УРОК ІСТОРІЇ ВІД ІСТОРИКА

ЗалісиЗаліси1Незвичний урок історії відбувся нещодавно у школі села Заліси.

Провів його з дозволу директора, вчительки історії Валентини Карпук для старшокласників науковий співробітник Волинського обласного краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Богдан Зек. А його розповідь була присвячена двом видатним українцям, чия доля певною мірою пов’язана із Залісами. Це Олег Штуль (Жданович), голова Проводу Українських Націоналістів (мельниківців) у 1964—1977 роках, та поетеса Олена Теліга.

А в Заліси доля завела їх тому, що тут у місцевому храмі з 1938 року правив батько Олега – священик Данило Штуль, і його хата стояла саме на місці нинішньої школи. Олег був студентом університету у Варшаві, де й познайомився з Оленою Телігою, і вона на його запрошення під час канікул приїздила на Полісся.

1 липня цього року ми будемо відзначати 100-річчя від дня народження Олега Штуля, а 27 лютого минуло 75 років з часу розстрілу Олени Теліги у Бабиному Яру в Києві. Тож Богдан Зек коротко – бо про кожну з цих особистостей можна розповідати годинами – ознайомив учнів з біографіями цих борців за незалежність України та розповів про долю Данила Штуля, який після війни був репресований радянською владою, і його родини. Історик подарував для шкільної бібліотеки кілька примірників своєї книги «Олег Штуль у боротьбі за Україну» і закликав школярів вивчати історію свого краю, тому що вона таїть ще багато неспо-діванок.

На уроці були присутні також директор Кортеліського історичного музею Микола Михалевич і староста Заліс Віктор Корецький. Богдан Зек разом із ними поклав вінок на могилу матері Олега Штуля, яка похована біля каплиці на місцевому кладовищі.

Дмитро МОРОЗ

Один відгук на «УРОК ІСТОРІЇ ВІД ІСТОРИКА»

  1. Oleg коментує:

    Такий урок історії для історика може провести люба заліська бабуся, чи дідусь.Є в живих ще багато людей, котрі пам'ятають Олега і їхню сім'ю. Громада села вже давно зверталась на рахунок встановлення пам'ятного знаку,та ратнівські комуністи на чолі з земляком Круглієм чхали на думку жителів Заліс.Дивно,чому на цей захід не запросили настоятеля місцевого храму? Напевно керівнитцтво з РПЦ-ФСБ не дозволило?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>