З днем народження, славне Ратне!

святкування святкування1 святкування2 святкування3 святкування4 святкування5 святкування6 святкування7 святкування8Ратнівчани 17 липня відзначили 72-у річницю визволення району від німецько-фашистських загарбників та 816-у річницю заснування селища

На свято, яке відбулося у парку культури та відпочинку, завітали високоповажні колишні керівники району Андрій Антонович Хомич, Василь Михайлович Струк, Микола Панасович Круглій, Микола Іванович Лукашик, Адам Семенович Харлампович, Лариса Григорівна Цепух та теперішній керівник, голова райдержадміністрації Андрій Харлампович. А також гості з Луцька – голова обласної організації ветеранів Олександр Олександрович Булавін,  уродженець с. Гута, голова обласної спілки партизанів Іван Маркович Глущук, з Шацького району — селищний голова Сергій Миколайович Вінничук.

Як і годиться в урочистий день в історії районного центру, першим до жителів та гостей із вітальними словами, з підсумками про прожитий рік і планами на майбутнє звернувся селищний голова Володимир Кулик. Він навів історичні факти, подякував попереднім поколінням ратнівчан. Наголосив, що скільки б часу не минуло, з нашої пам'яті ніколи не зітреться ратний подвиг героїв. Побажав берегти міцні родинні відносини, а ще надію і віру у те, що селище буде й надалі процвітати і займе достойне місце серед багатьох населених пунктів України.

По закінченню промови селищного голови усіх вітав народний аматорський жіночий вокальний ансамбль РБК «Мелодія» піснею «Віночок».

Так вже склалося, що день народження селища збігається з днем визволенням нашого району та області від німецько-фашистських загарбників, відзначаємо 72-річницю. Щиро вітав усіх присутніх зі святом голова райдержадміністрації Андрій Харлампович. Зокрема, він зауважив, що 75 років тому, коли загроза із Заходу нависла над нашою землею, усі волиняни, і в тому числі ратнівчани, пліч-о-пліч ставали боронити свою землю. І сьогодні, коли загроза йде зі Сходу, наші славні хлопці знову на захисті держави. Низько вклонився попередньому поколінню та їхнім дітям, внукам, правнукам, які достойно продовжують їхню місію. Сказав, що на ратнівській землі живуть найкращі люди, і вони гідні свята, яке селищна влада організувала за підтримки народного депутата України Степана Івахіва. Побажав менше розчарувань та більше здобутків і висловив думку, що лише об'єднавши зусилля, досягнемо успіху.

На святі були високоповажними гостями учасники Великої Вітчизняної війни селища — Василь Григорович Шумейко та Петро Карпович Ніколаєнко. Щиро дякували їм, дарували подарунки та бажали многих літ під Божим благословенням, вітали не тільки із днями народження – не так давно обом виповнилося по 89 років, а Василя Григоровича ще з однією важливою подією — із «залізним весіллям». У парі з Тамарою Андріївною він прожив 65 років. З нагоди їхнього свята соліст клубу с. Млинове Богдан Карпук виконав у подарунок пісню.

— Ратнівчани — мирні та працелюбні люди. Наша сила і єдність у любові до рідного краю, до рідної землі, — розповідала ведуча урочистого дійства, секретар Ратнівської селищної ради Галина Приймачук. — Невимовна туга роз'їдає сьогодні наші серця і душі від втрати, від того, що і досі не вщухає ситуація на сході України, що майже щодня гинуть у боях за незалежність та територіальну цілісність Україн-ської держави наші сини — цвіт нації, справжні патріоти. З 2014 року по сьогоднішній день лише з селища Ратне через військкомат було мобілізовано 65 чоловіків. У даний час продовжують службу у зоні АТО вісім наших односельчан, яким бажаємо здоров'я і якнай-швидшого повернення додому живими.

Ми навічно збережемо світлу пам'ять про наших земляків, які віддали життя за Україну у теперішній час: ратнівчанина Івана Тричука, уродженців села Велимче Миколу Повха і Дмитра Коляду, заболоттівчан Василя Білітюка і Леоніда Луцика, вихідця з Волі Щитинської Олександра Вавдіюка, з Млинового Василя Корнелюка.  Схилили голови перед пам'яттю полеглих за рідну землю. Хвилина мовчання увійшла в серця присутніх тихою молитвою.

Усіляких гараздів бажав ратнівчанам, які люблять, бережуть і з роками тільки примножують красу свого селища, Василь Струк, людина добре знана не лише в районі, а й в області.

Від імені народного депутата України Степана Івахіва вітав винуватців свята голова Фонду «Патріоти Волині», помічник народного депутата Денис П'ятигорець. Він висловив захоплення людяністю та добротою жителів, організаційною роботою селищної влади та селищем, яке процвітає та розвивається і у якому відпочиваєш душею та отримуєш надовго позитивні враження. Побажав гарного святкування і відпочинку, щоб і надалі були згуртованою громадою.

Не дивлячись на складну ситуацію в країні, все іде своїм плином, життя триває. Кожного дня народжуються діти, одружуються молоді пари, відзначають ювілеї, пам'ятні та знаменні дати. У І півріччі цього року у Ратному взяли шлюб сорок пар, народилося 69 малюків. Тож селище живе, поки не сплять лелеки, а 17 липня о 5 год. 20 хв. завітав він вперше до сім'ї Олександра та Валерії Корпачів. У них народилася донечка вагою 3,200 кг. Вітали того дня щасливого тата, подарували від магазину «Берізка» (підприємець Тетяна Корпач) хороший подарунок.

