрій Харлампович  зазначив, що  ключова позиція в питанні об’-єднання територіальних громад – це добровільність. Мешканці мають усвідомити необхідність об’єднання. Андрій Адамович також пояснив населенню поняття «самодостатність територіальних громад». На фінансових розрахунках навів приклади функціонування ОТГ у різних складових варіаціях. «Є лише один шлях до створення самодостатніх, спроможних територіальних громад – це об’єднання. Тому ми сьогодні проводимо обговорення, пояснюємо мету і наслідки об’єднання».

Про концепцію реформи розповів голова районної ради Михайло Макарук.

Делегований представник до обласної ради, Валентин Чернецький, наголосив на основних принципах, які повинні бути враховані при процесі об’єднання громад: конституційність, законність; добровільність; економічна ефективність;  державна підтримка;  повсюдність місцевого самоврядування; прозорість та відкритість; відповідальність.

Валентин Антонович пообі-цяв, що, незалежно від прийнятого сходами селян рішення, він буде відстоювати та підтримувати лише думку жителів громади в стінах обласної ради.

Про переваги об’єднання саме із Забродівською сіль-ською радою розповів її голова Микола Калачук.

Микола Михайлович має великий досвід участі у проектній діяльності. Партнерська робота з представниками гмін Польщі (а за основу реформи взятий саме досвід Польщі) показала, що реформа проведена для людей, покращення їх життя та доброботу. А Забро-дівська сільська рада спромоглась за умов співфінансування з місцевим бюджетом — 660 тис. грн. – залучити 12 млн. грн. інвестиційних коштів. «Звикли працювати так, щоб до зароблених коштів по максимуму залучати інвестиційні», — наголосив Микола Калачук.

Жителі в процесі обговорення цікавились процедурою створення об’єднаних територіальних громад, бюджетоутворюючими чинниками, особливо хвилювало питання транспортного сполучення.

Внаслідок голосування населення сіл Підгір’я та Щедрогір сходи селян рекомендували відхилити пропозицію щодо об’єднання з Самарівською сільською радою та підтримати пропозицію Забродівської громади.

Учасники зустрічі також обговорили першочергові проблеми населених пунктів Щедрогірської сільської ради – це утримання місцевих пожежних команд та благоустрій населених пунктів.

У четвер сходи селян з аналогічним порядком денним відбулися у селах Мельники-Річицькі та Піски-Річицькі. Їхні учасники також підтримали пропозицію об’єднання із Забродівською сільською радою. А ще раніше, у березні, таке ж рішення прийняла сесія Поступельської сільської ради

Віта ШЕВЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>