ЯКІ ПЕРСПЕКТИВИ У М’ЯСНОГО СКОТАРСТВА?

Заброди семінар1 Заброди семінар2— Продай, милий, сиві бички,

Купи мені черевички, —

співається в одній українській народній пісні. Але, виявляється, може настати такий час, коли в Україні ніде буде купити гарного бичка – мова, звичайно, йде про породисту, племінну худобу високої якості (хоча й поголів’я звичайних сільських корівок невпинно скорочується). Такий невтішний висновок напрошується після республіканської наради-семінару з питань розвитку та ведення галузі м’ясного скотарства, яка відбулася 15 жовтня на базі СТОВ «Ратнівський аграрій» у Забродах.

Чому ніде? Статистика свідчить: у нашій державі з населенням понад 45 мільйонів осіб налічується всього лише близько 62 тисяч голів великої рогатої худоби м’ясних порід (на 20 тисяч менше, ніж чотири роки тому), тоді як у розвинутих країнах її чисельність становить декілька десятків мільйонів особин.

До того ж 60 відсотків цього поголів’я в Україні зосереджено всього в чотирьох областях – Чернігівській, Житомирській, Хмельницькій та Волинській. Тому департамент тваринництва Міністерства аграрної політики та продовольства й ініціював проведення цього семінару на Волині. Директор департаменту Микола Кваша на цілому ряді діаграм продемонстрував негативні тенденції в галузі м’ясного скотарства та споживанні м’яса. У нас яловичину витісняє дешевша у виробництві курятина. Однак і її енергетична цінність (зокрема, за вмістом необхідних для людини білків) теж у декілька разів нижча. Реалізаційна ціна м’яса ВРХ саме м’ясних порід вища, однак, виявляється, на Волині немає жодного сертифікованого м’ясокомбінату, який міг би постачати м’ясо за кордон.

Така ситуація склалася не за один рік. Як розповів у своєму виступі директор Інституту тваринництва степових районів імені М. В. Іванова «Асканія Нова» доктор сільськогосподарських наук Юрій Вдовиченко, науковці писали програми розвитку тваринництва для кожного нового президента і прем’єра, однак нічого не змінилося. Тому, вважає він, на державу розраховувати не варто, а потрібно самим закочувати рукави і братися до роботи.

Науковець вказав на типові недоліки у веденні тваринництва. Перше – це відсутність наукового супроводу (раніше говорили, що нам не потрібна армія, поки не виникла загроза, що доведеться годувати чужу, так може статися і з сільськогосподарською наукою). Скрізь недопрацьовують у селекції, розраховують на закордонних плідників, замість того, щоб вирощувати своїх. Україна має п’ять власних порід худоби, в тому числі волинську м’ясну та по-ліську, а при такому підході може й втратити їх. У жодному з господарств Волині він не побачив кормоцеху, а окультурені пасовища – лише в «Ратнівському аграрії». До того ж       Ю. Вдовиченко відзначив, що такі пасовища – єдині сьогодні в цілій Україні! Це капітало-вкладення на десять років уперед.

Учасники наради-семінару теж на власні очі змогли побачити ці пасовища і утримання худоби на них. Як розповів директор товариства Валентин Чернецький, вони розкорчували занедбані площі, перезалужили їх і в цьому році зібрали там два укоси сіна. Сіяли суміш чотирьох трав – тимофіївки, райграсу, костриці та вівсяниці, цього року вперше посіяли канарник очеретяний. Пасовища обгороджені дротом, де ще не встигли – просто електропастухом, завдяки чому за худобою доглядає лише один пастух на коні. Іншу частину стада вони випасають на неугіддях в заплаві річки Вижівки, що здешевлює утримання.

Разом з тим Валентин Чернецький наголосив, що найважливішим моментом для них є економіка, але при нинішній ситуації в державі виробництво м’яса ВРХ малоефективне або взагалі збиткове, тому що немає достатнього попиту на внутрішньому ринку і відсутня підтримка з боку держави, що має місце в країнах Євросоюзу.

Засновник «Ратнівського аграрія» Андрій Панніков, який живе на Кіпрі і знає про підтримку сільгоспвиробників у Європі не з чужих слів, говорив про необхідність створення ринку землі в Україні, тобто вільного її продажу. Це дасть змогу залучити приватний капітал з Європи.

Учасники наради-семінару прийняли звернення до уряду з проханням виділити до кінця року передбачені для підтримки села 250 млн. гривень та відновити в наступному році дотацію на кожну здану голову великої рогатої худоби м’ясних порід.

Також було вирішено створити всеукраїнську асоціацію виробників м’ясних порід ВРХ. Від Волинської області до її складу делегували директора СТОВ «Ратнівський аграрій» Валентина Чернецького.

Дмитро МОРОЗ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>