У свято весни та праці – з маслюками

Те, що у травні можна знайти гриби, не новина. Недаремно ж їх так і називають «травневі» гриби. Але ось, щоб поласувати ними ще першого травня, такого не чула. І не якимось там ранніми, а пізніми – маслюками.

У Кортелісах, думала, чоловік жартував, коли запрошував на маслюки, проінформувавши, що випадково натрапив на них і вже сім’я ласувала грибним супом. А далі знову, вже від інших любителів тихого полювання почула, що маслюки таки ростуть. Говорили, що гутянці навіть відрами їх носять. У таке з трудом вірилось. Тож, аби пересвідчитись, зателефонувала до доброго друга газетярів районки Ганни Панасюк, голови ветеранської організації села Гута. Вона підтвердила, що маслюки й насправді у їхніх лісах ростуть. Її син із зятем принесли їх до хати ще першого травня. І хоч не відро, та чимало. Сім’я  смакувала смаженину. Й інші гутянці натрапляють на такий травневий  трофей. Ростуть маслюки у молоденьких посадках сосни.

На подив усім, навіть у Ратному на ринку одна жіночка продавала відерце маслюків.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>