На свято завітали гості із Шацького району — селищний голова Сергій Вінничук і народний гурт «Молодички». Порадували вони присутніх хорошими вітаннями та співом.

У нашому селищі проживає 240 багатодітних сімей, у яких виховується троє і більше дітей до 18 років. Подякували усім матерям за їхню нелегку працю по вихованню дітей, а особливо багатодітним. Привітали Віру Кирилівну Королік, яка цими днями отримала почесне звання «Мати-героїня». У їхній сім'ї зростає дві донечки і три синочки. Для багатодітних матерів та усіх присутніх звучало музичне вітання від Володимира Луцика «Соколята».

Селище наше красиве і квітуче, а назва у нього велична і патріотична — Ратне (звитяжне, бойове). Але все ж справжньою його окрасою є скромні і працьовиті люди. Вони не звикли до слави, проте їхня щоденна праця, життя — то джерело людської мудрості і самовідданості. І саме цього дня для них звучало музичне вітання від народного аматорського художнього колективу «Льонок» із Гути.

А ще багате наше селище на квіти. Буяють вони різнобарв'ям з весни до глибокої осені. Квіти скрізь: біля осель, в палісадниках, біля адмінприміщень, установ і організацій. У кожній квітці, що виростили дбайливі руки, — любов і натхнення жінок — тру-дівниць, безмежна любов  до рідної землі, до краси. І з кожним роком у нас більшає добротних будинків, господині яких турбуються не тільки про затишок у домі, але і про облаштування прибудинкових територій.  Зразковою садибою 2016 року визнано садибу Наталії Леонідівни Макарук  по вул. Замковій, 20. Кращими садибами  — садибу Світлани Ісаківни Бурко по вулиці Княгині Ольги, 61, та садибу Лілії Олексіївни Бегаль по вулиці Зарічній, 3, яка вражає індивідуальним дизайнерським оформленням.

У день селища день народження відзначала депутат селищної ради від вулиць Набережної, Малясова, Прип'ятської — Лілія Іванівна Жук. Надсилали їй того дня щирі вітання та подарунки.

Селище наше — то частина великої української родини, яка складається з працівників різних установ, організацій та приватних підприємств, у яких, як і у людини, своя біографія, і пишуть її роками, десятиріччями самі люди. З приємністю відзначили та вручили подарунок колективу Ратнівського міжрайонного управління водного господарства. Колектив даної установи постійно дбає про хороший благоустрій біля адмінприміщення та його дизайнерське оформлення. Керує колективом молодий, завзятий, перспективний і толерантний Михайло Іванович Тимощук.

У Ратному є люди, яких можна назвати справжніми патріотами свого селища, які постійно підтримують проведення різних заходів. Істинним благодійником футбольної команди селища Ратне є підприємець Микола Мартинюк. Ця людина підтримує наших спортсменів морально і матеріально, вболіває до глибини душі за фінал кожної гри.

Усім відзначеним урочисто під схвальні овації вручили Подяки від селищної ради та цінні подарунки, вітав народний аматорський жіночий вокальний ансамбль РБК «Мелодія». Бажали рідній землі, усім жителям розквіту і процвітання, духовної міцності та волелюбності, національного духу і гідності, благополуччя, самоповаги і натхнення, чистоти в помислах та благородства у вчинках. А ще рясних врожаїв на хлібних нивах та у садах, приросту у господарствах. Щоб не переводився рід український, нехай віщун радості – лелека – приносить у оселі якомога більше немовлят.

Цікавим, непередбачуваним був розіграш святкової лотереї. Найцінніший приз від селищної ради — плазмовий телевізор – поталанило виграти Миколі Старушику. Розігрували також від селищної ради усе найнеобхідніше для господарів – секатор садовий, праску, блендер, сушку для овочів, вила, граблі, радіоприймач, від підприємців селища – десять мішків цементу по 25 кг (Микола Тарасюк), дрова 1,5 м3 (Борис Грицевич), мішки пшениці (Василь Лісовик, Володимир Стеренчук), пісок будівельний (Петро Пашук), комод, журнальний столик (Віталій Ферчук), лавку для закоханих (Володимир Кручок), підставку для квітів (Тетяна Корпач), постільний комплект (Катерина Ятчук), килим (м-н «Килими»), відро малини (Олександр Фіщук) та багато чого іншого.

Перед початком офіційної частини було караоке. У фінальному турі переможцями стали — гостя із Луцька Юлія Романець та уродженець с. Конище, вчитель музичного мистецтва с. Прохід Сергій Ятчук, за яким, на сто гривень більше, і була перемога.

Жителям та гостям селища на оновленій сцені дарував свої пісні, хвилю приємних вражень та емоцій народний артист України Віктор Павлік, виступ якого проспонсорував благодійний фонд Степана Івахіва «Патріоти Волині». Охоче вболівали присутні під час  проведення спортивних змагань у парку селища, розглядали виставку-продаж народних умільців Євгенії Данилюк із Гірник, Паші Чернухи із Ратного, Наталі Ярмолюк із Забродів. Із захопленням слухали виступи представників сільських клубних установ с. Гірники, Прохід, Жиричі, Здомишель під час фестивалю фольклорних колективів.  Працювали торгові заклади, дитячі ігрові батути та чеські атракціони. І до пізнього вечора була молодіжна дискотека.

Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>