Видраницька сільська рада

видраницька видраницька1 видраницька2З 30 квітня Видраницька сільська рада, яку впродовж останніх одинадцяти років очолює Василь Лахтюк, учасник АТО, увійшла до складу Забродівської об'єднаної територіальної громади.

Перша писемна згадка про село Видраниця, як зазначається у «Ратнівській землі» Володимира та Івана Денисюків, датується 1622 роком. На початку сорокових років минулого століття тут була створена сільська рада з центром у Видраниці, в її підпорядкування входять села Задолина та Заіванове. У 1905 році налічувалося 264 двори, проживало 1710 осіб. А вже через сто років, у 2001 році, кількість дворів збільшилася майже вдвічі: 549 господарств, 496 житлових будівель, а ось населення зменшилось — 1594 особи. Станом на 1 травня ці цифри дещо вищі — 599 дворів, з яких 35 хат-пусток, проживає 1779 чоловік. Це разом із селами Заіванове та Задолина. Та ці села зовсім невеличкі. П'ятнадцять років тому у Задолині проживало 52 особи, а на травень нинішнього року лише 27, було 43 житлових будівлі, нині ж наполовину менше — 24 двори, з яких 11 — хати-пустки. Аналогічний факт і по селу Заіванове — проживало 32 особи у 23 господарствах, нині одинадцять чоловік у трьох дворах, 8 хат-пусток. Загальна площа ради становить 4712, 8 гектара, з яких під забудовою та присадибними ділянками 130 гектарів.

По соціальних групах на території ради: 175 дошкільнят, 235 школярів, 361 пенсіонер.

Демографічна ситуація бажає бути кращою. Смертність значно переважає народжуваність. У минулому році зареєстровано 17 народжень, померлих осіб — 23, і вже за три місяці нинішнього року зареєстровано 9 народжень, померло 11 осіб. А ось по створенню нових сімей ситуація краща. Якщо в минулому році зареєстрували 4 ве-сілля, то за три місяці нинішнього вже 5.

Щодо будівництва, то останніми роками воно пожвавилось. Лише на останній сесії ради надали 8 земельних ділянок під будівництво індивідуальних житлових будинків, у минулому році ввели в експлуатацію чотири будинки. Всього ж відбулося 18 сесій сьомого скликання, на яких в основному розглядались бюджетні та земельні питання. Бюджет сільської ради перевиконаний, концентруються кошти для співфінансування добудови дитячого садка, який є нагальною потребою села.

За останній рік у селі проведено поточний ремонт вуличного освітлення, здійснено капітальний ремонт частини вулиці Відродження, проведена вимостка піском та грейдерування вулиць, розпочато роботи з благоустрою сільського ставу, встановлено дитячий майданчик біля сільського ставка, повністю розчищено одне із кладовищ. У намірах розпочати роботи по перекриттю сільського клубу, продовжити роботи по встановленню вуличного освітлення, цього року також планується добудова дитячого садка та проведення капітального ремонту частини дороги Видраниця-Задолина.

На території ради функціонує НВК «загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня – дитячий садок», який бере початок із церковноприходської школи, від-критої у 1888 році. Будівництво ж нової школи, окрім спортзалу, завершено у 2013 році.   Функціонує із 1979 року ФАП, із 1987 — клуб і бібліотека, храм, висвячений в ім'я Косьми та Даміана, збудований у 1994 році, — тут і раніше був храм, та під час війни згорів, поштове відділення зв'язку. Колгосп «Прогрес», який славився, пішов у небуття. Зареєстровано 6 суб'єктів підприємницької діяльності. Працює 2 промислових магазини, 2 – продовольчих, 4 – промислово-продовольчих, є бар і їдальня. Працює у селі місцева пожежна команда.

На території ради станом на 1 травня проживало 16 учасників АТО, 32 матері-героїні, 2 учасники Другої світової війни і 2 воїни-інтернаціоналісти.

35 відсотків жителів села мають автомобілі, 12 відсотків — трактори, 80 — утримують корови, і 25 відсотків — коней. Господарюють, сіють моркву, садять картоплю, займаються тваринництвом і з цього живуть — в межах 43 відсотків населення. 18 відсотків видраничан працюють у бюджетній сфері, 28 відсотків — виїжджають на сезонні заробітки.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>