ВЧИЛИСЯ ДОПОМАГАТИ

вчилисяУ приміщенні центральної районної бібліотеки відбувся семінар, в якому взяли участь працівники територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Ратнівського району та активісти районного осередку інвалідів України — подружжя із Замшан Володимир та Марина Мажули, Майя Філь з Ратного, які підготували та представили основні матеріали для семінару.

Мета зустрічі – ознайомлення з наявними в Україні програмами надання со-ціальних послуг реабілітації особам з обмеженими фізичними можливостями та обговорення проекту впровадження на базі терцентру соціальних послуг інтеграції цієї категорії громадян у суспільство.

Поштовхом для створення проекту стали результати проведених територіальним центром опитувань непрацездатних громадян району, зустрічей за «круглим столом» з громадськістю, а також думка Володимира Мажули про те, що «потрібно сконцентрувати зусилля не стільки на обслуговуванні, скільки на отриманні навиків із самообслуговування. Для цього інваліду потрібно зміцнити здоров’я і навчитися самостійності. Зокрема, потрібно залучати людей з обмеженими фізичними можливостями до освоєння комп’ютерної  та іншої техніки, допомогти здобути такі навички, як подолання перешкод на інвалідному візку, правильне пересідання з візка  та інших аспектах самообслуговування». Важливою є також допомога в отриманні освіти та професії.

Під час семінару відбувся перегляд та обговорення навчальних фільмів «Група активної реабілітації» та «Техніка пересування інвалідів». Основною думкою обговорення було те, що в Україні поступово через комплекс соціальних послуг розширюються можливості для особистісного розвитку та самоствердження осіб з вадами здоров’я, а також у Ратнівському районі є цілком реальним запровадити певний комп-лекс послуг для цієї категорії громадян.

На семінарі також обговорювались конкретні кроки, які необхідні для реалізації проекту. Одним з перших кроків є особисте ближче знайомство з вищезгаданою категорією громадян, вивчення їх думки та  пропозицій щодо проекту, співпраця з їх  сім’ями.  На підставі результатів такого конкретного вивчення буде запланована подальша робота із впровадження необхідних соціальних послуг для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Тетяна КЛИНОВА,

в. о. заступника директора територіального центру соціального обслуговування

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>