Відлуння Чорнобильської катастрофи ще досі з нами

Чорнобильці Чорнобильці1Три десятиліття тому ратнівчани разом з усією країною брали активну участь у ліквідації аварії. Пожежники і будівельники, водії, працівники органів внутрішніх справ та інших аварійних служб, не шкодуючи свого життя та здоров'я, приборкували «атомного монстра», наражаючись на постійну небезпеку.

Багатьох із них, на жаль, вже немає з нами. А ті, хто залишилися, до цих пір прагнуть бути корисними суспільству і потребують шанобливого ставлення до себе. Сотні евакуйованих з Чорнобильської зони отримали квартири, поселилися і у Ратнівському районі. Але біль втрати рідної домівки залишився з ними назавжди. Ліквідатори користуються деякими пільгами, передбаченими законодавством України. Та відновити втрачене здоров'я, звичайно, ніщо не допоможе. Заходи із вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС відбулися 26 квітня по всьому району.

Смт Заболоття

Учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС селища Заболоття зворушили увагою голова районної ради Михайло Макарук та голова райдержадміністрації Андрій Харлампович минулого вівторка.

Від керівників району слова вдячності та пам’ятні подяки від голів обласної державної адміністрації та обласної ради отримали Володимир Степанович Шевчук, Володимир Петрович  Свіржевький, Віктор Васильович Круглій, Володимир Васильович Круглій, Василь Георгійович Глинянко, Володимир Мефодійович Головій, Микола Несторович Жучок, Микола Степанович Сверба, Петро Микола-йович Свіржевський, Семен Юхимович Селюк, Валентин Григорович Швед, Микола Степанович Шевчук.

Про страшну трагедію, яка торкнулася й заболоттівчан, розповідав голова цього селища  Василь Головій. Вручив букет квітів вдові ліквідатора Петра Олександровича Головія та закликав присутніх вшанувати хвилиною мовчання тих, кого вже немає серед живих.

Пам’ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС вшанували того дня покладанням квітів і біля пам’ятника, ініціатором встановлення якого був місцевий ліквідатор Петро Свіржевський.

Чоловік працював у населених пунктах Варовичі, Вільча поблизу Чорнобильської АЕС у 1988 році, а ідея вшанувати своїх побратимів прийшла йому під час перебування на Дніпропетровщині, де й побачив схожий пам’ятник. Оформлений він у формі книги, на одній «сто-рінці» якої прізвища  померлих заболоттівчан-ліквідаторів, а на іншій – живих, а також зображені світлини Чорнобиля.

СМТ РАТНЕ

Вшанували героїв нашої країни під час години-реквієму «Чорнобиль – біль і скорбота України», яку провели у Ратнівській районній центральній бібліотеці. Про жахливу подію присутні заходу дізналися із відеофільму, слухали із уст учнівської молоді НВК «загальноосвітня школа №1-гімназія» ім. В. Газіна. З тривогою про Чорнобильський біль, який ще буде відлунювати у багатьох поколінь, говорив голова районної ради Михайло Макарук. Висловив вдячність, честь і хвалу ліквідаторам аварії та їхнім сім’ям, вручив пам’ятні подяки від голів обласної державної адміністрації та обласної ради. Почесну грамоту, квіти та подарунок вручив керівник ра-йону Людмилі Тимощенко, голові Ратнівської районної добровільної організації «Союз Чорнобиль».

Від десятитисячної терито-ріальної громади дякував селищний голова Володимир Кулик, запевнив, що й надалі учасників-ліквідаторів селища будуть підтримувати у вирішенні нагальних питань, низько вклонився, вручив подарунки і побажав, щоб ще не один десяток літ зустрічалися.

Поділився спогадами, переживаннями ліквідатор І категорії Адам Чесак. Тематичні пісні виконав народний аматорський вокальний жіночий ансамбль «Мелодія» районного Будинку культури.

Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>