ВОЛИНСЬКО-ПОЛЬСЬКА ТРАГЕДІЯ НА СТОРІНКАХ РОБОТИ ШКОЛЯРА

зданевичДмитро Зданевич – успішний учень 10 класу НВК «загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня – дитячий садок» с. Самари-Оріхові. Це амбітний юнак, який твердо знає, чого хоче від життя. А ще він свято береже пам’ять про своїх предків. Про життя-буття свого роду дізнається з вуст мами, вчительки англійської мови та образотворчого мистецтва Самари-Оріхівської школи Валентини Сергіївни, та тата, настоятеля Свято-Покровського храму, протоієрея Миколи. І хоч сім’я Зданевичів прибула на Ратнівщину з Любомльського району, та тут пройшло уже 17 років їхнього життя. За цей час вони завоювали авторитет у селі, користуються повагою місцевих людей.

Дмитро зайняв ІІ місце у районному конкурсі «Нашому роду – нема переводу» у но-мінації-конкурсі міні-досліджень «Доля моєї родини в історії України». Його роботу оцінили другою серед 24-ох, поданих на районний етап конкурсу. За зайняте призове місце його нагородили дипломом та іменною стипендією, а його наставник, вчитель української мови та літератури Тетяна Октисюк, отримала Подяку та сертифікат на передплату фахового видання.

Дмитро описав у міні-дос-лідженні родовідну гілку своєї мами Валентини Шафран (Зданевич). Її мама Наталія Козачук і досі пригадує розповіді батьків про події 1943—1944-го років. Сім’я дідуся Валентини Сергіївни Степана Козачука постраждала в роки волинсько-польської трагедії.

Це дослідження особливо актуальне саме зараз – після рішення Сейму Республіки Польща про визнання подій 1943—1945 років на Волині геноцидом. Дмитро вважає, що це була м’ясорубка, яка нищила обидва мирні, дружні народи, що співжили на одній території. У цій роботі і біль утрати рідних, і хвилювання за них, і смуток за тим, що зруйнувала тодішня влада своїми рішеннями і наказами.

Звернення української сторони до польських колег нещодавно знайшло відображення в офіційних документах – 20 жовтня український Парламент підтримав Декларацію Пам’яті і Солідарності, яка покладає відповідальність за розв'язання Другої світової війни на нацистську Німеччину і Радянський Союз. У Декларації обидві країни засуджують зовнішніх агресорів, які намагалися знищити їхню незалежність.

Марія ЛЯХ

Міні-дослідження учня буде опубліковане.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>