ВІД СЕМИ ШТУК – ДО БІЛЬШЕ 10 ТИСЯЧ

відвід1збільшилася кількість автотранспорту на Ратнівщині за 50 років.

            Тобто 1 автомобіль припадає в середньому на 5 жителів

29 жовтня водії, автомеханіки і загалом усі люди, які мають бодай якесь відношення до автомобілів, відзначали День автомобіліста. Тож з нагоди професійного свята тих, чиїм стилем життя і хобі стали автомобілі, ми проаналізували ситуацію з автотранспортом на Ратнівщині в історичному вимірі.

У «Червоному прапорі», правонаступником якого і стала теперішня «Ратнівщина», за 1967 рік тодішній перший секретар райкому Компартії Федір Тарасенко у статті з нагоди 50-річчя Жовтневої революції в Росії як про велике досягнення і показник добробуту населення писав, що в районі у особистому користуванні жителів налічується 7 легкових автомобілів. Уявляєте, у 1967 році транспорт був на Ратнівщині не просто предметом розкоші, а величезною рідкістю! З тих пір пройшло довгих 50 років. І ми дізналися, скільки сьогодні в районі налічується автотранспортних засобів.

За інформацією начальника територіального сервісного центру 0743 регіонального сервісного центру МВС у Волинській області (м. Камінь-Каширський) Володимира Лук’янчука, на території Ратнівського району налічується від 10 до 11 тисяч транспортних засобів, які зареєстровані у сервісному центрі. Проте ця цифра далеко не охоплює всієї картини, скільки насправді є транспорту на Ратнівщині, так як останніми роками число ввезених із-за кордону автомобілів з іноземною реєстрацією значно зросло, а в окремих населених пунк-тах у близькому прикордонні з Європейським Союзом автомобілів з польською, німецькою реєстрацією та країн Прибалтики значно більше, ніж зареєстрованих в Україні.

За інформацією Державної фіскальної служби, за період, коли в Україну почали ввозити авто у режимі тимчасового ввезення включно з першим півріччям 2017 року, до нас потрапило приблизно 1 мільйон 450 тисяч машин з іноземною реєстрацією. У 2015 році їх ввезли 472 тисячі 137 одиниць, у 2016 році – 588 тисяч 326, а з початку 2017 року – понад 380 з половиною тисяч.

Станом на 2016 рік кількість автомобілів на душу населення в Україні становила 202 одиниці. У Європі цей показник становить приблизно 400 одиниць на душу населення. За підрахунками AUTO-Consulting, лідирує Київ (353 авто) та Київська область (271), далі – Одеська, Харківська, Дніпропетровська, Рівненська і наша, Волинська область. Зважаючи на різноманіття транспортних засобів, різні центри реєстрації автомобілів, тимчасово ввезені авто та відсутність централізованої статистики щодо цього, встановити кількість транспорт-них засобів на душу населення в районі неможливо, однак серед них легкові і вантажні автомобілі, причепи, напівпричепи, автобуси, мототранспорт.

За словами Володимира Лук’янчука, у сервісному центрі зареєстровані як автомобілі 1970-х років випуску, серед яких «Москвичі» і вітчизняні «Запорожці», так і сучасні найновіші марки автомобілів типу «Тойота», «Мітсубіші», «Мерседес», інші. Ми вивчили ціни на автотранспортні засоби в мережі Інтернет. Так, «Москвич» можна придбати за ціною від 6700 грн. до 50000 грн. залежно від технічного стану. Найнижча ціна, за якою можна придбати автомобіль славетного «Автозазу», стартує на автомобільних сайтах від 5 тисяч гривень і до 20 тисяч гривень. Трохи дорожче коштують бувші у користуванні «Жигулі» старих моделей. Їх ціна стартує від 500 американських доларів. Проте, якщо йдеться про «Жигулі» сучасніші, то їх можна придбати і за більше, ніж 10 тисяч доларів. До речі, вважається, що серед зареєстрованих в Україні авто найбільше українці користуються машинами 2008 року випуску. Значна частка серед них належить саме російській «Ладі». Від 15 до 50 тисяч доларів можна віддати за вживаний поза-шляховик марки «Тойота», від 12 до 100 тисяч доларів продаються авто марки «БМВ», приблизно такі ж ціни на «Мерседеси». І хоча ми інколи ледве зводимо кінці з кінцями, в Україні користуються попитом і автомобілі, які коштують від 8 до 11 мільйонів гривень марок «Астон Мартін», «Мерседес», «Бентлі», «Ролс-Ройс». У той же час люди, які не можуть собі дозволити в Україні при-дбати автомобіль через його дорожнечу, часто виходять із положення, купивши пригнану з Європи автівку. От і виходить, що одні їздять на «Жигулях» 2000-х років випуску, а інші на майже новеньких «Фольксвагенах», «БМВ», «Мерседесах»… і коштують вони приблизно стільки ж – 2-3 тисячі доларів.

Ще один цікавий факт – років 20 тому на дорогах України майже не було жінок. Сьогодні ж все частіше за кермом ми бачимо осіб жіночої статі. Світ змінюється, змінюємося й ми. Та все одно найразючіше те, що рівно 50 років тому люди й не уявляли, що кількість автомобілів у районі буде обчислюватися не в штуках, а в тисячах.

З днем автомобіліста, шановні користувачі авто! Зеленого вам світла на дорогах!

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>