У ВЕЛИМЧІ, ЩЕДРОГОРІ ТА ДАТИНІ НАЙАКТИВНІШЕ ПІДТРИМУЮТЬ ПОЖЕЖНУ ОХОРОНУ

За даними управління фінансів райдержадміністрації, у 2016 році на казначейський рахунок надійшло найбільше коштів, зібраних у населення для утримання пожежних автомобілів, від Велимченської (57 тисяч 102 грн.) та Щедрогірської (37 тисяч 850 грн.) сільських рад.

Достатньо велику суму, як для невеликої сільради, зібрали у Датині (14 тисяч 135 грн.). Далі – Річицька сільська рада – 28 тис. 155 грн., Турська – 24 тис. 452 грн., Самарівська – 18 тис. 638 грн. Найменше зібрали коштів від населення у Кортеліській (12 тис. 60 грн.), Видраницькій (10 тис. 350 грн.) та Замшанівській (8 тис. 599 грн.) сільських радах. Начальник управління Людмила Ковч розповідає, що команди місцевої пожежної охорони перебувають на балансі сільських рад, проте так як вони не мають достатньо коштів, то з районного бюджету виділяють додаткові кошти для фінансування МПО. Так, у 2016 році із загального фонду виділили 772 тисячі 371 грн. Тож ми поцікавилися, як сільські ради-лідери залучають кошти для утримання місцевих пожежних команд.

У Велимчі в населення зібрали 57 тисяч 102 грн. За словами сільського голови Анастасії Павлович, на території сільської ради зареєстровано 866 дворів. У 2015 році з кожного двора залучали по 50 грн., у  2016-у – по 60. Анастасія Іванівна каже, що був період, коли люди відмовлялися від здачі коштів, проте і депутати, і працівники сільської ради пояснюють жителям, що цей збір є загальнообов’язковим, так як пожежна в селі функціонує заради їхнього ж блага. Зараз досягли такого результату, що навіть боржники за попередні роки самі приносять гроші, які повинні були здати раніше.

У Щедрогірській сільській раді протягом 2016 року кошти для утримання пожежного автомобіля збирали двічі. Перший раз – по 50 грн., другий – по 100 грн. І хоч другу суму, за словами сільського голови Раїси Панасюк, частина населення ще не здала, та на кінець року загальна сума по сільраді становила 30 тисяч 850 гривень (у чоти-рьох селах зареєстровано 349 дворів, у яких мешкає 1350 жителів). Ще 7 тисяч грн. надійшло з Межиситівської сільської ради, яку обслуговує пожежний автомобіль зі Щедрогора. 22,5 тис. грн. на утримання пожежної виділили з районного бюджету, 3,5 тис. грн. – із сільського. Раїса Василівна зазначає, що щедрогірський пожежний автомобіль обслуговує і Залухівську сільську раду, проте участі у фінансуванні МПО її жителі не беруть. Усіх цих грошей вистачило у 2016 році лише для оплати електро-енергії, пального для автомобіля та виплати заробітної плати для п’яти пожежників, які працювали на три мінімальних заробітних плати, а з 1 січня 2017 року переведені на дві мінімальних заробітних плати.

У Датині МПО створили лише минулого року. Раніше територію сільради обслуговували велимченські пожежники, тож зібрані кошти перераховували для Велимченської сільської ради. У Датинській зареєстровано 384 двори, з них жилих близько 350. Відтак протягом 2016 року на казначейський рахунок надійшло 14 тисяч 135 грн., зібраних у населення. Проте на початку 2017 року датинці здали ще 5200 грн. на потреби пожежного автомобіля, які повинні були здати ще у 2016 році.  Сільський голова Іван Кобук каже, що до питання функціонування місцевої пожежної охорони жителі сільської ради ставляться свідомо.

Сільські голови зазначають, що більшість людей розуміє, що силами сільських рад і районного бюджету утримати пожежні автомобілі неможливо, і тому справно здають гроші для потреб МПО. Однак пожежники змушені виїжджати на виклики, не з’ясовуючи, здавала людина гроші чи ні. Шкода тільки, що такі люди часто усвідомлюють потребу у пожежному автомобілі в селі лише тоді, коли лихо трапляється у них на господарстві.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>