Вшанування пам’яті жертв Кортеліської трагедії

кортеліси 1Друга Світова війна відома не тільки величезними військовими втратами, а й масовим знищенням безневинних мирних жителів. Такого знищення мирного населення, як в Україні, не було ні на одній з окупованих територій.

Село Кортеліси увійшло в історію як символ жорстокості німецького окупаційного режиму. Ось уже 73 роки день 23 вересня є Днем Скорботи.

Саме в цей день 1942 року обірвалося життя 2875 жителів, з них – 1620 дітей.

Словом і молитвою згадати загиблих прийшли на меморіальний комплекс представники влади, установ, організацій району, духовенство, учнівська молодь.

До присутніх звернувся  голова районної ради Микола Макарук. Він нагадав про страшні діяння фашистів, втрати, які понесло село Кортеліси, та неосягненну людським розумом жорстокість нацизму.

Хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять загиблих.

Кортеліський сільський голова Василь Жигаревич розповів, що за всю 500-річну історію Кортеліс – це найбільша трагедія. Німці надіялися знищити село, стерти його, це було страшне звірство, коли дітей знищували на очах батьків, батьків вбивали на очах у дітей. Нагадав присутнім, що лише два свідки тих страшних днів — Дордюк Ольга Денисівна, Сахарчук Віктор Іванович, які були присутніми на заході, дожили до сьогоднішнього дня. Василь Іванович запевнив: «Німці знищили Кортеліси, але не перемогли! Вічна слава нескореним  кортелісцям та вічна пам’ять маленькій частинці Великого українського народу».

На мітингу виступила Ірина Мажула, учениця загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня села Кортеліси, яка запевнила, що молодь зробить усе можливе, щоб більше ніколи й нікого не спіткала «чорна середа».

Панахиду по убієнних відслужили настоятелі храмів Святого пророка Іллі с. Млинове Іоан Піпаш та Святої Параскеви-П’ятниці с. Самари Володимир Макарчук.

Присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятника, на брат-ські могили, відвідали музей історії села.

Віта ШЕВЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>