«ЮРИДИЧНА СОТНЯ» ДОПОМАГАЄ АТОВЦЯМ ПОВЕРНУТИСЯ ДО ПОВНОЦІННОГО ЖИТТЯ

юридична сотня юридична сотня1Після початку антитерористичної операції в Україні почали активно організовувати роботу громадські організації з допомоги учасникам АТО, які не можуть самотужки вирішити свої проблеми.

Однією з них є громадська правозахисна організація «Юридична Сотня», філії якої працюють у 12 областях України, в тому числі і у Волинській області. Регіональні представники надають безоплатну правову допомогу учасникам АТО та членам їхніх сімей, он-лайн консультації, виїжджають в маленькі міста та села для надання консультацій під час групових зустрічей. З початку березня 2016 року юристом-аналітиком у «Юридичній Сотні» працює й наша землячка, ратнівчанка Вікторія Лавренюк. З нею мали розмову про громадську організацію і допомогу, яку вона надає військовослужбовцям та ветеранам АТО.

— «Юридична Сотня» є громадською правозахисною організацією, яка надає безоплатну юридичну допомогу учасникам АТО та членам їхніх сімей, – пояснює Вікторія. — Метою організації є забезпечення кожного учасника АТО юристом для надання належної правової допомоги.

— Яким чином ви допомагаєте військово-службовцям?

— Діяльність «Юридичної Сотні» включає безкоштовну «гарячу лінію» за номером 0800308100, яка працює з понеділка до п’ятниці з 9:00 до 18:00 год. Оператори «гарячої лінії» – це кваліфіковані юристи, які надають змістовні правові консультації з військового права та отримання пільг учасникам АТО. У разі звернення з більш складними питаннями, які потребують судового розгляду, оператори надають контакти юристів та адвокатів-волонтерів, які безкоштовно забезпечують юридичний супровід та підтримку.

— З якими питаннями найчастіше звертаються до юристів «Юридичної Сотні» атовці?

— Найпоширеніші – невчасна виплата грошового забезпечення, отримання статусу учасника бойових дій, пільга на житло і його придбання, призупинення сплати відсотків за кредитами на термін мобілізації, неправомірні дії керівництва військових частин, отримання статусу інваліда війни, звільнення з військової служби у зв’язку з розірванням контракту, санаторно-курортне лікування, земельні питання, отримання підйомної допомоги, порушення права на безоплатний проїзд, сімейне право, отримання статусу сім’ї загиблого, пільги на освіту дітям учасників АТО, інші.

— Як пояснюєте військовослужбовцям законодавчі норми та юридичні терміни?

— «Юридична Сотня» адаптує складні формулювання чисельних законодавчих актів простою мовою у формі коротких пам’яток, присвячених найбільш актуальним питанням соціально-правового забезпечення учасників АТО. Кожну пам’ятку перевіряють представники Міністерства оборони України, Міністерства соціальної політики України, Державна служба у справах ветеранів війни та учасників АТО. Ми впевнені, що надаємо учасникам АТО лише актуальну інформацію, яку важко віднайти серед великої кількості нормативно-правових актів.

— За останні три роки учасники АТО переконалися в тому, що легше поступитися своїми правами, ніж їх добитися. Тож як вам вдається розв’язувати клубки проблем військовослужбовців?

— Крім індивідуальних консультацій, ми також займаємося вирішенням системних проблем, пов’язаних з недоліками законодавства та заста-рілою системою соціального захисту військово-службовців і ветеранів війни. Юристи здійснюють моніторинг змін до законодавства у сфері соціального захисту учасників АТО. Аналіз законопроектів викладений у вісниках «Юридичної Сотні». Юристи організації також готують роз’яснення стосовно законодавства у сфері со-ціального захисту учасників АТО.

— Що робите у разі, якщо знаходите неточності чи, як кажуть, «сірі плями», у законах?

— При виявленні неточностей у нормах законодавства, що регулює систему соціального захисту ветеранів війни, «Юридична Сотня» займається розробкою проектів законів, направлених на вирішення системних проблем. Одним з таких є прийнятий законопроект №5337 щодо врегулювання проблеми безстрокових контрактів в ЗСУ.

— Яка безпосередньо Ваша роль у діяльності «Юридичної Сотні»?

— Я працюю за аналітичним та нормопроектним напрямами роботи. Простіше кажучи, аналізую та працюю над розробкою законопроектів. Є співавтором законопроекту №6268, направленого на підвищення соціального захисту членів сімей померлих учасників АТО після звільнення зі служби,  та законопроекту №6109 щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків під час проходження військової служби. Юристи організації також розробили законопроект №6231 щодо захисту прав осіб, які були захоплені в заручники. Нещодавно організація провела аналіз місцевих програм соціального захисту учасників АТО.

— Який результат діяльності вашої громадської організації на практиці?

— Протягом 2016 року 6873 особи отримало безоплатну правову допомогу від юристів «Юридичної Сотні», з них 5116 військовослужбовців, 117 членів сімей загиблих учасників АТО, 1570 третіх осіб. У результаті наполегливої праці над законопроектами та прийняття їх Верховною Радою України «Юридична Сотня» домоглася скасування безстрокових контрактів з формулюванням «до кінця особливого періоду», відновлення права понад 80 тисяч військовослужбовців звільнятися з контрактної служби, посилення довіри до ЗСУ та служби за контрактом. «Юридична Сотня» співпрацює з понад 80 громадськими та ветеранськими організаціями, міністерствами, відомствами та іншими органами виконавчої влади для напрацювання законодавчих змін та проектів реформ. Спільно з Міністерством соціальної політики та ОБСЄ розробляє державну цільову програму, яка спрямована на створення ефективної системи повернення учасників АТО до мирного життя. Програма передбачає відхід від нині діючої застарілої системи пільг до ком- плексного механізму соціальної адаптації учасників АТО і надання їм державних послуг. Пам’ятки для учасників АТО, вісники про актуальні законопроекти, аналітичні звіти можна знайти на сайті організації http://legal100.org.ua.

— Дякую за розмову і зичу вам плідної праці на благо захисників України.

— Дякую й вам і нагадую, що військовослужбовці Ратнівщини можуть звертатися до нас із будь-яких питань за телефоном «гарячої лінії»   0800308100. Радо відповімо на ваші запитання!

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>